Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii intracomunitare. Inregistrari in scop de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2010
Tags: tva, codul fiscal, firma

Intrebare: O societate A inregistrata in scopuri de TVA in Romania presteaza servicii (mufeaza cabluri) pentru o societate B inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Pentru procesul de prelucrare ...


Intrebare:


O societate A inregistrata in scopuri de TVA in Romania presteaza servicii (mufeaza cabluri) pentru o societate B inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Pentru procesul de prelucrare societatea B achizitioneaza cabluri de la o alta societate C inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Bunurile livrate de societatea C sunt trimise la societatea A, sunt taiate si sunt aplicate mufe la capatul lor. Cum se factureaza livrarea de bunuri dintre C si B? Cu TVA sau fara? Se pot aplica masurile de simplificare prevazute de OMFP 3417/2009? Faptul ca, cablul este taiat este considerata transformare, chiar daca poate fi identificat? In cazul in care nu se pot aplica masurile de simplificare exista alta posibilitate ca societatea din Italia sa nu trebuiasca sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform OMFP 3417/2009?


Raspuns
:

Italia este un stat membru care aplica masurile de simplificare, similar Romaniei, deci in situatia prezentata consider ca sunt aplicabile prevederile cuprinse in  OMFP 3417/2009. O astfel de operatiune prezentata de dvs. se incadreaza in categoria operatiunilor pluripartite. Masurile de simplificare  pentru acest tip de operatiuni  au fost reglementate tocmai pentru a evita ca beneficiarul serviciilor  stabilit  pe teritoriul unui stat membru sa fie obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei  pentru efectuarea transferului de bunuri sau pentru efectuarare de achizitii intracomunitare.

 
Pentru a se  aplica masurile de simplificare, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii reglementate prin art. 3 din ordinul mentionat de dvs.:

- contractorul principal:


1. sa fie o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit;


2. sa nu fie  inregistrat  in scopuri de TVA in Romania unde sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale;


3. sa  transmita codul sau de inregistrare in scopuri de TVA ambelor parti cocontractante;

- ceilalti operatori economici implicati sa fie persoane impozabile din perspectiva TVA;

- produsele prelucrate se  intoarca  in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.

 
In acest sens, intre firma din Italia  in calitate de contractor principal si cele doua firme din Romania in calitate de subcontractori trebuie sa se incheie un contract din care sa rezulte faptul ca bunurile expediate de firma romanesca C   catre firma romanesca A urmeaza a fi procesate a fi procesate si ulterior expediate in Italia sau in oricare alt stat membru mentionat de catre cocontractor.  
            
Pentru situatia dvs. sunt  aplicabile masurile de simplificare asa cum sunt prezentate pentru  primul caz  de la art. 3 din Instructiuni. Astfel,  se considera ca:
Firma

- in calitate de cocontractor furnizor, firma C  din Romania efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri  (cabluri) catre firma B din Italia in baza prevederilor  art. 128 alin. (9) din Codul fiscal. Operatiunea este considerata scutita cu drept de deducere a TVA in baza prevederilor art. 142 alin. 2 litera a) din Codul fiscal. Factura de livrare a bunurilor trebuie emisa de catre firma C din Romania pe numele firmei A din Italia cu mentiunea "scutit cu drept de deducere cf. art. 143 alin. 2 lit. a) din C.f.".


In scopul aplicarii masurilor de simplificare, Romania este considerata un loc  de sosire provizorie a bunurilor, doar pentru  efectuarea  anumitor lucrari asupra bunurilor respective. Locul de sosire a bunurilor expediate de catre firma C catre firma B din Italia este considerat a fi in Italia, motiv pentru care firme C incadreaza operatiunea la livrare intracomunitara de bunuri.  

 
- in calitate de contractor principal, firma B  din Italia realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA;

- in calitate de cocontractor prestator, firma A din Romania realizeaza o prestare intracomunitara de servicii pentru care aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 2 conform careia serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Italia.  Factura de manopera privind procesarea  bunurilor trebuie emisa de catre firma C din Romania pe numele firmei A din Italia cu mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 din C.f.".


- bunurile procesate de catre firma A reprezinta pentru firma B din Italia un  nontransfer in Romania  in baza prevederilor  art. 128 alin. (12) din Codul fiscal;  

- transportul bunurilor prelucrate din Romania in Italia reprezinta pentru firma din Italia o achizitie intracomunitara asimilata realizata in Italia in baza echivalentului din legislatia fiscala a Italiei al  art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii intracomunitare. Inregistrari in scop de TVA ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016