Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Prin Ordinul 18/2023 a fost modificat formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor interesati ca urmare modificarii Codului fiscal prin OG 8/2021 si OUG 130/2021, in ce priveste obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, precum si ale intermediarilor, rezidenti fiscali romani, definiti de legislatia in materie, care au efectuat tranzactiile prevazute la art.94 si 95 din Codul fiscal, a fost modificat formularul D205 prin OPANAF 18/2023.
Modificarile si completarile formularului Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit se refera la :
-abrogarea prevederilor conform careia D205 se completeaza si de catre platitorii de venituri din pensii.
Pentru veniturile din pensii realizate incepand cu luna ianuarie 2022, platitorii de astfel de venituri nu mai au obligatia completarii si depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", ci a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”;
-instituirea obligativitatii depunerii declaratiei pentru administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, pentru castigurile/pierderile realizate din Romania si/sau din strainatate din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile, potrivit Codului fiscal.
Formularul D205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", modificat, se utilizeaza pentru declararea pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu anul 2022.
Declaratia se completeaza si se depune anual:
a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art. 105 si 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop.
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitia contribuabililor in mod gratuit de catre ANAF (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/205.html) si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Baza legala: OPANAF 18/2023 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" –publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 47/17.01.2023

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozitul pe venit si Contributiile sociale obligatorii au fost modificate prin OUG 130/2021Ce ar trebui sa stie contribuabilii care achizitioneaza produse agricole de la populatieDeclaratia 230 actualizata in 2020: Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anualCum impozitam dividendele in 2009?Dividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Calculul impozitului pe dividende: ghid completDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Impozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteMonografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisului
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"