Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune, prin prezentul proiect de ordin, modificarea si completarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, dupa cum urmeaza:
- modificarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", prin includerea rubricilor necesare declararii veniturilor din strainatate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, distinct, pe cele 2 perioade de realizare a venitului (perioada 01-31 ianuarie 2017, respectiv 1 februarie-31 decembrie 2017);
- includerea veniturilor din pensii si din activitati realizate intr-o asociere fara personalitate juridica constituita intre o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, si o persoana fizica sau orice alta entitate - asociere fara personalitate juridica, in categoria veniturilor care se declara prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", de catre platitorii de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- aprobarea modelului notificarilor utilizate in domeniul impozitului pe venit, in scopul instiintarii contribuabililor privind nerespectarea regimului de depunere a declaratiilor fiscale.
Potrivit modificarii si completarii Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal s-a realizat adaptarea corespunzatoare a procedurilor de administrare a impozitului pe venit, atat in ceea ce priveste modelul si continutul unor formulare, cat si a instructiunilor de completare a acestora.
Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:
- modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din pensii;
Potrivit Legii nr.2/2017, incepand cu 1 februarie 2017, persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, fiind eliminata, totodata, obligatia platitorilor de venituri din pensii de a completa si depune la organul fiscal competent formularul 112.
Potrivit art.132 alin.(2) din Codul fiscal, pentru aceasta categorie de venituri, platitorii au obligatia declararii impozitului retinut la sursa, pentru fiecare beneficiar de venit, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".
- reglementarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati realizate intr-o asociere fara personalitate juridica constituita intre o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, si o persoana fizica sau orice alta entitate - asociere fara personalitate juridica.
Astfel, impozitul datorat de beneficiarul de venit (persoana fizica) se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit (persoana juridica), impozitul fiind final.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- modificarea modului de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, precum si a impozitului pe venit datorat, incepand cu 1 februarie 2017.
Totodata, in procesul de gestiune a declaratiilor fiscale, organul fiscal desfasoara operatiuni de notificare a contribuabililor privind neindeplinirea unor obligatii de declarare sau corectia datelor declarate.
Procesul de notificare este tratat, pe de o parte din punct de vedere al necesitatii de informare a contribuabilului, dar si ca o faza premergatoare declansarii unor proceduri specifice de administrare, ca de exemplu declansarea procedurii de impunere din oficiu.
in vederea aprobarii unor modele standardizate de notificari, au fost inventariate cazurile posibile de notificare in procesul de gestiune a declaratiilor fiscale si au fost, astfel, elaborate 5 modele pentru impozitul pe venit.
Sursa: ANAF
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
GhiD 2017 privind limitele deducerilor de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalNoutati legislatie Fiscala 08-12 decembrie 2008 - Monitorul OficialCum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201ANAF modifica trei formulare: Declaratiile 200, D 201 si D 204Articole similare
Cum declaram impozitul pentru premii mai mari de 600 lei?Impozit pe venit: depune la timp Declaratia 205Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileCalculul impozitului pe dividende: ghid completPana la 28 februarie trebuie sa depuneti D 205Ultimele articole
Se poate valida Declaratia 207 fara completarea NIF?Articole similare
OpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobateNoua analiza a consultantului fiscal Irina Dumitrescu: Impunerea veniturilor din premiiImpozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteDin culisele conventiilor civileDosar fiscal: Impozitul pe venitul din arendarea bunurilor agricoleUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Monografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisuluiDeclaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Autoturisme achizitionate de o microintreprindere. Se vor inregistra cheltuielile in contabilitate pentru ambele masini?Articole similare
Procedura pentru declararea veniturilor din pensii obtinute din strainatateProiect de lege: Retinerea impozitului pentru fiecare unitate in parteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"