keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum se pot compensa platile si cum se calculeaza? Caz concret pentru PFA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: pfa, compensarea platilor, veniturile anticipate, platile, declaratia finala, declaratia 200, anaf

Pentru procedura de compensare a platilor datorate, pornim de la cazul concret al unui PFA care a platit impozit pe veniturile anticipate in 2011 (cand a inceput activitatea) la termenele legale. Prin declaratia finala 200, s-a obtinut un venit mai mic decat cel declarant si a ramas un impozit platit in plus.


In anul 2012, PFA-ul nu a mai achitat impozitul pe venit (anticipat), doar in decembrie 2012, interpretand ca se compenseaza cu impozitul platit anticipat mai mare in anul 2011. A procedat la fel si in anul 2013. ANAF a calculat majorari si penalitati, considerand ca platile anticipate nu au fost efectuate la timp.

Vom stabili modalitatea legala de compensare a platilor, precum si daca aceste majorari sunt datorate. Totodata, vom vedea care este termenul pana la care se calculeaza (depunerea declaratiei 200, emiterea deciziei de impunere 250 si alte termene). Totodata, vom stabili daca o cerere de compensare depusa in prezent va influenta majorarile.

Potrivit art.116 alin.1 din Codul de Procedura Fiscala prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.
 
(2) Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional, cu respectarea conditiilor prevazute la alin.(1).
 
Compensarea se constata de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu.
 
Portivit Normelor metodologice de aplicare la art.116 compensarea din oficiu poate fi efectuata de organul fiscal in tot cursul termenului de prescriptie prevazut de lege pentru fiecare dintre obligatiile supuse compensarii, incepand cu momentul in care ambele obligatii indeplinesc conditiile prevazute de art. 1145 din Codul civil, respectiv din momentul in care acestea sunt lichide si exigibile.
 
Pentru compensarea sumelor datorate cu cele platite in plus dumneavoastra trebuia sa depuneti o cerere de compensare in care sa solicitati acest lucru. Compensarea putea fi facuta si din oficiu de catre organul fiscal, dar intrucat nu exista termen fix pentru efectuarea acesteia, autoritatile fiscale asteapta de obicei solicitarea contribuabilului in acest sens.
 
Conform prevederilor art.119 alin.1 din Codul de Procedura Fiscala pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
 
Astfel, dobanzile si penalitatile de intarziere au fost calculate incepand cu fiecare termen de scadenta la care nu s-a achitat obligatia de plata, respectiv impozitul anticipat datorat trimestrial.
 
Sfatul nostru este ca ulterior depunerii cererii de compensare sa depuneti o cerere si pentru recalcul acessorii, existand posibilitatea diminuarii dobanzilor si penalitatilor de intarziere.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016