Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza urmatoare, discutam despre un SRL persoana juridica romana. Societatea are trei asociati, unul roman, doi nerezidenti. Cesioneaza parte din parti sociale catre o persoana juridica italiana. Aceasta realizeaza stopaj la sursa 16% si achita in Romania impozitul pe venitul obtinut de cele trei persoane fizice- asociati initiali care cesioneaza.
Vom vedea in ce conturi trebuie sa plateasca impozitele persoana juridica italiana si in anul 2015 ce declaratii trebuie sa depuna ca persoane fizice asociatii initiali.
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Castigul = Pretul de vanzare - valoarea nominala
Pretul de vanzare il stabilesc cele doua parti participante la tranzactie tinand seama de valoarea activului net al societatii. De cele mai multe ori acesta se determina ca valoarea contabila a unei parti sociale.
In cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.
Astfel, din suma negociata, cel care achizitioneaza partile sociale are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat, asociatul care cedeaza partile sociale primind suma neta.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
Persoana juridica itlaiana va declara impozitul retinut la sursa prin declaratia 100 si va efectua plata in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".
Pentru efectuarea platii se va completa Ordin de plata sau foaie de varsamant utilizanf programul special ce poate fi descarcat de pe site-ul anaf.
Vanzatorii vor depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" daca veniturile sunt obtinute din strainatate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de raportare.
La declaratii se anexeaza documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte castigul/pierderea declarate.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Aceste persoane depun de asemenea declaratia 201
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Documentar INTRASTAT: sistemul statistic al Uniunii Europene pentru schimbul de bunuriVanzare de locuita intre persoane fizice. ImpoziteSubcontractare servicii. Ce regim TVA se aplica?Noutati Legislatie Fiscala 06 - 10 iulie 2009 Monitorul OficialCe noutati privind Declaratia intrastat sunt valabile in 2015?Ultimele articole
RO e-Transport: Ce date se declara in sistem incepand cu 1 ianuarie 2023?Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022OG 16/2022: Masuri in vigoare din august 2022 si masuri care se aplica de la 1 ianuarie 2023Plati in numerar si plafoanele stabilite prin Legea 70/2015Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriArticole similare
6 activitati suspecte care atrag atentia inspectorilor antifraudaCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul V - Schimb de informatii in domeniul impozitelor directeNoile reguli pentru bacsis si Registrul de bani personali. Prevederile valabile de la 8 maiBNR: Interdictia bancara aplicata unor firme la 31 ianuarieAFM anunta redeschiderea programului Casa Verde 2019: Inscrierile se reiau pe 6 noiembrieUltimele articole
Declaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniDeducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specificPFA-urile sunt OBLIGATE sa plateasca contributia asiguratorie de munca daca au salariatiLuni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleArticole similare
Declaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)Studiu de caz: Apartament utilizat pentru sediu si cladire cu destinatie mixta. Noul impozit pe cladiriCe taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETACe declaratii fiscale au termen in septembrie 2014?Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Ultimele articole
SAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?Marti, 7 martie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleSAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlociiPerioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriMarti, 7 februarie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"