Tags: servicii clienti non-ue, intocmire facturi
O societate din Romania platitoare de tva factureaza servicii IT catre o alta persoana juridica impozabila din Elvetia. Ce trebuie inscris pe factura? Este factura cu sau fara tva? Ce documente trebuie solicitate societatii din Elvetia? Trebuie inregistrat contractul la autoritatile din Romania eventual pentru obtinerea unor beneficii fiscale legate de dubla impunere?
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Pentru a stabili locul prestarii serviciului, respectiv locul unde operatiunea este impozabila, ne raportam la prevederile art. 278, alin. (2) din Codul fiscal:
Art. 278: Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile, in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Conform punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
(7) Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
In concluzie, serviciile prestate catre clienti din afara UE urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de Titlul VII din Codul fiscal, operatiunea este taxabila, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul din Elvetia, in Romania operatiunea este neimpozabila.
Factura se intocmeste fara TVA si nu aveti nevoie de documente suplimentare de la client, doar sa aveti confirmarea ca beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA in Elvetia, pentru aceasta consultati baza de date VIES si salvati un print screen cu confirmarea inregistrarii.
Referitor la impozitarea veniturilor, conform art. 7, punctul 1 din Conventia dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere:
Art. 7 Profiturile intreprinderilor
1. Profitul unei intreprinderi a unui stat contractant este impozabil numai in acel stat, cu conditia ca intreprinderea sa nu-si exercite activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat in acel celalalt stat. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profitul intreprinderii este impozabil in celalalt stat, dar numai in masura in care acesta este atribuibil acelui sediu permanent.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lipsuri la inventar. Tratament contabil
Intrebare:
Un service auto efectueaza vanzarea de piese cu adaos comercial (marfa) si tine gestiunea cantitativ valoric. La inventarierea anuala se constata lipsa unor repere. Care sunt documentele necesare pentru scoaterea din gestiune si inregistrarile contabile aferente? Mentionez ca lipsurile nu se vor a fi imputabile gestionarului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<