Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sercivii prestate catre clienti Non-UE. Cum se intocmesc facturile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: servicii clienti non-ue, intocmire facturi

O societate din Romania platitoare de tva factureaza servicii IT catre o alta persoana juridica impozabila din Elvetia. Ce trebuie inscris pe factura? Este factura cu sau fara tva? Ce documente trebuie solicitate societatii din Elvetia? Trebuie inregistrat contractul la autoritatile din Romania eventual pentru obtinerea unor beneficii fiscale legate de dubla impunere?

Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret: 
 

Pentru a stabili locul prestarii serviciului, respectiv locul unde operatiunea este impozabila, ne raportam la prevederile art. 278, alin. (2) din Codul fiscal:
 
Art. 278: Locul prestarii de servicii
(2)        Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile, in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Conform punctului 15 alin. (7)  din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
 
(7) Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
 
In concluzie, serviciile prestate catre clienti din afara UE urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de Titlul VII din Codul fiscal, operatiunea este taxabila, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul din Elvetia, in Romania operatiunea este neimpozabila. Factura se intocmeste fara TVA si nu aveti nevoie de documente suplimentare de la client, doar sa aveti confirmarea ca beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA in Elvetia, pentru aceasta consultati baza de date VIES si salvati un print screen cu confirmarea inregistrarii.
 
Referitor la impozitarea veniturilor, conform art. 7, punctul 1 din Conventia dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere:
 
Art. 7 Profiturile intreprinderilor
    1. Profitul unei intreprinderi a unui stat contractant este impozabil numai in acel stat, cu conditia ca intreprinderea sa nu-si exercite activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat in acel celalalt stat. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, profitul intreprinderii este impozabil in celalalt stat, dar numai in masura in care acesta este atribuibil acelui sediu permanent.
 
Pentru ca prevederile Conventiei sa fie aplicabile si societatea dvs. sa plateasca impozit in Romania, trebuie sa prezentati dovada ca sunteti rezident fiscal in Romania, prin solicitarea, de la organul fiscal, a unui certificat de rezidenta fiscala pe care sa il transmiteti partenerului din Elvetia.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Sercivii prestate catre clienti Non-UE. Cum se intocmesc facturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016