keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cadouri de Craciun de 500 lei acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2022
Cadouri de Craciun de 500 lei acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?
Tags: cadouri de craciun, vouchere de vacanta, tratament fiscal

Se acorda angajatilor o suma de 500 lei cadou de Craciun. Va rog sa ne spuneti regimul de taxare al angajatilor pe aceasta suma, firma noastra fiind platitoare de impozit pe profit. In ce conditii putem oferi vouchere de vacanta angajatilor nostri si care este regimul de taxare?

Conform prevederilor actuale ale art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu sunt considerate venituri impozabile cadourilor in bani oferite de angajatori angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora cu ocazia Craciunului, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 300 lei.

In cazul prezentat suma de 300 lei este neimpozabila, iar suma de 200 lei reprezinta avantaj salarial impozabil, fiind supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (2) lit. s) din Codul fiscal (impozit), art. 139 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice (pentru CAS), art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 11 alin. (1) din Normele metodologice (pentru CASS) si art. 220 4 alin. (1) din Codul fiscal (pentru CAM).
 
Cheltuielile cu cadourile acordate angajatilor intra in categoria cheltuielilor sociale, deductibile la calculul impozitului pe profit in limita cotei de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal.

Referitor la voucherele de vacanta, conform prevederilor art. 1 alin. (4) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aplicabile pana la data de 1 ianuarie 2027, angajatorii privati pot acorda salariatilor sume sub forma de vouchere de vacanta la un nivel maxim reprezentand contravaloarea a sase salarii de baza minime brute pe tara (6 x 2.550 lei = 15.300 lei pentru anul 2022), garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
 
Din punct de vedere fiscal, voucherele de vacanta sunt considerate avantaje salariale impozabile, supuse impozitului pe venit conform art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, dar nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. r) (pentru CAS), art. 157 alin. (2) (pentru CASS) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal (pentru CAM). Acordate in limita anuala de 6 salarii de baza minime brute pe tara (limita maxima), cheltuielile cu voucherele de vacanta acordate angajatilor vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016