Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce modificari aduce Legea 72/2018 Codului fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2018
Tags: cod fiscal, legea 72/2018, oug 18/2018, monitor oficial, taxe si impozite, impozitul pe profit, impozitul pe venit, contributii sociale

Codul fiscal a fost modificat recent prin doua acte normative - OUG 18/2018 si Legea 72/2018 - fiind introdus un nou mecanism cu privire la determinarea, declararea si plata impozitului si contributiilor sociale aferente veniturilor realizate de persoanele fizice.

>> Cele doua acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial nr.260 din data de 26.03.2018!

Legea 72/2018 aproba cu modificari si completari O.G. nr. 25/2017 si majoreaza plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici.

Potrivit Fiscalitatea.ro, modificarile si completarile ordonantei 25/2017 vizeaza:

- impozitul pe profit;
- impozitul pe venit si contributiile sociale.

Impozitul pe profit

"Deductibilitatea cheltuielilor in cazul creantelor instrainate. Initial, prin OG 25/2017 cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, au fost incluse in categoria cheltuielilor deductibile limitat, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate. Prin Legea 72 s-a reglementat ca, in cazul creantelor cesionate, pierderea neta reprezentand diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate este deductibila in limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. In cazul in care cesionarul cedeaza creanta, pierderea neta se determina ca diferenta intre pretul de cesiune si costul de achizitie al creantei. In cazul institutiilor de credit, in situatia in care creantele cesionate sunt acoperite partial sau integral cu ajustari pentru pierderi asteptate, precum si in situatia in care creantele sunt scoase din evidenta in conturi in afara bilantului si apoi sunt cesionate, 70% din diferenta dintre valoarea creantei instrainate si pretul de cesiune reprezinta elemente similare veniturilor", conform Fiscalitatea.ro.

Impozit pe venit si contributii sociale

La stabilirea impozitului pe venit in sistem real se includ in categoria cheltuielilor deductibile limitat, alaturi de primele de asigurare voluntara de sanatate, si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

In cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor pentru primele de asigurare si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament se elimina trimiterea la Legea 95/2006.

In ce priveste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici prin Legea 72/2018, acesta este majorat de la 65.000 euro/220.000 lei la 88.500 euro/300.000 lei, incepand cu 01 aprilie 2018.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce modificari aduce Legea 72/2018 Codului fiscal?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016