Tags: servicii clienti non-ue, intocmire facturi
O societate din Romania platitoare de tva factureaza servicii IT catre o alta persoana juridica impozabila din Elvetia. Ce trebuie inscris pe factura? Este factura cu sau fara tva? Ce documente trebuie solicitate societatii din Elvetia? Trebuie inregistrat contractul la autoritatile din Romania eventual pentru obtinerea unor beneficii fiscale legate de dubla impunere?
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Pentru a stabili locul prestarii serviciului, respectiv locul unde operatiunea este impozabila, ne raportam la prevederile art. 278, alin. (2) din Codul fiscal:
Art. 278: Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile, in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Conform punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
(7) Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
In concluzie, serviciile prestate catre clienti din afara UE urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de Titlul VII din Codul fiscal, operatiunea este taxabila, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul din Elvetia, in Romania operatiunea este neimpozabila.
Factura se intocmeste fara TVA si nu aveti nevoie de documente suplimentare de la client, doar sa aveti confirmarea ca beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA in Elvetia, pentru aceasta consultati baza de date VIES si salvati un print screen cu confirmarea inregistrarii.
Referitor la impozitarea veniturilor, conform art. 7, punctul 1 din Conventia dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere:
Art. 7 Profiturile intreprinderilor
1. Profitul unei intreprinderi a unui stat contractant este impozabil numai in acel stat, cu conditia ca intreprinderea sa nu-si exercite activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat in acel celalalt stat. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profitul intreprinderii este impozabil in celalalt stat, dar numai in masura in care acesta este atribuibil acelui sediu permanent.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scadere din evidenta clienti in insolventa
Intrebare:
Societatea are un client cu un sold de 2600 lei fiind rest dintr-o factura de 4680 lei din noiembrie 2024. In februarie 2025 societatea a primit Notificarea privind deschiderea procedurii generale de insolventa asupra acestui client conform careia trebuia sa se inscrie la masa credala a acestuia. Societatea nu a depus cererea de inscriere la masa credala in termenul stipulat in notificare si nu s-a inscris la masa credala. Care sunt inregistrarile contabile pentru scoaterea din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta client in faliment
Intrebare:
O societate platitoare tva a facturat in perioada 01.06 2022 - 31.03.2023 prestari servicii constructii de 1190000 lei cu tva catre clientul X SRL din Romania.
Intre timp, cu 01.05.2023 clientul X a intrat in insolventa si in data 16.04.2025 s-a declansat procedura de faliment.
Intrebarea este: In luna aprilie 2024 se pot storna facturile emise catre clientul X si daca acestea se transmit pe SPV?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Chirii, drepturi de autor si salarii
Intrebare:
In 2024 am fost salariata tot anul, am obtinut venituri din chirii sub plafonul de 6 salarii, am incasat venituri din drepturi de autor cu retinere la sursa a caror valoare este sub plafonul minim, dar cumulate cele 2 venituri din afara salariului, depasesc valoarea de 19800 lei (cele 6 salarii). Am obligatia de plata CASS, avand in vedere ca am realizat si venituri din salarii 12 luni? Va multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Concediu fara plata, calcul salariu
Intrebare:
Va rugam sa ne precizati care este modalitatea corecta de impozitare a salariului (ce taxe salariale se retin si cuantumul lor) in urmatoarea speta:
- un salariat angajat cu norma intreaga de 8 ore si cu un salar de 4100 lei pe luna si lucreaza cate 5 zile pe luna si diferenta de zile fiind in concediu fara salar.
- zilele in concediu fara salar se transmit in Revisal chiar daca este o perioada mai mica de 30 zile?
- in ce situatie, concediu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<