Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: Daca o societate comerciala are cifra de afaceri la 30 iunie de 120.000 lei. Plafonul s-a modificat incepand cu 1 iulie la 220.000 lei. De cand aceasta societate trebuia sa devina platitoare de TVA? Ce se poate face, daca societatea a emis facturi fara TVA, in trimestrul urmator (iulie-septembrie)
Raspuns: Raspunsul nostru se editeaza avand in vedere art. 2 din OUG 24/2012 privind modificarea Codului fiscal, act normativ ce introduce si dispozitii tranzitorii, tinand cont de majorarea plafonului de scutire de TVA la 220.000 lei, incepand cu 01 iulie 2012.
Potrivit acestor prevederi, daca o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA depaseste plafonul de scutire de TVA de 119000 lei in primele 6 luni ale anului 2012, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la finele lunii in care s-a depasit plafonul. In cazul dvs, societatea ar fi fost obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la 30 iunie 2012.
Aceleasi precizari stabilesc si faptul ca ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, dar dupa majorarea plafonului la 220.000 lei, societatea are dreptul sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) cifra de afaceri realizata in anul precedent, respectiv anul 2011, este inferioara plafonului de 119.000 lei;
b) cifra de afaceri cumulata realizata pana la 31 decembrie 2012 este mai mica de 220.000 lei. Valoarea acestei cifre de afaceri se va realiza in perioada iulie – decembrie 2012, cand plafonul este majorat.
Din pacate, legiuitorii nu au precizat ce se intampla daca societatea avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA, cand plafonul era 119.000 lei, nu a efectuat inregistrarea in scopuri de TVA, dar cifra de afaceri a anului 2012 nu depaseste 220.000 lei si nu mai obliga la inregistrarea in scopuri de TVA.
Pana la noi precizari legislative, consideram ca orice opinie ce analizeaza acest tratament fiscal, nu este conform legislatiei si este subiectiv. Noi consideram ca societatea isi insuseste riscul ca pentru toate livrarile ulterioare datei cand trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA, sa i se colecteze TVA.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Scoaterea din evidenta a creantei unei societati aflate in procedura de falimentGuvernul vrea sa aplice „pretul corect”Registru ANAF: Data de incepere a aplicarii regimului normal TVAMinistrul Finantelor: Codul fiscal va fi modificat pana la sfarsitul anului 2018Vindeti produse online? Iata ce trebuie sa stiti despre plafoanele pentru vanzari la distanta!Ultimele articole
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiAnulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursE-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorArticole similare
Infografic Evolutia TVA 2010 - 2014TVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012Cheltuieli aferente vehiculelor. Deductibilitate incepand cu 01 iulie 2012Monografie leasing rata si avans. Deductibilitatea TVAAnulare inregistrare in scopuri de TVA dupa majorarea plafonului de scutireUltimele articole
Vechea legislatie VS Noua legislatie privind limitarea dreptului de deducere a TVA pentru vehiculeCastigul net din transferul titlurilor de valoare. Cum completam Declaratia 200?Scoaterea din evidenta TVA in 2013Optiunea de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVAFacturi leasing. Probleme la deducerea TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"