Tags: servicii clienti non-ue, intocmire facturi
O societate din Romania platitoare de tva factureaza servicii IT catre o alta persoana juridica impozabila din Elvetia. Ce trebuie inscris pe factura? Este factura cu sau fara tva? Ce documente trebuie solicitate societatii din Elvetia? Trebuie inregistrat contractul la autoritatile din Romania eventual pentru obtinerea unor beneficii fiscale legate de dubla impunere?
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Pentru a stabili locul prestarii serviciului, respectiv locul unde operatiunea este impozabila, ne raportam la prevederile art. 278, alin. (2) din Codul fiscal:
Art. 278: Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile, in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Conform punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
(7) Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
In concluzie, serviciile prestate catre clienti din afara UE urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de Titlul VII din Codul fiscal, operatiunea este taxabila, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul din Elvetia, in Romania operatiunea este neimpozabila.
Factura se intocmeste fara TVA si nu aveti nevoie de documente suplimentare de la client, doar sa aveti confirmarea ca beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA in Elvetia, pentru aceasta consultati baza de date VIES si salvati un print screen cu confirmarea inregistrarii.
Referitor la impozitarea veniturilor, conform art. 7, punctul 1 din Conventia dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere:
Art. 7 Profiturile intreprinderilor
1. Profitul unei intreprinderi a unui stat contractant este impozabil numai in acel stat, cu conditia ca intreprinderea sa nu-si exercite activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat in acel celalalt stat. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profitul intreprinderii este impozabil in celalalt stat, dar numai in masura in care acesta este atribuibil acelui sediu permanent.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza componente de calculator pentru a-l realiza in regie proprie. Cum procedam la inregistrarea componentelor? Avand in vedere ca unele dintre acestea, de exemplu, monitorul, are o valoare de intrare, fara TVA, de 3.361,33 lei sau placa video este 5.024,73 lei, fara TVA. Au fost achizitionate separat fiecare dintre piesele necesare, investitia este in curs, deoarece nu a fost finalizat calculatorul.
Care este monografia contabila ce va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
SRL micro depaseste in septembrie plafonul de 500.000 euro, trec cu 1 iulie la profit, mai am o firma in care am peste 50% si ea la profit din ianuarie 2024, nu mai am la final de an nicio firma cu 1%. Intrebare: Daca in cursul anului viitor imi mai fac o firma o pot pune la micro? Sau se ia ca la final de an anterior cumulat firmele mele depaseau 500.000 euro si trebuie sa o fac tot la profit?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate pierde calitatea de microintreprindere din cauza intarzierii depunerii bilantului aferent anului 2023 si, incepand cu aprilie 2024, trebuie sa devina platitoare de impozit pe profit. Poate sa redevina microintreprindere de la 1 ianuarie 2025, daca indeplineste conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate din Romania care face parte din grup de firme multinationale, are actionar unic o societate din Germania cu cifra de afaceri anuala de peste 750 mil. euro.
Societatea din Germania este societatea mama, obligatia de calcul si raportare a impozitului minim global ii revine acesteia.
Societatea din Romania aplica o singura facilitate fiscala, respectiv sponsorizari in limita de 20% din impozitul pe profit datorat.
Calculul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra cu ocazia implinirii a 25 de ani de activitate organizeaza un eveniment (banchet), in cadrul caruia pe langa masa, servicii muzicale, ofera si diplome si trofee celor mai vechi si celor mai productivi salariati, pentru acestea efectund binenteles cheluieli, intrebarile noastre sunt:
1. Cum trebuie considerate cheltuilelile de masa si servicii muzicale pentru acest eveniment din punctul de vedere al TVA si al impozitului pe profit?
2. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana fizica vinde in cursul anului 2024 urmatoarele bunuri:
- un apartament (vechime > de 20 ani), detinut in comun cu sotul;
- doua loturi de teren intravilan (fara constructii pe ele) dobandite prin act de donatie.
In urma acestor vanzari persoana fizica are obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv aplicarea TVA la aceste tranzactii? Daca da, in ce conditii?
Ce obligatii in revin persoanei fizice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<