Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare, discutam despre un SRL persoana juridica romana. Societatea are trei asociati, unul roman, doi nerezidenti. Cesioneaza parte din parti sociale catre o persoana juridica italiana. Aceasta realizeaza stopaj la sursa 16% si achita in Romania impozitul pe venitul obtinut de cele trei persoane fizice- asociati initiali care cesioneaza.
Vom vedea in ce conturi trebuie sa plateasca impozitele persoana juridica italiana si in anul 2015 ce declaratii trebuie sa depuna ca persoane fizice asociatii initiali.
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Castigul = Pretul de vanzare - valoarea nominala
Pretul de vanzare il stabilesc cele doua parti participante la tranzactie tinand seama de valoarea activului net al societatii. De cele mai multe ori acesta se determina ca valoarea contabila a unei parti sociale.
In cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.
Astfel, din suma negociata, cel care achizitioneaza partile sociale are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat, asociatul care cedeaza partile sociale primind suma neta.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
Persoana juridica itlaiana va declara impozitul retinut la sursa prin declaratia 100 si va efectua plata in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".
Pentru efectuarea platii se va completa Ordin de plata sau foaie de varsamant utilizanf programul special ce poate fi descarcat de pe site-ul anaf.
Vanzatorii vor depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" daca veniturile sunt obtinute din strainatate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de raportare.
La declaratii se anexeaza documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte castigul/pierderea declarate.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Aceste persoane depun de asemenea declaratia 201
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Incidenta asupra TVA a noilor modificari ale Codului de procedura fiscalaAchizitie imobil cladire si teren. Cum procedam privind TVA-ul aferent TRANZACTIEi?Export bunuri. Documente justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVACursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitareTVA - Operatiuni aparent triunghiulare (false)Ultimele articole
Plafoane incasari si plati in numerar 2025Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Articole similare
Anularea dreptului de deducere pentru bunuri imobile. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?MONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in RomaniaPasi pentru restituirea de accize pentru motorina folosita drept combustibil. Procedura 2014Depunere formular 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit in luna ianuarie 2016Ultimele articole
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaControale ANAF: 1,96 milioane lei SUME stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAArticole similare
Vineri, 8 decembrie 2023, termen limita pentru depunerea declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleORDIN AL ANAF Nr. 7 din 2010Nou proiect de ordin ANAF privind procedura de inregistrare fiscala pentru unii contribuabiliSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITAActivitate prestata pentru un angajator din UE: Ce declaratii trebuie depuse? Tratament TVAUltimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"