Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare, discutam despre un SRL persoana juridica romana. Societatea are trei asociati, unul roman, doi nerezidenti. Cesioneaza parte din parti sociale catre o persoana juridica italiana. Aceasta realizeaza stopaj la sursa 16% si achita in Romania impozitul pe venitul obtinut de cele trei persoane fizice- asociati initiali care cesioneaza.
Vom vedea in ce conturi trebuie sa plateasca impozitele persoana juridica italiana si in anul 2015 ce declaratii trebuie sa depuna ca persoane fizice asociatii initiali.
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Castigul = Pretul de vanzare - valoarea nominala
Pretul de vanzare il stabilesc cele doua parti participante la tranzactie tinand seama de valoarea activului net al societatii. De cele mai multe ori acesta se determina ca valoarea contabila a unei parti sociale.
In cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.
Astfel, din suma negociata, cel care achizitioneaza partile sociale are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat, asociatul care cedeaza partile sociale primind suma neta.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
Persoana juridica itlaiana va declara impozitul retinut la sursa prin declaratia 100 si va efectua plata in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".
Pentru efectuarea platii se va completa Ordin de plata sau foaie de varsamant utilizanf programul special ce poate fi descarcat de pe site-ul anaf.
Vanzatorii vor depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" daca veniturile sunt obtinute din strainatate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de raportare.
La declaratii se anexeaza documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte castigul/pierderea declarate.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Aceste persoane depun de asemenea declaratia 201
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Fiscul ar putea considera unele tranzactii ca artificiale. Ce se modifica?Achizitii intracomunitare de bunuri sub valoarea de 10.000 euro, exclusivAchizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Vanzare marfuri sub cost. Regim contabil si fiscal, din punct de vedere al TVA si impozit pe profitPlata in numerar, in valuta, catre un furnizor extern. Ce conditii sunt obligatorii pentru firma din RomaniaUltimele articole
E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024SAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legalee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Articole similare
Legea 60/2019 privind modificarea Codul Fiscal, in vigoare de pe 20 aprilie! TVA bonuri valoriceAutoturism de serviciu. Deducere TVAMarfa distrusa in timpul unui transport intracomunitarGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliCititi cu atentie eticheta ordonantei «trei in unu». Evitati astfel amenzi de pana la 40.000 de lei! - publicat in octombrie 2007Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareArticole similare
Precizare MFP in privinta Veniturilor neimpozabileProiectul lui Teodorovici, ce prevede Inchisoarea de la 1 la 6 ani pentru neplata la timp a contributiilor, ADOPTAT TACIT de Senat!Lista declaratii fiscale. Ce termene exista in luna martie 2016?Reminder ANAF: Pana pe 9 decembrie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleNEREZIDENTIi si declaratia de impozit pe profitUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"