Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Precizare de la ANAF: Cele 10 tipuri de activitati independente pentru care platiti impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 01 Feb. 2011
Tags: impozit pe venit, pfa, persoane fizice autorizate, anaf

Venitul net pentru persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit de directiile generale ale finantelor ...

Venitul net pentru persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale, individual, fara angajati se poate determina pe baza de norme anuale de venit. Potrivit site-ului ANAF, norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care va desfasurati activitatea.
 
In 15 zile de la inceperea activitatii, depuneti  Declaratia de Inregistrare Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti precum si  Formularul 220, in care treceti venitul pe care-l estimati ca-l veti obtine.
 
Tipurile de activitati, asa cum sunt prezentate pe site-ul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala:
 
ARENDA - Veniturile obtinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.
 
Obligatii privind declararea, pe langa Formularul 070:
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200.
 
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


ASOCIATIE FARA PERSOANA JURIDICA - in cazul unei asocieri fara personalitate juridica dintre persoane fizice, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere.
 
Obligatiile fiecarui asociat:
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200.
 
Obligatiile responsabilului asociatiei:
Depuneti Declaratia de inregistrare Formular 010 la unitatea fiscala de care apartineti, in 15 de zile de la data inceperii activitatii, precum si Declaratia privind veniturile estimate Formular 223.
 
Depuneti, pana pe 15 martie, Declaratia anuala de venit Formular 204, pentru anul precedent.
 
Depuneti trimestrial, pana pe 25,  Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat Formular 100  si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale Formular 102.
 
ACTIVITATI AGRICOLE - Veniturile din activitati agricole sunt venituri din urmatoarele activitati: cultivarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;  cultivarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;  exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;  valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
 
Obligatii privind declararea:
In 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti  Declaratia de inregistrare  Formular 070.
 
Cu impunere pe baza de norme de venit:
In general, venitul net dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit. Trebuie sa depuneti Declaratia privind venitul estimat Formular 220 in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221.
 
Cu impunere in sistem real:
Puteti opta pentru determinarea venitului net in sistem real (adica pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusa pana la 31 ianuarie. Atunci depuneti si Declaratia privind venitul estimat Formular 220. Pana pe 17 mai, odata cu Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200; depuneti si Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.
 
CHIRIE - Veniturile obtinute din inchirierea unei locuinte sau un alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.
 
Obligatii privind declararea:
In termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere, prezentati-l la unitatea fiscala de care apartineti si completati Declaratia privind venitul estimat Formular 220 (daca aveti mai mult de 5 contracte, aceasta declaratie se completeaza pana pe 15 ianuarie). Pe baza ei se stabilesc platile anticipate trimestriale in contul impozitului.
 
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200.
 
COMERT, MESERIE - Sunt veniturile realizate din comert de catre persoane fizice sau de asocieri fara personalitate juridica, din prestari de servicii, sau cele obtinute din practicarea unei meserii. De exemplu: activitati de productie, de reparatii; cumparaturi facute in scopul vanzarii; organizarea de spectacole; intermediar de tranzactii comerciale cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare... ; vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate; activitati de editare, imprimerie, multiplicare; transport.
 
Obligatii privind declararea:
In 15 zile de la inceperea activitatii depuneti Declaratia de inregistrare  Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, precum si Formularul 220, in care treceti venitul pe care-l estimati ca-l veti obtine. Daca ati optat pentru impunerea in sistem real, adica pe baza datelor contabile, acest formular se depune pana in ultima zi din ianuarie. Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor.
 
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200. Depuneti si Declaratia privind venitul estimat Formular 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.
 
DIVIDENDE
 
Obligatii privind declararea:
Nu trebuie sa declarati nimic. Impozitul pe dividende  este deja retinut de firma care vi le plateste; ea il si varsa la bugetul statului.
 
DOBANZI
 
Obligatii privind declararea:
Nu trebuie sa declarati nimic. Impozitul pe dobanda  este deja retinut de banca unde ati depus banii; ea il si varsa la bugetul statului. Dobanzile pentru depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv nu se impoziteaza.
 
DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUALA - Este vorba veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala. Ele provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetator etc.).
 
Obligatii privind declararea:
In 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti  Declaratia de inregistrare Formular 020
 
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200. Pana atunci, solicitati platitorului de venit sa va dea o adeverinta, pentru a sti cat v-a retinut ca plata anticipata in contul impozitului anual.
 
JOCURI DE NOROC SI PREMII - Exemple: premii acordate oamenilor de cultura la simpozioane, festivaluri, concursuri; la concursuri pe meserii sau profesii; premii acordate sportivilor, antrenorilor etc., pentru rezultatele la competitii sportive interne si internationale (dar nu si  sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice); premii obtinute la promovarea produselor sau serviciilor; venituri din jocuri de noroc.
 
Obligatii privind declararea:
Nu trebuie sa faceti nimic. Impozitul a fost retinut in momentul cand vi s-a platit premiul sau castigul.
 
LICHIDAREA UNEI FIRME - Este venitul obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari sau asociati persoane fizice.
 
Obligatii privind declararea:
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. El se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.
 
MOSTENIRI, DONATII, BURSE, ALOCATII - Este vorba despre venituri care nu se impoziteaza. Pentru a vedea toate tipurile de venituri scutite de impozit, cititi articolul 42 din Codul fiscal (apasati aici).
 
Obligatii privind declararea:
Nu trebuie sa faceti nimic. Aceste venituri nu se impoziteaza.
 
PROFESIUNI LIBERALE - Sunt considerate venituri din profesii libere acele venituri obtinute din prestari de servicii cu caracter profesional (individual sau in asociere), in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele, de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, arbitri sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate, desfasurate in mod independent.
 
Obligatii privind declararea:
Depuneti Declaratia de inregistrare  Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, in 30 de zile de la data inceperii activitatii, precum si Declaratia privind venitul estimat Formular 220 . Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor, ca si expertii tehnici si contabili.
 
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200. Depuneti si Declaratia privind venitul estimat Formular 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.
 
VENITURI DIN STRAINATATE - Este vorba de venituri din strainatate din profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, chirii sau arenda, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate.
 
Obligatii privind declararea:
Depuneti, pana pe 17 mai, Declaratia privind veniturile din strainatate   Formular 201
 
TITLUTI DE VALOARE, ACTIUNI - Reprezinta titlu de valoare orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar, calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si partile sociale. Venitul care se impoziteaza provine din transferul acestor titluri de valoare.
 
Obligatii privind declararea:
Pentru castiguri obtinute in 2009  din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise: aceste venituri obtinute in 2009 nu se impoziteaza.
 
Pentru castiguri din transferul valorilor mobiliare parti sociale si valorile mobiliare in cazul cazul societatilor inchise: obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului, la momentul incheierii tranzactiei. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz.
 
In orice situatie, persoana fizica nu trebuie sa declare nimic.
 
TRANZACTII CU VALUTA - Venitul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, se impune cu o cota de 1% la fiecare tranzactie. Aceasta reprezinta  o plata anticipata in contul impozitului anual (impozitat cu 16%). Obligatia virarii impozitului revine platitorului de venit.
 
Obligatii privind declararea:
 
Pana pe 17 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate Formularul 200.
 
VANZAREA UNEI LOCUINTE - Este vorba despre o locuinta care a fost in proprietatea personala a dvs.
 
Obligatii privind declararea:
In cazul autentificarii actului la notariat, nu trebuie sa faceti nimic. Impozitul a fost retinut de notar, in momentul cand ati autentificat actul de vanzare-cumparare.
 
In cazul transferurilor prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, contribuabilul are sarcina declararii venitului la organul fiscal, in termen de 10 de zile de la data transferului, in vederea stabilirii impozitului.
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Precizare de la ANAF: Cele 10 tipuri de activitati independente pentru care platiti impozit pe venit":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 9 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016