Tags: declaratia unica, completarea declaratiei unice, declaratia unica rectificativa
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele lamuriri legate de declaratia unica pentru anul 2021:
- in cazul unui PFA impus pe baza de norma de venit, care a fost ajustata in 2020 si ajustarea respectiva trebuie corectata, cum se rectifica declaratia pentru veniturile estimate a se realiza in anul 2020 si depusa in 2020?
- daca se realizeaza doar venituri din chirii, dividende si din transferul valorilor mobiliare, cumulat sub plafonul celor 12 salarii minime pe economie, ce rubrici se mai completeaza in declaratia unica pentru anul 2020 (impozit, CAS, CASS?), in conditiile in care veniturile din chirii se impun pe baza de cota forfetara si au fost declarate ca atare ca estimate in declarartia depusa in anul 2020?
- pentru completarea plafonului de venituri pentru CAS si CASS, in cazul veniturilor din dividende, activitati independente, cedarea folosirii bunurilor (cota forfetara) se iau in calcul veniturile brute sau nete?
- pentru indemnizatiile incasate de PFA in baza OUG 30/2020, se calculeaza si introduce manual suma reprezentand CAS, deoarece in PDF se calculeaza automat, la introducerea sumei, doar CASS?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
1. In cazul unui PFA impus pe baza de norma de venit, care a fost ajustata in 2020 si ajustarea respectiva trebuie corectata, cum se rectifica declaratia pentru veniturile estimate a se realiza in anul 2020 si depusa in 2020?
In formularul Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2019 si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2020 (formularul care a fost completat initial):
- se bifeaza Declaratie rectificativa privind Capitolul II si sectiunile corespunzatoare (pentru impozit si, daca este cazul si pentru contributii sociale).
- in sectiunea SUBSECTIUNEA II.1.2, la II.1.2.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT se completeaza:
Rd. 1 norma anuala de venit
Rd. 2 - Norma ajustata potrivit Codului fiscal (norma ajustata cu coeficientii de corectie)
Rd. 3 norma de venit recalulata (daca au existat intreruperi).
Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul II supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.Daca se datoreaza contributii sociale, sau persoana fizica a optat pentru plata acestora, se completeaza si aceste sectiuni in mod corespunzator.
2. Daca se realizeaza doar venituri din chirii, dividende si din transferul valorilor mobiliare, cumulat sub plafonul celor 12 salarii minime pe economie, ce rubrici se mai completeaza in declaratia unica pentru anul 2020 (impozit, CAS, CASS?), in conditiile in care veniturile din chirii se impun pe baza de cota forfetara si au fost declarate ca atare ca estimate in declarartia depusa in anul 2020?
- daca chiria este exprimata in lei informatiile aferente acestor venituri pentru anul 2020 nu se mai inscriu in declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2020 (capitolul I din declaratia pentru realizat 2020/estimate 2021).
- daca chiria este exprimata in valuta, in declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2020 (capitolul I din declaratia pentru realizat 2020/estimate 2021) in capitolul I se completeaza SUBSECTIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli iar venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
- pentru veniturile din dividende nu se completeaza nimic in declaratia unica.
- pentru veniturile din transferul valorilor mobiliare in capitolul I se completeaza SUBSECTIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.
- daca plafonul nu a fost depasit nu se completeaza rubricile privind CAS si CASS (cu exceptia cazului in care persoana fizica opteaza pentru plata CAS si nu a facut-o in declaratia pentru estimat).
3. Pentru completarea plafonului de venituri pentru CAS si CASS, in cazul veniturilor din dividende, activitati independente, cedarea folosirii bunurilor (cota forfetara) se iau in calcul veniturile brute sau nete?
Conform art. 170 alin. (2) si 148 din Codul fiscal, pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se iau in considerare:
- venitul net sau norma de venit din activitati independente;
- venitul net pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (venit brut - cota forfetara)
- in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
4. Pentru indemnizatiile incasate de PFA in baza OUG 30/2020, se calculeaza si introduce manual suma reprezentand CAS, deoarece in PDF se calculeaza automat, la introducerea sumei, doar CASS?
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<