Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nerezident. Cesiune parti sociale. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: nerezidentin, cesiune parti sociale, reprezentant fiscal

In cazul de mai jos, avem o societate cu asociat unic, nerezident in Romania. In luna ianuarie 2018, va cesiona partile sociale unei persoane fizice romane la o valoare mult mai mare decat valoarea nominala. Vom vedea care este cota de impozit datorata de asociatul nerezident pentru diferenta de valoare, cand se va plati acest impozit si cum se va plati (stopaj la sursa, reprezentant fiscal etc.). de asemenea, stabilim cum si cand se declara acest impozit si de catre cine, precum si daca se datoreaza si alte contributii in afara de impozitul pe tranzactie.

Iata raspunsul specialistului:
 
In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV - Impozitul pe venit.
 
Astfel, veniturile din cesionarea actiunilor reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ.
 
Conform art. 129 alin. (3) din Codul fiscal, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit Titlului IV, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit. Astfel, potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Incepand cu 01.01.2018, impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent, potrivit art. 123 din Codul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
 
Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent,  ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori, rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
 
Conform art. 40 din Codul de procedura fiscala si art. 5 din OPANAF nr. 3775/2015, competenta revine organului fiscal pe raza caruia se face constatarea actului supus dispozitiilor legale fiscale, respectiv contractul de cesiune a partilor sociale.
 
In cazul in care cedentul detine un certificat de rezidenta fiscala, se vor aplica prevederile din Conventia incheiata dintre Romania si Bulgaria. La art.13 pct. 5 din Legea nr. 29/2016 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, castigurile provenind din instrainarea oricaror proprietati (inclusiv a titlurilor de valoare), altele decat cele la care se face referire in paragrafele 1, 2, 3 si 4, sunt impozabile numai in statul contractant in care este rezident cel care instraineaza.
 
In concluzie, in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, care se va anexa la declaratia 200, persoana fizica nerezidenta nu va avea obligatia platii impozitului pe venit in Romania.
 
In concluzie, societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate nu-i revine nicio obligatie de natura fiscala.
 
In schimb,ca regula generala, persoanei fizice nerezidente ii revin urmatoarele obligatii fiscale:
- sa se inregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscala, mai exact numarul de identificare fiscala conform art. 82 alin. (1)  lit. e)  din Codul de procedura fiscala, prin depunerea formularului Declaratie de inregistrare fiscal/declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal (030) prevazut de O.P.A.N.A.F. nr. 3.698/2015 in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit conform art. 82 alin. 6 lit. d)  din Codul de procedura fiscala;
- sa depuna declaratia anuala de venit (formularul Declaratie privind veniturile realizate din Romania (200) prevazut de O.P.A.N.A.F.nr. 3.605/2015) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare parti sociale conform art. 122 alin. 4 coroborat cu art. 119 din Codul fiscal;
 
- sa achite impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere conform art. 123 alin. (7)  din Codul fiscal;
- in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, se aplica prevederile mentionate mai sus.din Conventie.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nerezident. Cesiune parti sociale. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016