Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare, discutam despre un SRL persoana juridica romana. Societatea are trei asociati, unul roman, doi nerezidenti. Cesioneaza parte din parti sociale catre o persoana juridica italiana. Aceasta realizeaza stopaj la sursa 16% si achita in Romania impozitul pe venitul obtinut de cele trei persoane fizice- asociati initiali care cesioneaza.
Vom vedea in ce conturi trebuie sa plateasca impozitele persoana juridica italiana si in anul 2015 ce declaratii trebuie sa depuna ca persoane fizice asociatii initiali.
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Castigul = Pretul de vanzare - valoarea nominala
Pretul de vanzare il stabilesc cele doua parti participante la tranzactie tinand seama de valoarea activului net al societatii. De cele mai multe ori acesta se determina ca valoarea contabila a unei parti sociale.
In cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.
Astfel, din suma negociata, cel care achizitioneaza partile sociale are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat, asociatul care cedeaza partile sociale primind suma neta.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
Persoana juridica itlaiana va declara impozitul retinut la sursa prin declaratia 100 si va efectua plata in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".
Pentru efectuarea platii se va completa Ordin de plata sau foaie de varsamant utilizanf programul special ce poate fi descarcat de pe site-ul anaf.
Vanzatorii vor depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" daca veniturile sunt obtinute din strainatate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de raportare.
La declaratii se anexeaza documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte castigul/pierderea declarate.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Aceste persoane depun de asemenea declaratia 201
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Despagubiri marfa distrusa. Ce regim de TVA se aplica?DECIZIE de declarare in inactivitateNoutati Legislatie Fiscala 06 - 10 iulie 2009 Monitorul OficialTratament TVA pentru cheltuielile cu servicii de transportCorectare erori contabile. Procedura si implicatiiUltimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024SAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406Articole similare
OpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobatePrestari servicii intracomunitare. Completare Declaratia 300 si Declaratia 390Se modifica impozitul pentru veniturile din pariuri in cota fixaBuletin informativ ANAF: 11 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 27-31 martie 2023Termen stabilit la 25 februarie 2016 pentru declaratiile informative 392A, 392B, 393Ultimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVARepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseArticole similare
Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogateCum s-a modificat profitul impozabil al sediilor permanente in RomaniaLuni, 7 noiembrie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleRamane obligatorie inscrierea CIF in formularul 207?ANAF: Principalele obligatii declarative si de plata cu termene in luna iunie 2016Ultimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"