keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Trecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit. Declaratii necesare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe profit, declaratii fiscale

O firma (SRL) trece de la plata impozitului pe micro la impozit pe profit in trim IV 2020 ( 01.10.2020). La intocmirea declaratiei 101 si la calculul impozitului pe profit, se tine cont de veniturile si cheltuielile din perioada 01.10.2020 - 31.12.2020, si perioada 01.01.2020 - 30.09.2020 ramane cu impozitul micro calculat si platit atunci, sau se recalculeaza pentru tot anul, si impozitul pe venit platit in trim I, II si III se reconsidera ca impozit pe profit, si se plateste diferenta? Va multumim!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 
 

Prevederile art. 52 din Codul fiscal, reglementeaza cazul in care o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor realizeaza, in cursul exercitiului fiscal, venituri mai mari decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
 
Acestea dispun trecerea de la statutul fiscal de microintreprindere la cel de platitor de impozit pe profit, incepind cu trimestrul in care s-a depasit limita respectiva.
Pentru stabilirea limitei se iau in calcul veniturile inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, adica aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal . Este vorba de toate veniturile, din care se scad acele sume expres prevazute la alin. (1) al art. 53 (cele care, in principal, nu genereaza incasari din vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari si cele care nu provin de la clienti).
 
Daca, de exemplu, societatea a devenit platitoare de impozit pe profit in luna octombrie 2020, aceasta trebuie sa determine impozitul datorat luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trim. IV (din luna octombrie 2020).
Trecerea la un alt statut fiscal se comunica organelor fiscale teritoriale, in sensul ca are loc iesirea din sistemul fiscal al impunerii veniturilor microintreprinderilor si luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit.
 
Modificarea vectorului fiscal privind trecerea societatii de la statutul de platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor la cel de platitoare de impozit pe profit se comunica organului fiscal prin depunerea formularului 700 Declaratia pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal care se transmite on line, pe site-ul ANAF, cu semnatura digitala.
 
Declaratia 700 se completeaza de persoanele juridice, care au utilizat la inregistrarea initiala Declaratia 010.
Rezulta ca pentru determinarea cheltuielilor cu deductibilitate limitata, a celor nedeductibile, a sumelor neimpozabile etc. se au in vedere numai veniturile si cheltuielile perioadei de la care societatea a devenit platitoare de impozit pe profit, respectiv cele inregistrate pe perioade 1 octombrie 31 decembrie 2020.
Impozitul pe profit se declara prin formularul 101 cu termen de depunere 25 martie 2021, completat numai cu datele aferente perioadei cuprinse intre 1.10.2020 31.12.2020.
Impozitul pe profit rezultat dupa completarea formularului 101 se plateste pana la aceeasi data (25 martie 2021).
Nu se plateste impozit pe profit pentru trim. IV (art. 41, alin. (1) din Codul fiscal).
 
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, declarat si platit pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 se considera datorat pentru perioada respectiva si nu se recalculeaza.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016