Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rugam sa ne precizati daca a ramas valabila obligatia potrivit careia poti ramane platitor de impozit microintreprinderi, daca indeplinesti toate conditiile conform ultimelor reglementari, si daca ai depus in termen bilanturile mai vechi, de pana la 12.2022, pana la 31.03.2024, iar termenul la bilantul 2023 ramane tot in mai. A aparut de cateva zile o adevarata isterie cum ca forma aceasta nu a fost cuprinsa intr-un act normativ.
Depunere situatii financiare anuale microintreprinderi – raspunsul specialistului:
Nelinistea dumneavoastra a aparut din interpretarea articolului 54 1 din Codul Fiscal si comunicatul Ministerului Finantelor (MF) referitor la termenele de depunere a situatiilor financiare anuale.
Articolul 54 1 mentioneaza un termen redus, pana la 31 martie 2024, pentru depunerea situatiilor financiare anuale pentru a ramane in sistemul de impozitare pentru microintreprinderi in anul fiscal 2024, in timp ce comunicatul MF reitereaza termenul general de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru depunerea situatiilor financiare, fara o derogare specifica pentru anul 2023.
Aceasta aparenta discrepanta intre termenul restrans si termenul general, a creat confuzie. Cu toate acestea, important de inteles este ca termenul restrans (pana la 31 martie 2024), mentionat in Codul Fiscal, se aplica (potrivit precizarilor MF) pentru situatiile financiare anuale ale anilor anteriori lui 2023. Aceasta inseamna ca microintreprinderile pot ramane in acest regim fiscal daca depun situatiile financiare pentru anii pana la 2022 inclusiv, pana la aceasta data. Pe de alta parte, pentru situatiile financiare ale anului 2023, termenul de depunere ramane acelasi, respectiv 150 de zile de la sfarsitul exercitiului financiar, ceea ce inseamna pana la sfarsitul lunii mai 2024.
Astfel, in ciuda nelinistii create, exista o coerenta intre prevederile Codului Fiscal si comunicatul MF, iar microintreprinderile care depun situatiile financiare conform acestor termene si indeplinesc restul conditiilor, pot continua sa beneficieze de statutul de microintreprindere in 2024. Nelinistea ar putea fi rezultatul unei interpretari gresite sau a unei comunicari neclare in privinta acestor termene.
Ca in fiecare an, termenul de 150 de zile pentru depunerea situatiilor financiare anuale este unul maxim, oferind entitatilor flexibilitatea de a depune aceste documente in orice moment inainte de expirarea acestui interval. Aceasta fereastra de timp este conceputa pentru a permite o planificare si pregatire adecvata a documentatiei necesare, fara a impune o data fixa anterioara pentru toate entitatile.
In concluzie, avand in vedere prevederile legale citate mai jos din Codul Fiscal, Legea Contabilitatii nr. 82/1991, si informatiile oferite de Ministerul Finantelor, este clar ca termenul pentru depunerea bilantului aferent anului 2023 ramane la 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, adica pana la sfarsitul lunii mai 2024. Aceasta regula este aplicabila tuturor entitatilor, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil. In plus, mentiunea speciala privind posibilitatea depunerii situatiilor financiare anuale pentru anul 2022 si/sau exercitiile financiare anterioare pana la data de 31 martie 2024 are ca scop asigurarea conformitatii retroactive, fara a afecta termenul de depunere pentru bilantul anului 2023.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Asadar, pentru microintreprinderile care doresc sa continue sa beneficieze de acest statut fiscal in anul 2024, este esential sa respecte aceste termene stabilite de legislatie. Depunerea situatiilor financiare pentru anul 2023 in conformitate cu termenul legal de 150 de zile asigura conformitatea cu Legea Contabilitatii, in timp ce conditiile specifice privind situatiile financiare anuale pentru anii anteriori, sunt un aspect suplimentar de luat in considerare pentru mentinerea statutului de microintreprindere, conform articolelor citate din Codul Fiscal si clarificarile Ministerului Finantelor.
Temei legal
Codul fiscal
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
Art. 54 1. - Reguli tranzitoriiPentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. i) se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.
Legea contabilitatii nr. 82/1991
Art. 36. -(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (3) depun un exemplar al situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa cum urmeaza:
a) societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) celelalte persoane juridice, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Site-ul MF Noutati
Informare cu privire la depunerea situatiilor financiare anuale
Va reamintim ca potrivit art.36 alin.(1) lit.a) din Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute de aceasta depun un exemplar al situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Termenul prevazut mai sus este aplicabil tuturor entitatilor, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilitatii nefiind instituita o derogare de la acest termen pentru exercitiul financiar al anului 2023.
In intelesul prevederilor art.47 alin.(1) lit.i) si 54 1 din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale priveste depunerea acestora pentru exercitiul financiar al anului 2022 si/sau pentru exercitiile financiare corespunzatoare anilor anteriori anului 2022.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Conferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Termene limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale 2021Ce declaratii depunem pana la 25, respectiv 29 mai?Termene limita pentru depunerea situatiilor financiare in 2021. In ce caz se depune doar o declaratie pe propria raspundere?Amenzi de pana la 4.500 lei daca nu depuneti situatiile financiare pana pe 30 mai 2022Ultimele articole
Situatii financiare. Microintreprinderile care NU depun la timp bilantul devin platitoare de impozit pe profit?Termene limita de depunere a situatiilor financiare anuale aferente anului 2023Pana pe 29 mai 2024 microintreprinderile trebuie sa depuna situatiile financiare anualeSituatii financiare anuale. Pana cand trebuie sa depuna bilantul microintreprinderileDEPUNERE SITUATII FINANCIARE. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"