Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: vanzare imobil, intocmire facturi, regim tva

Societate platitoare de TVA achizitioneaza in martie 2016 de la o persoana fizica imobil teren in valoare totala de 98241 RON. Imobilul si terenul au acelasi numar cadastral.

In aprilie 2016 s-a intocmit raport de evaluare si s-au delimitat valorile:
 
- Valoare constructie 134 mp = 59535 lei
 
- Valoare teren 5692mp = 38706 lei
 
In cursul anului 2016 s-au efectuat investitii in suma de 23890 lei, reprezentand imprejmuire teren si materiale modernizare imobil care figureaza si in momentul de fata in conul 231.
 
In anul 2019 s-a procedat la dezmembrarea proprietatii si la evaluarea ei in scopul vanzarii catre cei 2 asociati, dupa cum urmeaza:
 
- Constructie 138 mp-locuinta C1 si C2 anexa = 68780 lei - numar cadastral X
 
- Teren curti constructii 2900 mp = 17400 lei - numar cadastral X - comun cu imobilul
 
- Teren curti constructii 2448 mp = 14688 lei - numar cadastral Y
 
- Teren curti constructii 344 mp = 2064 lei - numar cadastral Z
 
In anul 2020 se transfera dreptul de proprietate prin conventii de dare in plata catre cei 2 asociati, dupa cum urmeaza:
 
- Catre primul asociat - transfer proprietate Constructie C1-locuinta si C2-locuinta, impreuna cu terenul aferent 2900 mp = valoare de vanzare 56835 lei constructie 17400 lei teren - NUMAR CADASTRAL X
 
- Catre al doilea asociat - transfer proprietate Constructie- anexa - NUMAR CADASTRAL X in suma de 11945 lei teren 2448 mp cu NUMAR CADASTRAL Y
 
-Catre ambii asociati = cate 1/2 cota parte teren 344 mp - valoare 1032 lei fiecare parte - NUMAR CADASTRAL Z
 
Va rog sa-mi spuneti cum se vor intocmi facturile catre asociati din punct de vedere al TVA-ului pentru fiecare din tranzactiile mentionate mai sus si daca sunt necesare ajustari TVA pentru investiliile in curs aflate in cont 231. As avea nevoie de un raspuns cat se poate de urgent.
 
Conform consultantului fiscal Elena Garofil, potrivit prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa operatiunile privind livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. 
 
In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. 
 
In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare;
 
Potrivit prevederilor pct. 55 alin. (1) din Normele metodologice, in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructa si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.
 
In primul caz: 
Imobilul si terenul este la acelasi numar cadastral iar valoarea constructiei este mai mare, astfel ca terenul va urma regimul constructiei, respectiv regimul de scutire avand in vedere ca constructia este veche, avand in vedere prevederile de la pct. 55 alin. (3) din Norme, dispozitii care prevad ca : 

„ Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix”.
Modernizarea efectuata nu depaseste 50% din valoarea constructiei, astfel ca nu se incadreaza la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal.
 
Asadar, factura se va intocmi fara TVA.
 
In al doilea caz:

Avand in vedere ca constructia si terenul sunt la numere cadastrale diferite, regimul aplicat va fi:
- In privinta livrarii cladirii se va aplica regimul de scutire iar pentru teren, daca este teren construibil, se va aplica TVA in cota de 19%.
 In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism.
- In al treilea caz:
 
Daca terenul este construibil, conform certificatului de urbanism, operatiunea este taxabila si se va aplica TVA in cota de 19%.
 
In privinta ajustarii TVA aferenta investitiilor, avand in vedere ca acestea se vand in regim de scutire, va trebui sa efectuati ajustarea taxei deduse, avand in vedere ca valoarea investitiilor depaseste 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare, exclusiv taxa achitata sau datorata. Ajustarea se realizeaza conform 
art. 305 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit.b), alin. (3) lit. d), alin. (4) lit. a) pct.2, din Codul fiscal. 
 
Ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare;
Astfel, daca anul primei folosiri dupa modernizare este 2016, atunci este necesara ajutarea TVA deduse pentru investitiile realizate, corespunzator numarului de ani ramasi din perioada de ajustare, respectiv 16 ani.
 
Avand in vedere ca tranzactiile se efectueaza intre persoane afiliate, acestea trebuie sa fie realizate conform principiului valorii de piata (art. 11 alin. (4) din Codul fiscal), valoare rezultata din raportul de evaluare. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016