Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF informeaza, printr-un nou comunicat de presa, ca agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara daca opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.
Agricultorul care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art.3151, Titlul- TVA din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza activitati de productie agricola si servicii agricole si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de TVA pentru intreprinderile mici (mai mica de 300.000 lei).
Activitatile de productie agricola sunt enumerate la pct.871, Titlul TVA din H.G.nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si includ:
a) cultura:
1.agricultura generala, inclusiv viticultura;
2.cultura pomilor fructiferi (inclusiv maslini) si a legumelor, florilor , etc.
b)cresterea animalelor de ferma alaturi de cultivarea solului: cresterea animalelor, pasarilor, cresterea iepurilor, apicultura, sericicultura, helicicultura;
c) silvicultura;
d) pescuitul: pescuitul in apa dulce, piscicultura, cresterea midiilor, stridiilor si a altor moluste si crustacee, etc.
Serviciile agricole sunt cele prevazute in Anexa la OMFP/OMADR nr.4634/397/2022 iar dintre prestarile de servicii de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, amintim: fertilizat, arat, discuit sau grapat, pregatit pat germinativ cu combinator si modelat sol, semanat sau plantat, etc.
Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor in cazurile anterior mentionate.
Procentul de compensare in cota forfetara este de 8% incepând cu anul 2019 pâna in prezent.
Agricultorul depune o notificare, pentru a fi inscris de organul fiscal competent in Registrul agricultorilor care aplica regimul special pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In factura emisa, agricultorul va face o mentiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, procentul de compensare in cota forfetara si valoarea compensatiei in cota forfetara, pentru livrarile de produse agricole si prestarile de servicii care intra sub incienta acestui regim special de TVA.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal, potrivit art. 316 din Codul Fiscal, carora agricultorul le livreaz? produse agricole sau le presteaza servicii agricole, au dreptul la deducerea compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 – 301 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"