Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 15 Feb. 2012 Exclusiv
Obligatia de a depune la Fisc Declaratia 205 (Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit in anul 2011) pana la data 29 februarie a.c., inclusiv, revine operatorilor economici care retin impozit pe venit beneficiarilor persoane fizice.
Platitorii de venituri care in anul 2011 au avut obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I.
Categorii de contribuabili care au obligatia depunerii D 205
Prezentam mai jos categoriile de contribuabili care au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit".
1. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora pentru veniturile realizate din: drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; contracte de agent; contracte de comision/mandat comercial; activitatea de expertiza contabila, tehnica, judiciara si extrajudiciara; activitati desfasurate in baza conventiilor/contractelor civile incheiate potrivit Codului civil; activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere; castigurile din operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen, pe baza de contract precum si orice alte operatiuni similare; castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; dividende; dobanzi; castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partile sociale; lichidarea persoanei juridice; premii si jocuri de noroc; pensii; activitati agricole; alte surse.
2. Intermediari, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.
3. Platitorii de venituri din activitati agricole realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala , de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati , pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care nu s-a retinut impozit in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 190/2009.

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Atentie! Contribuabilii prevazuti la punctul 2, care pentru anul 2010 au completat si depus formularul 206 "Declaratie informativa privind castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise", cod 14.13.01.13/t.v.1; pentru anul 2011 vor completa si depune formularul 205.
Formularistica
Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat si pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) care poate fi obtinut de la unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe website-ul, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili, categoria Programe utile/Declaratii fiscale.
Suportul magnetic sau optic va fi insotit de situatia centralizatoare, prevazuta la sectiunea II - Date recapitulative - listata pe hartie, semnata si stampilata, potrivit legii.
Rectificarea declaratiei
In situatia in care dupa depunerea declaratiei se constata date eronate sau date care nu au fost cuprinse in declaratiile initiale, se completeaza si se depune formularul 205 numai cu pozitiile corectate, sau cele care nu au fost declarate anterior. in cazul cand trebuie eliminata o pozitie declarata anterior, in tabelul IV - Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate pe beneficiari de venit - pe tipuri de venit se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit iar in coloanele 4-7 se va inscrie cifra 0.
Sanctiuni
Nerespectarea obligatiei de depunere a Declaratiei 205 se sanctioneaza cu amenda de la 500 pana la 1.000 lei pentru persoane fizice si de la 1.000 pana la 5.000 lei pentru persoane juridice.
*
Baza legala: art. 93 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare; art. 219, alin. (1), lit. i), coroborat cu alin. (2), lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 72/30.01.2012.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Impozit pe venit: depune la timp Declaratia 205":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce declaratii fiscale au termen in decembrie 2014?Declaratia 208 a ajuns la versiunea 2.0.0Descarca Declaratia 100 actualizataCum facem revocarea accesului la serviciul de depunere online?Ce declaratii depunem in iulie 2013?Ultimele articole
Luni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleFirme cu an fiscal modificat. Care este scadenta depunerii D100?Marti, 20 decembrie 2022, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareLuni, 21 noiembrie 2022, este termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareLuni, 10 octombrie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre depunere declaratii
Articole similare
Dividende estimate in anul 2020. Depunere declaratie unica. Studiu de cazStudii de caz: Impozitul pe profit, Dividende persoane fizice nerezidente, Plata in euro, Curs valutarCheltuieli pentru stimularea vanzarilor, regim fiscal TVA si impozit pe profitDrepturi de proprietate intelectuala platite in 2018. Care este tratamentul contabil si fiscal?Ce declaratii depunem pana la 28 februarie?Ultimele articole
DECLARATIA 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2021. ANAF a aprobat modelul noilor formulare 205 si 207DECLARATIA 205 in 2022. Cine are aceasta obligatie, cum se completeaza si care este termenul limita de depunereContributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022Achizitia de marfuri de la o persoana fizica: Regimul fiscal si declarativ al cumpararilor de bunuri pe baza de borderou
Mai multe articole despre declaratia 205
Articole similare
In atentia firmelor: IMPOZIT SALARII pentru persoanele fizice care depasesc 183 de zile in UEStii care sunt documentele justificative pentru plata impozitului pe venituri in strainatate?Tichetele de masa si tichete cadou acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitateDobanzi si penalitati de intarziere prevazute de Codul de procedura fiscala actualizat 2010
Mai multe articole despre impozit salarii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"