Tags: nerezidentin, cesiune parti sociale, reprezentant fiscal
In cazul de mai jos, avem o societate cu asociat unic, nerezident in Romania. In luna ianuarie 2018, va cesiona partile sociale unei persoane fizice romane la o valoare mult mai mare decat valoarea nominala. Vom vedea care este cota de impozit datorata de asociatul nerezident pentru diferenta de valoare, cand se va plati acest impozit si cum se va plati (stopaj la sursa, reprezentant fiscal etc.). de asemenea, stabilim cum si cand se declara acest impozit si de catre cine, precum si daca se datoreaza si alte contributii in afara de impozitul pe tranzactie.
Iata raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV - Impozitul pe venit.
Astfel, veniturile din cesionarea actiunilor reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ.
Conform art. 129 alin. (3) din Codul fiscal, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit Titlului IV, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit. Astfel, potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Incepand cu 01.01.2018, impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent, potrivit art. 123 din Codul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent, ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori, rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Conform art. 40 din Codul de procedura fiscala si art. 5 din OPANAF nr. 3775/2015, competenta revine organului fiscal pe raza caruia se face constatarea actului supus dispozitiilor legale fiscale, respectiv contractul de cesiune a partilor sociale.
In cazul in care cedentul detine un certificat de rezidenta fiscala, se vor aplica prevederile din Conventia incheiata dintre Romania si Bulgaria. La art.13 pct. 5 din Legea nr. 29/2016 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, castigurile provenind din instrainarea oricaror proprietati (inclusiv a titlurilor de valoare), altele decat cele la care se face referire in paragrafele 1, 2, 3 si 4, sunt impozabile numai in statul contractant in care este rezident cel care instraineaza.
In concluzie, in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, care se va anexa la declaratia 200, persoana fizica nerezidenta nu va avea obligatia platii impozitului pe venit in Romania.
In concluzie, societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate nu-i revine nicio obligatie de natura fiscala.
In schimb,ca regula generala, persoanei fizice nerezidente ii revin urmatoarele obligatii fiscale:
- sa se inregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscala, mai exact numarul de identificare fiscala conform art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala, prin depunerea formularului Declaratie de inregistrare fiscal/declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal (030) prevazut de O.P.A.N.A.F. nr. 3.698/2015 in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit conform art. 82 alin. 6 lit. d) din Codul de procedura fiscala;
- sa depuna declaratia anuala de venit (formularul Declaratie privind veniturile realizate din Romania (200) prevazut de O.P.A.N.A.F.nr. 3.605/2015) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare parti sociale conform art. 122 alin. 4 coroborat cu art. 119 din Codul fiscal;
- sa achite impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere conform art. 123 alin. (7) din Codul fiscal;
- in situatia detinerii certificatului de rezidenta fiscala, se aplica prevederile mentionate mai sus.din Conventie.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea platitoare de TVA, lunar, cu TVA la incasare, cu impozit pe micro, fara angajati pana in data de 30.12.2022, opteaza pentru micro la 2023 si face contract de mandat pentru administrator din data de 31.12.2022. Acest contract se inregistreaza pe data de 31.12.2022. Se depune D112, D700 pentru acest contract. Intrebarea mea este: cu ce procent ii calculez impozitul pe micro pentru trimestrul 4 - 2022? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: <div>
Firma platitoare de TVA si platitoare impozit pe profit, sucursala a unei firme din Marea Britanie, primeste bunuri de la un vanzator din Marea Britanie. Pe factura apare mentiunea free of charge no commercial value for customers purpose only precum si mentiune commercial Invoices, dar cu toate acestea pe facturi apar valori, este adevarat valori mici, pana in 100 GBP.</div>
<div>
Bunurile vin din Marea Britanie si in vama se achita TVA de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In legatura cu conversia in capital a imprumutului primit de la unul dintre detinatorii de parti sociale in cadrul societatii. Intrebari: 1. Ce demersuri trebuie facute pentru a face conversia imprumutului in capital si ce conditii trebuie indeplinite in acest sens, pentru fiecare dintre cele 2 variante (emisiune de noi parti sociale, respective majorarea valorii nominale a partilor sociale); 2. In afara de varianta emiterii de parti sociale noi, in contul imprumutului care face obiectul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL, persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art.316 achitioneaza bunuri din Spania, cu locul incheierii transportului in Ungaria. SRL-ul nu este inregistrat in Ungaia, dar comunica furnizorului din Spania codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania. In acest moment (pana cand se va inregistra in scopuri de tva in Ungaria) ce obligatii declarative si de plata in legatura cu tva-ul are SRL-ul in Romania? Face taxare inversa, tratand tranzactia ca si o...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: ONG organizeaza in Romania expozitii cu opere de arta (instalatii sculpturale de lumina). Pentru aceasta activitate sunt contractati si furnizori (artisti) din afara Romaniei. Instalatiile expuse sunt doar inchiriate de la furnizori, asociatia nu le achizitioneaza. Asociatia are si cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare. Avem urmatoarele situatii: 1. Furnizori de instalatii luminoase din UE (firma). ONG-ul primeste facturi de la fiecare furnizor pentru inchirierea operei pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL, cu asociat unic, microintreprindere, neplatitoare de TVA, a depus la ONRC cerere de lichidare voluntara, s-a emis certificatul de mentiuni in data de 05.12.2022. Decizia a fost publicata in M Of 27.01.2023. Ce bilanturi si ce declaratii trebuie intocmite si depuse incepand cu data de 05.01.2023 (dupa 30 zile de la inscrierea de mentiuni) si cand? Multumim anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<