Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un contribuabil se intreaba daca plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderi cuprinde si veniturile inregistrate de persoana fizica din drepturi de proprietate intelectuala?
Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?
Specialistul ne spune ca veniturile inregistrate de o persoana fizica din drepturi de proprietate intelectuala nu se includ in plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderi.
Conform articolului 47 Cod fiscal, sunt cumulate la plafonul de microintreprindere doar veniturile realizate de persoana fizica prin forme de organizare autorizate, precum persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) sau intreprinderi familiale (IF) toate acestea desfasurand activitati economice autorizate, fara personalitate juridica.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate venituri independente si se supun impozitarii specifice pentru persoanele fizice, nefiind incluse in sfera activitatilor economice autorizate fara personalitate juridica.
ART. 47 - Definitia microintreprinderii
d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
Conditii la incadrarea ca microintreprindere 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Conform art.47 din Codul Fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, (la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent):
• a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro;
• capitalul sau social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
• nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
• a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
• are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal;
• are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Protocol in 2013: Ce tratament fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profitStudiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profitMicrointreprinderi care depasesc plafonul de 500.000 euro. De cand devin platitoare de impozit pe profitPreturi de vanzare diferite la o MICROINTREPRINDERE. Se pot factura preturi distincte pentru acelasi produs?Cum aplicam impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2016?Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?MICROINTREPRINDERE in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece MICROINTREPRINDEREa la impozit pe profitMICROINTREPRINDERE in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Articole similare
Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Calcul PLAFON MICROINTREPRINDERE. Ce regim fiscal se aplica?Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorDepasire PLAFON MICROINTREPRINDERE. Cum stabilim corect perioada fiscala TVA?Ultimele articole
Vanzare imobil si depasire PLAFON MICROINTREPRINDERE. Care sunt noile conditii pentru firma?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"