Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Gabriel Biris, despre Declaratia unica: Raman discrepantele uriase dintre CAS si CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 13 Mar. 2018
Tags: declaratia unica, cas, cass, cod fiscal, pfa

Avocatul Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice in guvernul tehnocrat, precizeaza ca proiectul de modificare a Codului fiscal, cu privire la plata contributiilor sociale, nu rezolva in totalitate discrepantele referitoare la CAS si CASS datorate de salariati si de celelalte categorii.

Gabriel Biris a publicat pe pagina de Facebook cateva observatii privind noul proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal:

"1. Ideea unei singure declaratii unice depuse pana pe 15 martie (15 iulie in 2018) a anului urmator este una buna si trebuie salutata. Este o simplificare binevenita. Ideea includerii in aceasta declaratie si a CAS si CASS era inclusa si in proiectul de OUG din septembrie 2016.

2. Ideea trecerii la autoimpunere este de asemenea excelenta si trebuie salutata, simplifica foarte mult administrarea si reduce costurile. Vor fi cu peste 1 milion de decizii de impunere mai putin, ceea ce nu este putin lucru. Si aceasta idee era inclusa in proiectul de OUG din septembrie 2016.

3. Nu stiu cat de buna este ideea renuntarii la platile anticipate in cazul PFA/PFI. Tinand cont ca totusi vorbim de 10% impozit si ceva maruntis pentru CAS, CASS probabil ca nu vor fi probleme cu capacitatea de plata. Masura induce totusi un cost bugetar (costul finantarii sumelor ce nu vor mai fi incasate in timpul anului), dar acesta este neglijabil si ar putea fi compensat de economie rezultate din simplificare.

4. Am vazut ca veniturile din drepturi de autor au fost scoase din categoria veniturilor din activitati independente si incluse intr-un capitol separat, ceea ce face ca prevederile cu privire la o eventuala retratare in venituri din salarii si asimilate sa nu mai fie posibila. Drepturile de autor devin o struto-camila: sunt impuse precum activitatile independente, dar impozitul si contributiile sunt retinute de platitor. De ce? Simplu si practic: guvernul PSD spera sa isi atraga simpatia presei", explica Gabriel Biris.

Acesta considera ca se mentin discrepantele uriase dintre CAS si CASS datorate de majoritate (salariati) si cele datorate de minoritate (PFA/PFI/drepturi de autor/altele).
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Gabriel Biris, despre Declaratia unica: Raman discrepantele uriase dintre CAS si CASS":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016