Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care e procedura in cazul depasirii plafonului pentru microintreprinderi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 04 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: microintreprindere, declaratia 010, codul fiscal

In randurile de mai jos, avem o societate platitoare de TVA lunar si impozit micro trimestrial care a depasit cifra de afaceri de 500.000 euro in luna octombrie. Vom vedea care este procedura corecta si daca se trece incepand cu luna octombrie la impozitul pe profit, deoarece, in ultimul trimestru s-a depasit plafonul si daca se depune in luna ianuarie, D100 pe profit si mai apoi, declaratia 101 de anul 2017, luandu-se in calcul impozitul pe venit platit pana la sfarsitul anului. Totodata, vom vedea pana la ce data se poate depune declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal.

Iata raspunsul specialistului:
 
Intr-adevar, in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) si (4) din Codul fiscal, realizarea de venituri peste nivelul de 500.000 euro determina datorarea impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita, luandu-se in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
 
In cazul analizat, determinarea impozitului pe profit va fi efectuata incepand cu trimestrul IV al anului 2017 deoarece, in cadrul acestui interval (octombrie) a fost depasit nivelul de 500.000 euro.
 
In conformitate cu dispozitiile art. 41 alin. (1) din Codul fiscal, ca regula generala, calculul, declararea si plata impozitului pe profit, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza, cu o serie de exceptii, pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
 
In concluzie, depasirea plafonului prevazut de art. 52 din Codul fiscal va determina schimbarea regimului de impunere, insa depunerea declaratiilor privind impozitul pe profit se va realiza in conformitate cu regulile stabilite pentru acest impozit, fiind incidente dispozitiile mentionate mai sus privind obligatia de declarare si plata pana la data de 25 martie 2018, neexistand obligatii de declarare si plata in luna ianuarie 2018 pentru trimestrul IV al anului 2017.
 
In ceea ce priveste termenul de depunere a declaratiei 010 pentru modificarea vectorului fiscal, potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal coroborat cu art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, aceasta este de 15 zile de la data producerii modificarii, in speta de la data depasirii plafonului.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care e procedura in cazul depasirii plafonului pentru microintreprinderi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016