Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regimul TVA aplicat pentru facturile de avans in cazul unei achizitii teren

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: intocmire facturi avans, achizitie teren, tva, avans, hg 44/2004

Analizam, prin cele ce urmeaza, situatia unei societati X platitoare de TVA (vanzator) care incheie un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren neconstruibil la data de 10.03.2012. In baza acestuia se vor emite lunar facturi de avans fara TVA pana la 10.06.2012 in valoare totala de 60.000 lei (60% din valoarea totala a tranzactiei de 100.000 lei). In septembrie 2012 se va incheia contractul de vanzare-cumparare. La acel moment terenul este construibil. Vom vedea in ce masura se va datora TVA la valoarea de 100.000 lei sau doar la valoarea ramasa de achitat si anume 40.000 lei.


Raspuns:

In cazul in care terenul este construibil, trebuie sa colectati TVA si pentru avansurile incasate, intrucat livrarea de terenuri este reglementata, din punct de vedere al TVA, de art. 141 alin. (2) lit.f) din Codul fiscal . Potrivit acestui articol, sunt scutite de TVA « livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile ». In acest sens, nu prezinta relevanta situarea terenului intravilan sau extravilan, ci faptul ca terenul este sau nu este construibil.

Terenul construibil este definit ca fiind orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, potrivit legislatiei in vigoare.
 
Conform pct. 37 alin. (6) din HG 44/2004 din Normele de aplicare a Codului fiscal , se stabileste: « calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism ».
 
 
De asemenea potrivit art 134 alin 1) din Codul fiscal , faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei (exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei). Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.
 
La art. 134 indice 2 se fac urmatoarele precizari :
 (1 ) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
 (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
 a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
 b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
 
Potrivit art. 155 alin (1) persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Potrivit pct 69 alin (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri, sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii, se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal.

La art 155 alin (5) lit. c) se precizeaza : "factura trebuie sa contina, data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data difera de data emiterii facturii".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016