Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce ar trebui sa stie contribuabilii care achizitioneaza produse agricole de la populatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 29 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: impozit, unitati procesare industriala, produse agricole, unitate fiscala, obligatii declarative

In aceasta perioada, autoritatile amintesc lista obligatiilor declarative ale persoanelor juridice (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala si alte unitati) ca urmare a achizitionarii de produse agricole de la populatie.

In primul rand, se mentioneaza ca toti contribuabilii, persoane fizice si arendasii persoane fizice, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, datoreaza un impozit de 2% asupra valorii produselor livrate.

Se considera unitati specializate pentru colectare acele unitati in care se stocheaza, punandu-se la pastrare in bune conditii produsele agricole, asigurandu-se integritatea principalelor calitati ale acestora, in functie de diferitele utilizari tehnologice, si mentinerea valorii lor igienice si nutritionale. Exemple: magazii, depozite si silozuri. In schimb, sunt unitati de procesare industriala a produselor vegetale unitatile tehnologice in care produsele agricole sunt transformate prin procese ce modifica substantial produsul initial in alimente sau furaje. Exemple: unitati de procesare industriala pentru cereale pentru boabe, leguminoase boabe uscate, radacinoase, legume cultivate in camp, plante industriale, furaje verzi din teren arabil, fructe.

 Alte unitati, pentru utilizare ca atare sunt unitatile care achizitioneaza produse agricole vegetale si le folosesc ca furaje pentru animale. Exemple: complexele zootehnice etc.

Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala si alte unitati), prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut si se declara lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, la randul 18 "Impozitul pe veniturile din activitati agricole" din formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs.

Impozitul calculat si retinut este impozit final si se plateste in contul 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", deschis la unitatile Trezoreriei Statului in a caror raza teritoriala contribuabilii, platitori de venituri, sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Contribuabilii persoane fizice impusi pe baza de norme de venit sau in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, nu datoreaza impozitul de 2%, deoarece sunt inregistrati la unitatea fiscala pentru veniturile din activitati agricole conform art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care platesc impozit in cota de 16% in baza formularului 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit".

Documentul contabil care sta la baza calcularii impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, este borderoul de achizitie cod 14-4-13/b, prevazut la pct. 39 din Anexa nr. 2 din la OMEF nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Unitatile specializate pentru colectare, unitatile de procesare industriala si alte unitati au obligatia sa depuna pana la data de 30 iunie a anului urmator pentru veniturile realizate in anul curent formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I.

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Ce ar trebui sa stie contribuabilii care achizitioneaza produse agricole de la populatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiCele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Cele mai amendate erori de TVA. 7 Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016