Tags: nerezidentin, cesiune parti sociale, reprezentant fiscal
In cazul de mai jos, avem o societate cu asociat unic, nerezident in Romania. In luna ianuarie 2018, va cesiona partile sociale unei persoane fizice romane la o valoare mult mai mare decat valoarea nominala. Vom vedea care este cota de impozit datorata de asociatul nerezident pentru diferenta de valoare, cand se va plati acest impozit si cum se va plati (stopaj la sursa, reprezentant fiscal etc.). de asemenea, stabilim cum si cand se declara acest impozit si de catre cine, precum si daca se datoreaza si alte contributii in afara de impozitul pe tranzactie.
Iata raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV - Impozitul pe venit.
Astfel, veniturile din cesionarea actiunilor reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ.
Conform art. 129 alin. (3) din Codul fiscal, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit Titlului IV, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit. Astfel, potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Incepand cu 01.01.2018, impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent, potrivit art. 123 din Codul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent, ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori, rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Conform art. 40 din Codul de procedura fiscala si art. 5 din OPANAF nr. 3775/2015, competenta revine organului fiscal pe raza caruia se face constatarea actului supus dispozitiilor legale fiscale, respectiv contractul de cesiune a partilor sociale.
In cazul in care cedentul detine un certificat de rezidenta fiscala, se vor aplica prevederile din Conventia incheiata dintre Romania si Bulgaria. La art.13 pct. 5 din Legea nr. 29/2016 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, castigurile provenind din instrainarea oricaror proprietati (inclusiv a titlurilor de valoare), altele decat cele la care se face referire in paragrafele 1, 2, 3 si 4, sunt impozabile numai in statul contractant in care este rezident cel care instraineaza.
In concluzie, in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, care se va anexa la declaratia 200, persoana fizica nerezidenta nu va avea obligatia platii impozitului pe venit in Romania.
In concluzie, societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate nu-i revine nicio obligatie de natura fiscala.
In schimb,ca regula generala, persoanei fizice nerezidente ii revin urmatoarele obligatii fiscale:
- sa se inregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscala, mai exact numarul de identificare fiscala conform art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala, prin depunerea formularului Declaratie de inregistrare fiscal/declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal (030) prevazut de O.P.A.N.A.F. nr. 3.698/2015 in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit conform art. 82 alin. 6 lit. d) din Codul de procedura fiscala;
- sa depuna declaratia anuala de venit (formularul Declaratie privind veniturile realizate din Romania (200) prevazut de O.P.A.N.A.F.nr. 3.605/2015) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare parti sociale conform art. 122 alin. 4 coroborat cu art. 119 din Codul fiscal;
- sa achite impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere conform art. 123 alin. (7) din Codul fiscal;
- in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, se aplica prevederile mentionate mai sus.din Conventie.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plati partiale dividende interimare
Intrebare:
Daca am depus bilant interimar la nivelul trimestrului II 2024, dar conform hotararii AGA am repartizat ca dividende interimare o suma mai mica decat profitul la 30.06.2024, pot face o noua AGA pentru suplimentarea dividendelor interimare? Sau va trebui depus un bilant interimar pentru trimestrul III?
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al abonamentelor cu asigurarile private de sanatate
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii, colaboratori pe proiectele societatii. Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit, ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro /...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul TVA vanzare teren
Intrebare:
Societate, platitoare de TVA a achizitionat un teren de la o persoana fizica, fara TVA.
Nu mai are bani si vrea sa vanda terenul, la un client, care poate sa fie firma sau persoana fizica. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa faca factura dpdv al TVA-ului.
Mentionez ca nu stiu daca terenul e construibil sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asigurare voluntara de sanatate colaboratori
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat o polita de asigurare de sanatate voluntara pentru salariati, dar in polita sunt incluse si 4 persoane din afara societatii (colaboratori pe proiectele societatii). Pentru terti le vom trata ca si cheltuieli nedeductibile, dar in ce masura sunt ok dpdv al angajatorului? Poate asigura si persoane terte? In afara de impozitul pe profit ce mai datoreaza? In mod normal aceste sume ar trebui alocate la nivel de CNP si impozitate daca pragul de 400 Euro/an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Salariul minim in constructii. Facilitati fiscale
Intrebare:
In vederea aplicarii derogarii sumei de 300 lei introdusa prin OUG 115 si continuata prin OUG 156/2024 ART. LXVI la verificarea primei conditii prevazute la lit.a
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<