Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare Societatea comerciala, persoana juridica romana, inregistrata in scop de TVA ,activitate principala:constructia de nave. Dupa livrarea unei nave, aceasta necesita lucrari de reparatii in ...
Intrebare
Societatea comerciala, persoana juridica romana, inregistrata in scop de TVA ,activitate principala:constructia de nave. Dupa livrarea unei nave, aceasta necesita lucrari de reparatii in perioada de garantie. Societatea care efectueaza aceste lucrari este o firma din Finlanda,care comunica societatii din Romania factura cu valoarea lucrarilor efectuate , codul sau de TVA din Finlanda. Locul reparatiei este in USA (locul unde se afla nava in acel moment).
1) Din punct de vedere al TVA societatea din Romania aplica taxarea inversa 4426=4427?
2) Factura se va declara ca serviciu intracomunitar in Declaratia 390?
3) Din punct de vedere al impozitului datorat de persoanele juridice nerezidente avand in vedere ca serviciul nu este efectiv prestat in Romania , ci in SUA, trebuie sa se solicite certificat de rezidenta fiscala ?Daca nu se prezinta certificatul se retine si se plateste impozit?
Raspuns
Fac abstractie de faptul ca serviciul de reparatii efectuat în perioada de garantie ar trebui sa fie un serviciu gratuit, fara plata.
Asa cum prezentati situatia, se pare ca prestatorul a facturat totusi valoarea acestor servicii.
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pentru firma dvs., serviciul efectuat de catre firma din Finlanda reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii pentru care trebuie sa aplicati regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal conform caruia locul prestarii serviciului se considera locul unde este stabilit beneficiarul.
Deci, locul prestarii serviciului, chiar daca practic este efectuat în USA, totusi, d.p.d.v. al TVA se considera a fi în Romania.
Din acest motiv, firma dvs. trebuie sa aplice regimul de taxare inversa concretizat prin formula contabila 4426 = 4427.
Serviciul achizitionat se înregistreaza în evidenta contabila si fiscala la cursul valutar în vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul din Finlanda ca data a exigibilitatii TVA.
Operatiunea astfel taxata se raporteaza la urmatoarele randuri din decontul de TVA cod 300 aprobat prin O.A.N.A.F. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 publicat în M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010 :
* la randul 7 denumit ,,Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), ,, cu preluarea sumei la:
- randul 7.1 denumit ,,Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa),, ;
- randul 7.1.1. daca prestatorul este înregistrat în scopuri de TVA în statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara.
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
* randul 19 cu preluarea sumei la:
- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .
Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
Aceste achizitii intracomunitare trebuie raportate obligatoriu si prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A.
Referitor la impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, precizez faptul ca acest tip de serviciu, prin natura sa, nu reprezinta un venit pentru care se efectueaza retinerea la sursa, indiferent de locul unde serviciile sunt prestate: în Romania sau în strainatate.
Retinerea la sursa se efectueaza doar pentru veniturile enumerate la articolul 115 din Codul fiscal, printre care cele mai uzuale sunt veniturile din dobanzi, dividende, redevente si comisioane. Veniturile încasate de la firma dvs. din Romania se impoziteaza în Finlanda, în baza prevederilor din Conventia de evitare a dublei impuneri încheiate între Romania si Finlanda. Impozitarea veniturilor nu se efectueaza în S.U.A., chiar daca serviciile sunt prestate pe teritoriul S.U.A. Acestea s-ar impozita în S.U.A. în situatia în care firma din Finlanda ar avea un sediu permanent în S.U.A.
Deoarece veniturile nu sunt impozabile în Romania, este recomandabil sa intrati în posesia certificatului de rezidenta fiscala pentru a face dovada ca beneficiarul veniturilor este stabilit în Finlanda si se supune prevederilor conventiei reglementata prin legea nr. 201 din 24 decembrie 1999 privind ratificarea Acordului dintre Romania si Republica Finlanda pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit, semnat la Helsinki la 27 octombrie 1998 si OM.F.P. nr. 311 din 24 februarie 2000 în legatura cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Romania si Republica Finlanda pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit.
Conform conventiei, veniturile respective se impoziteaza în baza prevederilor cuprinse în articolul 7 denumit ,,Profiturile întreprinderii,, punctul 1 din care rezulta faptul ca ,,Profiturile unei întreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai în acel stat, în afara cazului în care întreprinderea exercita activitate de afaceri în celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo.
Daca întreprinderea exercita activitate de afaceri în acest mod, profiturile întreprinderii pot fi impuse în celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent.,,
Faptul ca la momentul platii venitului nu sunteti în posesia certificatului de rezidenta nu înseamna ca aveti obligatia sa efectuati retinerea la sursa. Certificatul de rezidenta emis pentru anul 2010 de catre autoritatea fiscala din Finlanda poate fi obtinut de firma dvs. chiar ulterior acestei plati, important este sa îl aveti la dosar pentru a face dovada ca venitul este impozabil în Finlanda.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Serviciu prestat de o firma din afara spatiului comunitar. Declarare contract si aspecte TVAStudiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in RomaniaTVA - Locul prestarii de serviciiAchizitii intracomunitare de servicii. Se declara in 390?Lucrari bunuri imobile in strainatate. Regim fiscal TVAUltimele articole
Sercivii prestate catre clienti Non-UE. Cum se intocmesc facturile?Regim TVA prestari servicii consultanta catre tertiServicii privind bunuri imobile din Romania, cu beneficiar din stat membru. Regim fiscal TVAAchizitie intracomunitara de servicii electronice. Regim fiscal TVA si raportareDecont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscaleArticole similare
VIDEO: Deducere TVA factura avansMasura inutila: Majorarea TVA, anulata de scaderea incasarilor din impozitul pe venitTVA factura catre firma din UE neinregistrata in scopuri de TVA. Cum procedam la facturare?Sinteza zilei: Totul despre inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul Operatorilor IntracomunitariMonografie contabila productie/prestari serviciiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"