Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2023
Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscale
Tags: cesiune parti sociale, aspecte contabile, aspecte fiscale

O societate platitoare de impozit pe profit vrea sa cesioneze partile sociale ale altei societati, un SRL platitor de impozit pe profit, sa devina astfel asociatul unic. In ce mod vor fi impactate cele doua SRL? Ce se schimba din punct de vedere fiscal si contabil pentru ambele societati? Multumesc.

Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscale – raspunsul specialistului:

Din prezentare nu se intelege cu claritate cine anume devine asociat unic.
Presupunand ca doua societati A si B sunt asociate si detin titlurile de participare la societatea C, iar A doreste sa cesioneze titlurile detinute catre B si astfel B sa devina asociatul unic al lui C, atunci inregistrarile contabile sunt:
- la societatea cedenta A (care cesioneaza titlurile)
461 Debitori diversi = 7641 Venituri din imobilizari financiare cedate
6641 Cheltuieli privind imobilizarile financiare cedate = 261 Actiuni detinute la entitatile afiliate
5121 Conturi la banci in lei = 461 Debitori diversi
- la societatea cesionara B (care achizitioneaza titlurile)
261 Actiuni detinute la entitatile afiliate = 2691 Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitatile afiliate
2691 Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitatile afiliate = 5121 Conturi la banci in lei
- la societatea C, ale carei parti sociale (titluri) se cesioneaza, nu sunt inregistrari contabile, singura modificare fiind cea in evidenta analitica a capitalului social pe actionari/asociati, in conformitate cu prevederile pct. 412 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.

De mentionat ca cesiunea/vanzarea partilor sociale se face la pretul convenit intre cedentul A si cesionarul B, care este un pret de piata dat de valoarea economica a societatii C ale carei parti sociale sunt tranzactionate, si nu la costul de achizitie, respectiv valoarea de subscriere a partilor sociale, dupa caz, evidentiata in contabilitatea cedentului A ori la valoarea lor nominala evidentiata in contabilitatea societatii C.


Implicatii fiscale la societatea A:
- veniturile obtinute din cesiune (cont 7641) sunt venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit, daca la data cesiunii A a detinut neintrerupt timp de cel putin un an minimum 10% din capitalul social al lui C, conform art. 23 lit. i din Codul fiscal;
- cheltuielile cesiunii (din cont 6641 si cheltuielile de conducere si administrare) sunt cheltuieli nedeductibile, fiind aferente unor venituri neimpozabile, conform art. 25 alin. 4 lit. e din Codul fiscal si pct. 17 alin. 4 1 din Normele metodologice de aplicare;
- daca nu sunt indeplinite conditiile de detinere de la art. 23 lit. i din Codul fiscal (neintrerupt cel putin un an, minimum 10% din capital), atunci veniturile sunt impozabile si cheltuielile aferente deductibile, pe baza regulilor generale, conform art. 19 alin. 1 si art. 25 alin. 1 din Codul fiscal;
- societatea A nu va mai fi considerata persoana afiliata cu societatea C.

In cazul societatii B, aceasta va deveni societate afiliata cu societatea C sau relatia de afiliere va fi intarita, dupa caz, astfel ca vor fi incidente prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.



Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016