Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii facturate de PFA. Ce implicatii apar in privinta impozitului pe venit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: pfa, impozitul pe venit, factura servicii prestate, persoana fizica autorizata, cif

Facturarea serviciilor de catre PFA va fi tratata, prin cele ce urmeaza, in legatura cu implicatiile fiscale aferente impozitului pe venit. Astfel, pornim de la cazul unei societati comerciale care a incheiat un contract cu o persoana fizica autorizata (PFA) pentru serviciile prestate de aceasta din urma. PFA-ul a emis o factura pentru serviciile prestate, servicii considerate drepturi de autor.


Se va constata, asadar, daca societatea comerciala platitoare e obligata sa retina la sursa impozitul pe veniturile obtinute de persoana fizica autorizata. In cazul in care exista aceasta obligatie, se va stabili cum se intocmeste Declaratia 112 deoarece toate documentele au fost intocmite cu C.I.F.-ul P.F.A.-ului si nu se cunoaste C.N.P-ul persoanei fizice.

In principiu, o reprezentatie (prestatie) artistica poate face obiectul unor drepturi conexe dreptului de autor potrivit art. 92, 94 si 96 din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.

Din punct de vedere fiscal, veniturile aferente drepturilor conexe dreptului de autor sunt considerate venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala conform art. 7 alin. 1 pct. 131 si art. 46 alin. 4 din Codul fiscal, fiind supuse retinerii la sursa in temeiul art. 52 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.

Pentru completarea declaratiei fiscale cu impozitul retinut este obligatorie cunoasterea codului numeric personal al persoanei fizice respective, in caz contrar declaratia neputand fi completata.

Insa, din cele prezentate rezulta ca poate fi vorba de o prestare de servicii veritabila, efectuata de persoana fizica in calitate de persoana fizica autorizata, in baza unui contract civil ce nu intra sub incidenta Legii 8/1996 si nu in calitate de titular al unui drept de autor/drept conex dreptului de autor.

Beneficiarul venitului este chiar persoana fizica autorizata, care a si emis factura pentru serviciul prestat si nu persoana fizica titulara vreunui drept ce intra sub incidenta Legii 8/1996.

Intr-o atare situatie devin incidente prevederile art. 52 alin. 1 lit. b teza a doua din Codul fiscal in temeiul carora platitorul de venit nu are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa pentru veniturile activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Servicii facturate de PFA. Ce implicatii apar in privinta impozitului pe venit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016