keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Aspecte privind combustibilii utilizati de administrator. Ce cheltuieli sunt deductibile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: cheltuiala cu combustibilul, cheltuieli transport, contract administrare, combustibili, administrator

Vom identifica ce cheltuieli sunt deductibile pornind de la situatia in care o persoana jurdica nu are angajati, dar inregistreaza cheltuieli cu combustibilul.



Conform Codului fiscal, art 21, lit e) "cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;
In norme: "27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administraremandat. "

Vom stabili astfel daca este deductibil combustibulul care este folosit de administrator in interesul societatii, in conditiile in care persoana juridica nu are autoturism propriu, ci doar unul folosit in baza contractului de comodat.

Dupa cum ati mentionat si dumneavoastra, cheltuielile cu deplasarea in tara si in strainatate, respectiv cheltuielile de cazare, sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit cand acestea sunt efectuate in interesul societatii comerciale.
 
Daca va referiti insa la cheltuielile in legatura cu un autoturism folosit de administrator, cum ar fi combustibilii, asigurarile, rovinietele si taxele datorate la bugetul local, reparatii si alte cheltuieli directe in legatura cu acest mijloc de trasport, deductibilitatea cheltuielilor va tine cont de scopul utilizarii exclusive in activitati economice, conform art. 145^1 coroborat cu art. 20 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

Prin activitati economice legiuitorul a exemplificat ca fiind: „Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.” , conform pct. 45^1 din HG 44/2004 cu modificari ulterioare.
 
Justificarea deductibilitatii integrale in scopuri de activitati economice se realizeaza prin intocmirea foii de parcurs. Foile de parcurs trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs. Aceste elemente minimale sunt enumerate de pct. 45^1 din HG 44/2004. Desigur, daca autoturismul nu este utilizat in mod exclusiv in activitati economice sau nu se intocmesc foi de parcurs, cheltuielile si TVA aferente acestui autoturism sunt deductibile in procent de 50%.
 
Mai reamintim si faptul ca documentele contabile prin care se identifica cheltuielile trebuie sa fie corect intocmite si pe numele societatii, astfel incat acestea sa aiba calitate de documente justificative.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016