keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: In ce masura poate fi TVA-ul nedeductibil aferent combustibilului tratat ca o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 08 Aug. 2011
Tags: legea 571/2003, codul fiscal, tva, impozitul pe profit, hg 488/2009

Prevederile din lege pot fi uneori interpretate in mod gresit, fie atunci cand exprimarea nu este suficient de clara, fie atunci cand exista anumite posibilitati de a o interpreta diferit in functie


Prevederile din lege pot fi uneori interpretate in mod gresit, fie atunci cand exprimarea nu este suficient de clara, fie atunci cand exista anumite posibilitati de a o interpreta diferit in functie de situatiile practice care au nevoie de o baza legala. Astfel, se va observa, ca studiu de caz, in ce masura va fi TVA-ul nedeductibil aferent combustibilului, contabilizat pe contul 6022, tratat ca o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, dat fiind faptul ca punctul 23 din Normele metodologice la Codul fiscal amintesc: "23. In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele:
.....
b) cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI «Taxa pe valoarea adaugata» din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile".

Mai intai, se retine ca profitul impozabil este definit potrivit Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Din formula de calcul al profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Inregistrarea operatiunilor se face in registrele de contabilitate, iar pentru verificarea inregistrarii corecte se intocmeste balanta de verificare, cel putin anual, la incheierea exercitiului financiar, sau la termenele de intocmire a situatiilor financiare periodice.

Din punct de vedere fiscal, inscrierea informatiilor care au stat la baza calculului de impozit pe profit se face in Registrul de evidenta fiscala. Potrivit Omfp 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile ulterioare, inregistrarea datelor se face in ordine cronologica, iar impozitul pe profit calculat trebuie sa fie identic cu cel inscris in declaratie. Operatiunile inregistrate in Registrul de evidenta fiscala sunt la latitudinea fiecarei societati, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii ale acesteia.

Potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii bazei impozabile, Titlului II, art. 21, cheltuielile care intra in baza de impozitare se impart in trei grupe:

I.  Cheltuieli deductibile

II. Cheltuieli cu deductibilitate limitata

III. Cheltuieli nedeductibile

In grupa cheltuielilor nedeductibile se incadreaza si:

1. cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai societatii,

2. in perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2011, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului. Sunt exceptate de la aceasta prevedere, autovehiculele expres prevazute in HG 488/2009 privind normele metodologice date in aplicarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

Pentru reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice a fost postat pe site-ul MFP un Ghid de aplicare, potrivit caruia inregistrarea achizitiei combustibilului si a TVA nerecuperabila se efectueaza, in cazul nestocarii, astfel:

            %                                =                                 401
                                                                      "Furnizori"

            6022
"Cheltuieli privind
combustibilul"       

            4426
"TVA deductibila"

            si concomitent

            6022                          =                                 4426
"Cheltuieli privind                           "TVA deductibila"
combustibilul"       

Astfel, suma reprezentand cheltuiala cu combustibilul utilizat pentru autovehiculele care nu intra in exceptii, inclusiv TVA aferent, se refera la cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Daca suma reprezentand TVA aferent combustibilului pentru care nu se deduce taxa ar fi recunoscuta din punct de vedere fiscal, respectiv la calculul impozitului pe profit, s-ar recunoaste implicit si deductibilitatea TVA, fapt ce nu a intrat in intentia legiuitorului.

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016