Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2024
Depunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?
Tags: depunere situatii financiare, declaratia de inactivitate

O societate infiintata in mai 2023 are angajat contabil cu 1 ora/luna, cheltuieli cu salariul acestuia, respectiv platile contributiilor si cheltuielile de constituire. Are obligatia depunere bilant sau declaratie de inactivitate pentru anul 2023? Multumesc!

Obligatia intocmirii situatiilor financiare – raspunsul specialistului:

Intr-adevar, legislatia, in acest caz contabila, dar este valabil si pentru cea fiscala, nu defineste clar ce intelege prin "a desfasura activitate economica" sau "a incepe sa desfasoare activitate", situatie in care trebuie utilizat rationamentul profesional, legislatia adiacenta si orice alte informatii care pot ajuta la intelegerea intentiei legiuitorului, cum sunt, spre exemplu, notele de fundamentare ale actelor normative.

Astfel, in opinia mea, analiza privind desfasurarea unei activitati economice ar trebui sa presupuna:
- demersuri specifice privind autorizarea sau obtinerea anumitor avize;
- efectuarea unor investitii sau angajarea unor cheltuieli;
- angajarea de personal direct sau indirect productiv;
- autorizarea unui punct de lucru sau a seiului social pentru desfasurarea de activitati economice;
- notificari transmise diverselor autoritati publice sau entitati private, inclusiv contractari specifice.

Or, contractul de munca al contabilului, ca si contractul de prestari servicii in cazul externalizarii acestei activitati, sunt obligatorii in virtutea art. 1 alin. (1) coroborat cu art. 10 alin. (2) din legea 82/1991, astfel:

"Art. 1. -(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.", respectiv:"Art. 10


(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.

3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania."

Concluzionand, nu consider gresita interpretarea conform careia entitatea, nedesfasurand activitate economica (in virtutea analizei impuse), chiar si in prezenta unor elemente de cost obligatorii prin efectul legii, sa depuna declaratia de inactivitate cod 1046.



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016