Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Normele Codului fiscal au fost publicate. Cum se aplica taxarea inversa pentru furnizarile de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate console de jocuri, tablete PC si laptopuri?

de Irina Dumitrescu

de Irina Dumitrescu la 15 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, taxarea inversa, tablete pc, furnizari telefoane mobile, tva, livrari bunuri

Conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015 pentru urmatoarele operatiuni se aplica taxare inversa: furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare; furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final; furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.

Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA
Atentie! Pentru livrarea acestor bunuri se aplica taxarea inversa numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei. Daca valoarea bunurilor, exclusiv TVA,  inscrise intr-o factura este mai mica de 22.500 lei NU se aplica taxare inversa.

Furnizarile de telefoane mobile

In vederea aplicarii masurilor de simplificare normele definesc telefoanele mobile ca fiind dispozitivele fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare, sunt cele incadrate la codul NC 8517 12 00, dar si alte dispozitive multifunctionale care in functie de caracteristicile tehnice se clasifica la alte coduri NC care le confera caracterul esential, dar cu care pot fi prestate servicii de telecomunicatii sub forma transmiterii vocii printr-o retea de telefonie mobila.
In categoria telefoanelor mobile se includ, de exemplu, telefoane mobile care sunt utilizate in orice retea de telefonie mobila fara fir, celulara sau prin satelit, dispozitivele de achizitie de date mobile cu capacitatea de a fi utilizate in orice retea de telefonie mobila fara fir.

Dispozitivele utilizate exclusiv pentru transmiterea datelor, fara implementarea acestora in semnale acustice, cum ar fi de exemplu: dispozitive pentru navigatie, computerele, in masura in care acestea nu permit transmiterea de voce prin retele mobile fara fir, MP3-Playere, console pentru jocuri, dispozitive walkie-talkie, statii radio CB nu se includ in categoria telefoanelor mobile si nu sunt supuse masurilor de simplificare.

Pentru telefoanele mobile livrate cu accesorii, cum ar fi incarcatorul, bateria sau kitul hands-free, ca un singur pachet, la un pret total se aplica taxarea inversa  insa pentru accesoriile telefoanelor mobile care sunt livrate separat de acestea nu se aplica txarea inversa.
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detaliiFurnizarile de dispozitive cu circuite integrate

Pentru furnizarea de dispozitive cu circuite integrate se aplica taxarea inversa daca la data livrarii acestea nu sunt inca integrate in produse destinate utilizatorului final si sunt vandute separat, nu ca si parti ale unor bunuri care le incorporeaza.

Circuitele integrate reprezinta, in principiu, un ansamblu de elemente active si pasive, cum ar fi tranzistoare, diode, rezistoare, condensatoare, interconectate electric pe suprafata materialului semiconductor.
In categoria dispozitivelor cu circuite se includ, in special, circuitele electronice integrate monolitice si hibride, precum: unitati centrale de procesare, microprocesoare, microcontrolere.

Nu se includ in categoria dispozitivelor cu circuite integrate bunurile in care sunt incorporate sau instalate circuite integrate, precum servere pentru computer, laptopuri, unitati pentru desktop, tablete, carduri de memorie cu circuite integrate si altele asemenea, neavand relevanta daca livrarea bunurilor respective are loc inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final, precum si dispozitive precum antene, filtre electronice, inductante, respectiv componente electrice cu valoare de inductanta fixa sau reglabila, condensatori, senzori.
   
Furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri

Consolele de jocuri sunt cele cuprinse la codul NC 95045000. Acestea reprezinta, in principiu, computere sau dispozitive similare computerelor care au ca destinatie principala utilizarea acestora pentru jocurile video, dar care pot oferi, in plus, si alte functii precum DVD-uri video, CD-uri audio, discuri Blu-ray.
 
Tabletele PC si laptopurile sunt cele cuprinse la codul NC 8471 30 00. Tabletele PC sunt, in principiu, computere portabile, plate, acoperite in intregime de un ecran tactil, iar laptopurile sunt dispozitive portabile de procesare automata a datelor, formate cel putin dintr-o unitate centrala de procesare si un monitor.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Normele Codului fiscal au fost publicate. Cum se aplica taxarea inversa pentru furnizarile de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate console de jocuri, tablete PC si laptopuri?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

Cele mai citite stiri
din categoria "Formulare si Declaratii"

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016