Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024 pentru a ramane la regimul micro in 2025?
Conditii microintreprindere 2025
Asa cum apare in prevederile art. 47 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile sa i completarile ulterioare, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal;
- are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
- a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
Microintreprindere in 2025. Spete utile
In continuare va prezentam cateva spete utile, explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro, cu privire la aplicarea regimului micro si in 2025.
Speta 1. Asociat in mai multe SRL-uri. Microintreprindere 2025
Va rugam sa ne comunicati conditiile ca o societate micro in 2024 sa ramana micro si in 2025. In anul 2024 societatea a avut venituri sub 200 000 euro. Mentionam ca asociatul unic mai are 5 societati si cumulate toate veniturile pe cele 6 firme depaseste 300 000 euro. Ramane in 2025 societatea cu impozit micro?
Specialistul ne spune ca cifra de afaceri cumulata a tuturor societatilor detinute de asociat depaseste plafonul de 250.000 eur la 31.12.2024, prin urmare nu poate aplica regimul de microintreprindere pe nicio societate detinuta de asociat din 2025.
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) Abrogat(a)
b) Abrogat(a)
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) Abrogat(a)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;
b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;
c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;
d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
Art. 52. - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
Art. 54. - Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor
(1) Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si f), la art. 51 alin. (1), (41) si (42) si la art. 52 alin. (1) se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
(2) Verificarea aplicarii prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) si i), alin. (4) si art. 52 alin. (7) se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(3) Pentru anul fiscal 2025/2026, limita veniturilor realizate, reprezentand echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv echivalentul in lei a 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, se verifica pe baza veniturilor realizate de catre persoana juridica romana la data de 31 decembrie 2024, respectiv la data de 31 decembrie 2025. Conditia referitoare la ponderea veniturilor din consultanta si/sau management in veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplica pentru calculul limitei de 250.000 euro.
Speta 2. Infiintare microintreprindere in 2025
O persoana are 2 societati la 31.12.2024, una sub 500.000 euro - micro si una peste 500.000 euro - platitoare de impozit pe profit. La 01.01.2025 ambele sunt platitoare de impozit pe profit. Poate sa infiinteze in ianuarie 2025 o societate micro, urmand ca in momentul depasirii plafonului de 250.000 sa o treaca la impozit pe profit?
Specialistul explica urmatoarele. Incepand cu 1 ianuarie 2025, regimul fiscal al microintreprinderilor se aplica doar societatilor care indeplinesc conditiile prevazute de Codul fiscal, inclusiv noul plafon al cifrei de afaceri de 250.000 EUR/an si alte criterii legate de structura asociativa si activitatea desfasurata. Daca persoana fizica sau juridica ce detine societati este implicata in mai multe entitati, trebuie avuta in vedere regula privind societatile legate, care influenteaza eligibilitatea pentru acest regim.
Persoana poate infiinta, desigur, o a treia societate pe care o va seta ca microintreprindere din 2025 inca de la infiintare. Ulterior trebuie sa monitorizeze plafonul de 250.000 eur analizand in permanenta cifra de afaceri a celor 3 societati detinute, chiar daca sunt platitoare de impozit pe profit 2 dintre ele. La depasire plafon societati legate, niciuna nu va mai aplica regimul de impozitare de microintreprindere.
In concluzie:
- Conform legislatiei fiscale, societatile sunt considerate legate daca sunt controlate direct sau indirect de aceeasi persoana (fizica sau juridica).
- Legatura fiscala implica cumularea cifrelor de afaceri ale tuturor societatilor pentru determinarea eligibilitatii la regimul de microintreprindere.
- Daca cifra de afaceri totala cumulata a celor trei societati detinute de Ionescu depaseste plafonul de 250.000 EUR, niciuna dintre ele nu mai poate aplica regimul de microintreprindere.
- In acest caz, toate societatile devin platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul urmator celui in care s-a depasit plafonul.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MICROINTREPRINDERE IN 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024MICROINTREPRINDERE IN 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Articole similare
Pana pe 21 martie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la impozit micro la impozit pe profitVanzare reviste cota diminuata si CONDITII MICROINTREPRINDERE. Cum deducem TVA?Perioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. CONDITII MICROINTREPRINDEREMicrointreprinderi in 2024. De cand se aplica cotele de 1% sau de 3%Articole similare
Depasire PLAFON MICROINTREPRINDERE. Cum stabilim corect perioada fiscala TVA?Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorVanzare imobil si depasire PLAFON MICROINTREPRINDERE. Care sunt noile conditii pentru firma?Calcul PLAFON MICROINTREPRINDERE. Ce regim fiscal se aplica?Ultimele articole
Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"