Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 01 Feb. 2023
Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023
Tags: formularul 205, modificare formular 205 , ordinul 18/2023 

Prin Ordinul 18/2023 a fost modificat formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor interesati ca urmare modificarii Codului fiscal prin OG 8/2021 si OUG 130/2021, in ce priveste obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, precum si ale intermediarilor, rezidenti fiscali romani, definiti de legislatia in materie, care au efectuat tranzactiile prevazute la art.94 si 95 din Codul fiscal, a fost modificat formularul D205 prin OPANAF 18/2023. 

Modificarile si completarile formularului Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit se refera la : 

-abrogarea prevederilor conform careia D205 se completeaza si de catre platitorii de venituri din pensii. 

Pentru veniturile din pensii realizate incepand cu luna ianuarie 2022, platitorii de astfel de venituri nu mai au obligatia completarii si depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", ci a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”; 

-instituirea obligativitatii depunerii declaratiei pentru administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, pentru castigurile/pierderile realizate din Romania si/sau din strainatate din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile, potrivit Codului fiscal. 

Formularul D205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", modificat, se utilizeaza pentru declararea pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a  castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu anul 2022. 

Declaratia se completeaza si se depune anual: 

a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat; 

b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art. 105 si 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop. 

Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitia contribuabililor in mod gratuit de catre ANAF (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/205.html) si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

Baza legala: OPANAF 18/2023 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" –publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 47/17.01.2023



Sursa: ANAF

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023":
Rating:

Nota: 2.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016