Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Caz practic: Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: impozit pe venit, venituri microintreprinderi 2013, codul fiscal

SC ABC SRL are inregistrata la ORC activitate principala cod CAEN 7022 - consultanta , dar in cursul anului 2012 veniturile obtinute (sub 65.000 euro) nu au fost din aceasta activitate, ci dintr-o alta, inregistrata ca si activitate secundara (culturi in sera). Sera a facut obiectul unui proiect de finantare europeana, iar la momentul demararii proiectului Autoritatea de Management a impus conditia de a se desfasura activitatea legal, conform normelor in vigoare si a fost suficienta autorizarea acestei activitati secundare la ORC. La 31.12.2012 SC ABC SRL indeplineste conditiile de a trece de la impozitul pe profit la impozitul pe venitul microintreprinderii sub rezerva aspectului legat de activitatea principala - doar scriptic. Vom stabili astfel in ce masura se incadreaza firma in criterii si daca pana la 25 februarie 2013 trebuie depusa declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal, urmarind si legislatia actualizata in ce priveste contabilitatea microintreprinderilor.



Solutia consultantului:

Intrucat activitatea efectiv desfasurata in anul 2013 este culturi in  sera, opinia noastra este ca incepand cu 1 februarie 2013 veti fi obligat sa treceti la regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor deoarece indepliniti criteriile mentionate la art. 112^1 si daca puteti dovedi acest lucru la un eventual control (facturi, contracte, etc).

Pana la data de 25 martie 2013 societatea trebuie sa depuna declaratia de mentiuni 010 si declaratia 101 privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 -31 ianuarie 2013.

Redam mai jos prevederile legale privind impozitarea pe veniturile microntreprinderlor modificata prin OG 8/2013 de la 1.02.2013:

ART. 112^1 Definitia microintreprinderii


In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului
a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 112^1.

(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute la art. 112^1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala prin depunerea unei declaratii de mentiuni (010), pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit (101) datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35.

Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor potrivit art. 112^2 alin. (6) persoanele juridice romane care:
a)    desfasoara activitati in domeniul bancar;
 b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
  c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
Potrivit art. 112^5 din Codul fiscal , cota de impunere este 3% iar baza de calcul asupra caruia se aplica impozitul (3%) este precizata la art. 112^7 din Codul fiscal si pct. 14 din Normele metoodologice  si anume:

"ART. 112^7
14. Baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:
- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii".

La pct. 16 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art.  112^7 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca:" In cazul in care se achizitioneaza case de marcat, din baza impozabila se scade valoarea caselor de marcat, in conformitate cu documentul justificativ, in luna punerii in functiune. Punerea in functiune se face potrivit prevederilor legale".

La art.  112^6 Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro  se fac urmatoarele precizari:
"Prin exceptie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) si (7), daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013".



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Caz practic: Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016