Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Anul 2025 aduce schimbari semnificative in regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor din Romania. Noile reglementari vizeaza in principal reducerea plafonului de venituri pentru incadrarea in aceasta categorie, modificarea cotelor de impozitare, precum si conditiile de eligibilitate si de mentinere a statutului de microintreprindere. In plus, anumite activitati economice vor fi tratate diferentiat, iar contribuabilii trebuie sa fie atenti la noile termene si obligatii declarative.
Acest articol sintetizeaza cele mai importante informatii privind cotele de impozit, baza impozabila, conditiile de aplicare, regimul de trecere la impozit pe profit, precum si calendarul fiscal, pentru a ajuta antreprenorii si profesionistii contabili sa navigheze corect si eficient prin noile prevederi fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2025.
Cuprins
Cote impozit pe veniturile micro
A fost redus plafonul de venituri ale microintreprinderii realizate de o persoana juridica romana de la 500.000 euro,la 250.000 euro din 1 ianuarie 2025, inclusiv pe parcursul anului fiscal. De la 1 ianuarie 2026 acest plafon se mai reduce o data si ajunge la 100.000 euro. In acest context, firmele vor trece de la impozitul de 3% pe venit, la cel de 16% pentru impozitul pe profit.
Cota de 1% se va aplica pentru microintreprinderile care realizeaza in cursul anului venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile mentionate mai jos.
Cota de 3% se va aplica pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator,
5829 - Activitati de editare a altor produse software
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
5590 Alte servicii de cazare
5610 – Restaurante
5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a.
5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
6910 - Activitati juridice - numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii
8621 Activitati de asistenta medicala generala
8622 -Activitati de asistenta medicala specializata
8623 - Activitati de asistenta stomatologica
8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
Cota se determina pe baza veniturilor obtinute pentru veniturile incepand cu 01.01.2025.
Echivalentului in euro se face la cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv 2024.
Baza impozabila pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor
Pentru determinarea impozitului pe venit al microintreprinderilor, baza impozabila este reprezentata de veniturile totale inregistrate in creditul conturilor din clasa 7 „Conturi de venituri”, din care se scad anumite categorii de venituri prevazute la art. 53 alin. (1) din Codul Fiscal, dupa cum urmeaza:
Venituri care nu se includ in baza de calcul:
- Dividendele primite de la alte persoane juridice romane;
- Titlurile de plata;
- Venituri din anularea unor dobanzi, provizioane sau ajustari pentru depreciere, daca acestea au fost anterior considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit;
- Despagubirile primite;
- Alte venituri precum:
Venituri aferente costurilor stocurilor sau serviciilor in curs de executie;
Venituri din productia de imobilizari corporale si necorporale;
Subventiile;
Venituri din diferente de curs valutar;
Venituri legate de creante si datorii exprimate in valuta;
- Reduceri comerciale acordate ulterior facturarii, evidentiate in contul 709 „Reduceri comerciale acordate”.
Dupa excluderea acestor venituri, pentru stabilirea bazei impozabile, se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul Fiscal:
Venituri care se adauga la baza de calcul:
- Reduceri comerciale primite ulterior facturarii, evidentiate in contul 609 „Reduceri comerciale primite”;
- Diferenta favorabila dintre veniturile si cheltuielile aferente cursului valutar, calculate cumulat de la inceputul anului;
- Rezervele fiscale constituite anterior (cand societatea era platitoare de impozit pe profit) si utilizate ulterior pentru:
Majorarea capitalului social;
Distribuire catre participanti;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Acoperirea pierderilor;
Alte scopuri.
Conditii pentru a trece la regimul microintreprinderii in 2025
Conditii pentru trecerea la impozit pe veniturile microintreprinderilor:
La data de 31 decembrie 2024, societatea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii din Art. 47 alin. (1):
-Venituri sub 250.000 euro echivalent in lei, conform cursului BNR de la inchiderea exercitiului financiar;
-Capital social detinut de persoane fizice/juridice altele decat statul sau unitati administrativ-teritoriale;
-Cel putin un salariat (conditie obligatorie);
-Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare;
-Este singura entitate juridica desemnata de catre asociati sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
-A depus situatiile financiare.
Atentie!
Incepand cu 1 ianuarie 2025, conditia privind veniturile din consultanta nu se mai aplica. Conform art. LXIV pct. 3 din OUG nr. 156/2024, a fost abrogat art. 47 alin. 1 lit. f) din Codul fiscal, care prevedea restrictii legate de ponderea veniturilor din consultanta si/sau management pentru exercitarea optiunii de a fi platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Extras din Lege:
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
Declaratia de impozit si termene de plata
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor se calculeaza si se declara trimestrial. Termenul limita pentru plata acestuia este pana pe data de 25 a lunii urmatoare incheierii fiecarui trimestru. De exemplu, pentru trimestrul I, impozitul se plateste cel tarziu pana la 25 aprilie. Tot pana la aceeasi data se depune si declaratia de impozit corespunzatoare.
De exemplu, termenul de declarare si de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru decembrie 2024 (trim. IV) este 25 iunie 2025, asa cum este el reglementat la art. I alin. 13 lit. a si b din OUG 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, fiind inca in perioada de aplicare a facilitatilor fiscale prevazute de aceasta ordonanta (2021-2025).
Restrictii pentru optiunea de impozitare ca microintreprindere:
Conform Art. 48 alin. (2), o societate NU mai poate opta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor daca a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor dupa data de 1 ianuarie 2023 si ulterior a trecut la impozit pe profit.
De exemplu, daca o societate a trecut la impozit pe profit la 01.01.2023, dar nu a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor dupa aceasta data, poate trece la regimul micro.
Trecere de la impozit micro la impozit pe profit
O societate isi pierde statutul de microintreprindere si devine platitoare de impozit pe profit in urmatoarele situatii:
1. Depasirea plafonului de venit – Daca veniturile anuale depasesc 250.000 euro (100.000 euro incepand cu 2026) sau nu sunt depuse situatiile financiare anuale, firma trece la impozit pe profit din trimestrul depasirii/nerespectarii.
2. Pierderea salariatului – Daca nu mai are cel putin un salariat, microintreprinderea plateste impozit pe profit din trimestrul respectiv, cu exceptia situatiei in care angajeaza alt salariat in termen de 30 de zile.
3. Schimbarea domeniului de activitate – Inceperea activitatilor in domenii precum bancar, asigurari, piata de capital, jocuri de noroc sau exploatarea petrolului si gazelor implica trecerea la impozit pe profit din trimestrul respectiv.
4. Detinerea mai multor microintreprinderi de catre aceiasi actionari – Daca un asociat detine peste 25% din mai multe microintreprinderi, trebuie stabilita care dintre ele iese din regimul micro si va plati impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care se constata situatia.
Revenire la impozit micro
In conformitate cu art. 48 din Codul Fiscal, persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul pe microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
Trecerea de la impozit pe profit la impozit micro se realizeaza prin depunerea declaratiei D700 la ANAF. Prin aceasta declaratie se solicita inchiderea vectorului fiscal de impozit pe profit si deschiderea vectorului de impozit pe microintreprindere.
Termenul limita de depunere este 31 martie al anului in care doreste sa aplice noul regim.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilorVanzare reviste cota diminuata si conditii MICROINTREPRINDERE. Cum deducem TVA?Pana pe 21 martie 2024 trebuie depusa D700 pentru trecerea de la impozit micro la impozit pe profitPrincipalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Vesti rele pentru PFA-uri. Ce alte surprize aduce noul proiect de OUG?Ultimele articole
Firme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?MICROINTREPRINDERE. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025MICROINTREPRINDERE in 2025. La ce curs valutar se calculeaza plafonul pentru impozit 1% sau 3%Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?Stiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Platitor de impozit pe profit prin optiune. Cand se poate schimba sistemul de impozitareEvitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaArticole similare
Microintreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilorConditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalMicrointreprindere. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"