Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Ian. 2025
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativa
Tags: estimare venituri, declaratia unica rectificativa

Un PFA cu norma de venit a estimat si declarat in mai 2024 venituri la plafonul de 12 salarii minime brute. La sfarsitul anului veniturile realizate/incasate pe anul 2024, a depasit plafonul de 12 salarii minime brute, undeva la valoarea in lei a sumei de 259000 lei.

1) In acest caz este necesara depunerea declaratiei rectificative pentru sumele aferente CAS si CASS avand in vedere realizarea veniturilor la alt plafon decat cel declarat initial pe 2024?
2) Daca da, avand in vedere faptul ca pentru calculul CASS plafonul este cel de 60 salarii minime brute, cum se declara in Declaratia unica, la ce camp?

 

PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune declaratia rectificativa

 

Specialistul ne spune urmatoarele:

 

1. Conform art 174 alin (15) din Codul fiscal:
(15) Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122.
(16) Contributia datorata se evidentiaza in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
(17) In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4) si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale. In declaratie se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz.
(18) In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, nu datoreaza contributia de asigurari sociale, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei potrivit art. 148 alin. (3). In acest caz contributia platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.
 


ART. 174 - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68^1, stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 sau la art. 122, la termenele si in conditiile prevazute la titlul IV - Impozitul pe venit, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor nete anuale estimate/norma de venit, este egala cu cea corespunzatoare veniturilor nete anuale realizate/norma de venit si este cuprinsa intre nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 inclusiv, si cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122.
5) In situatia in care baza de calcul prevazuta la art. 170 alin. (1), cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
ART. 120 - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate
(1) Contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.

 

Concluzii

1. Obligatia depunerii declaratiei rectificative pentru venitul estimat in 2024:

Conform art.151 alin. (15), daca venitul estimat pentru anul 2024 s-a modificat,, aveti posibilitatea de a rectifica venitul estimat prin depunerea unei declaratii unice rectificative oricand pana la termenul legal de depunere a declaratiei pentru anul 2024 (adica 25 mai 2025). Totusi, aceasta modificare este optionala si nu obligatorie.

In cazul in care nu depuneti declaratia rectificativa, veti declara si regulariza veniturile realizate efectiv pentru anul 2024 prin declaratia unica care trebuie depusa pana la 25 mai 2025.

Astfel,  nu este necesara depunerea unei declaratii rectificative.

Conform dispozitiilor legale sus mentionate, obligatiile privind CAS (Contributia la Asigurarile Sociale) si CASS (Contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate) sunt stabilite in functie de estimarile declarate in Declaratia Unica depusa initial. Diferentele intre veniturile efectiv realizate si cele estimate nu impun depunerea unei declaratii rectificative in timpul anului, deoarece ajustarile se fac automat de catre ANAF pe baza informatiilor privind veniturile realizate transmise in 

Declaratia Unica pentru 2024 (ce se depune pana la 25 mai 2025).

Exceptie:Daca doriti sa platiti mai devreme sumele corespunzatoare plafonului atins, puteti depune o declaratie rectificativa in timpul anului, dar nu este obligatoriu.

2.  In cazul in care venitul realizat anual depaseste plafonul de 60 de salarii minime brute (stabilit pentru calculul CASS), trebuie sa declarati  CASS la acest plafon in Declaratia Unica pentru 2024 (depusa in 2025).

Completare in Declaratia Unica (DU):

1.Sectiunea II.2 - Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS):
-Completati veniturile efectiv realizate (259.000 lei).
-Selectati plafonul de 60 salarii minime brute.
-Suma corespunzatoare se calculeaza automat: CASS=60×salariul minim brut lunar
2.La rubrica specifica de la CASS:
-Daca salariul minim brut in 2024 este de 3.300 lei, plafonul este: 60×3.300=198.000 
-CASS datorat va fi: 10%×198.000=19.800 lei.


Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016