Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 2017, in cadrul operatiunilor impozabile din punct de vedere al TVA au fost introduse si operatiunile pentru care se aplica regimul special pentru agricultori. In acest articol vom vedea ce inseamna regimul special pentru agricultori, la ce operatiuni se aplica, dar si cateva spete utile contribuabililor, explicate de specialistii nostri.
Ce inseamna Regimul special pentru agricultori?
In scopul sprijinirii urgente a micilor agricultori care intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA, prin implementarea unui regim special pentru agricultori, avand in vedere posibilitatea de reglementare a unui astfel de regim prevazuta de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, a fost introdus in Codul fiscal regimul special pentru agricultori.
Agricultorii neinregistrati in scopuri de TVA care desfasoara activitatile prevazute la art. 3151 din Codul fiscal aplica acest regim special. In esenta, agricultorii nu deduc TVA pentru achizitii si nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. In schimb, primesc o compensa?ie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor. Compensatia este primita de la clienti, prin facturare.
Taxa aferenta achizitiilor reprezinta valoarea totala a taxei aferente bunurilor si serviciilor achizitionate de un agricultor supus regimului special, in masura in care aceasta taxa ar fi deductibila conform art. 297 alin. (4) pentru o persoana impozabila supusa regimului normal de taxa.
Procentul de compensare in cota forfetara reprezinta procentul care se aplica in scopul de a permite agricultorilor sa beneficieze de compensatia in cota forfetara pentru taxa aferenta achizitiilor.
Procentul de compensare in cota forfetara se aplica pentru:
Cartea Verde este acum din nou prezenta pe piata, de data aceasta in varianta specializata pe TVA, 100% actualizata, oferindu-ti solutii impecabile pentru absolut orice situatie fiscal-contabila cu care te confrunti. Detalii AICI»
a) produsele agricole rezultate din activitatile de productie agricola si serviciile agricole, livrate/prestate de agricultor catre alte persoane impozabile decat cele care beneficiaza, in interiorul tarii de regimul special prevazut de prezentul articol.
b) produsele agricole rezultate din activitatile de productie agricola livrate in conditiile stabilite la art. 294 alin. (2) catre persoane juridice neimpozabile care datoreaza TVA in statul membru de sosire pentru achizitiile intracomunitare efectuate.
Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor in cazurile mentionate mai sus. Potrivit art. 3151 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, pretul/tariful stabilit de agricultor la care se aplica procentul de compensare in cota forfetara in vederea determinarii compensatiei in cota forfetara nu include taxa pe valoarea adaugata nedeductibila aferenta achizitiilor.
Cine este obligat sa aplice acest regim special?
Agricultorii care indeplinesc conditiile pentru aplicarea regimului special prevazut la art. 3151 din Codul fiscal aplica regimul special indiferent daca au depus sau nu notificarea privind aplicarea acestui regim, cu exceptia celor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Atentie! Agricultorii pot inscrie in facturile emise compensatia in cota forfetara numai dupa depunerea notificarii privind aplicarea regimului special si inscrierea acestora in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.
Regimul special pentru agricultori – spete utile
In continuare vom prezenta cateva spete utile cu privire la modul in care se aplica regimul special pentru agricultori, de ce obligatii fiscale sunt scutite aceste persoane, dar si care sunt inregistrarile contabile pentru achizitii de bunuri de la persoane care aplica acest regim. Daca si dumneavoastra aveti nevoie de sfaturi pentru problemele fiscal-contabile cu care va confruntati, nu ezitati sa contactati specialistii portalcodulfiscal.ro, AICI»
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Speta 1: Regim special agricultori
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Persoana fizica autorizata, producator agricol, care detine 50 de familii de albine, si aceasta este intreaga sa activitate, nu datoreaza impozit si nu are obligatia depunerii declaratiei unice.
Este necesar sa aplice sau nu regimul special TVA pentru agricultori? Si daca da, ce obligatii/beneficii ii revin din aceasta?
Raspuns:
La art. 315 ind. 1, se precizeaza ca in sensul acestui articol:
a) regimul special pentru agricultori se aplica pentru activitatile prevazute la lit. c) si d), desfasurate de un agricultor, asa cum este acesta definit la lit.
b) agricultorul reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza activitatile prevazute la lit. c) si d) si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310;
Prin urmare, facturarea in regim special se efectueza pentru produsele precizate la lit. c) si d) printre care si pentru cresterea animalelor (apicultura, astfel cum se precizeaza la pct. 87 ind. 1 din NM) si indiferent daca beneficiarul este: persoana fizica, persoana juridica platitoare de tva sau neplatitoare de TVA.
Conform art 315 ind.1 alin (4), agricultorul care aplica regimul special nu are obligatia de a colecta TVA pentru livrarile de produse agricole rezultate din activitatile agricole si nu are dreptul sa deduca taxa achitata sau datorata pentru achizitiile sale.
Agricultorul care aplica regimul special depune la organul fiscal competent o notificare privind aplicarea regimului special (formularul 087 prevazut de Ordinul ANAF 3698/2016). Pe baza notificarii agricultorii sunt inscrisi in Registrul agricultorilor care aplica regimul special, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.Cartea Verde este acum din nou prezenta pe piata, de data aceasta in varianta specializata pe TVA, 100% actualizata, oferindu-ti solutii impecabile pentru absolut orice situatie fiscal-contabila cu care te confrunti. Detalii AICI»
Agricultorul care aplica regimul special este scutit de urmatoarele obligatii:
a) tinerea evidentelor in scopuri de TVA prevazute la art. 321;
b) depunerea decontului de taxa prevazut la art. 323;
c) orice alte obligatii care revin persoanelor impozabile inregistrate sau care ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316.
Agricultorul supus regimului special calculeaza compensatia in cota forfetara, prin aplicarea procentului de compensare asupra pretului exclusiv taxa.
Agricultorii pot inscrie in facturile emise compensatia in cota forfetara numai dupa depunerea notificarii privind aplicarea regimului special si inscrierea acestora in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.
La alin.( 8 ) se precizeaza ca agricultorul are obligatia sa emita factura care sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20), o mentiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, precum si procentul de compensare in cota forfetara si valoarea compensatiei in cota forfetara care i se cuvine pentru:
a) livrarile de produse agricole/prestarile de servicii prevazute la alin. (3), altele decat cele de la lit. b)-e);
In concluzie, acest regim se poate aplica, insa dupa cum se observa legea nu prevede o obligatie in acest sens.
Ca si avantaj agricultorul beneficiaza de compensatia in cota forfetara pentru - produsele agricole livrate de agricultor catre alte persoane impozabile decat cele care beneficiaza, in interiorul tarii de regimul special pentru agricultori;
Compensatia in cota forfetara - suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole.
Procentul de compensare in cota forfetara este de 8%.
Procentul de compensare in cota forfetara este procentul care se aplica in scopul de a permite agricultorilor sa beneficieze de compensatia in cota forfetara pentru taxa aferenta achizitiilor;
Speta 2: Inregistrari contabile pentru achizitii de bunuri de la persoane care aplica regimul special pentru agricultori
O societate platitoare de TVA achiztioneaza de la o persoana fizica animale pe baza carnetului de comercializare care aplica regimul special pentru agricultori. Astfel, pe carnetul de comercializare pe langa produsul ca atare vandut apare si cota de 8% pe care noi o platim furnizorului. Am rugamnitea de a-mi timite monografia inregistrarii avand in vedere ca suma aferenta cotei de 8% trebuie trecuta pe randul 28 in decont. Sunt corecte urmatoarele inregistrari 301=401 cu valoarea bovinei 1000 lei si 4424= 401 cu cota de 8% respectiv 80 lei? Multumesc.
Raspuns:
Inregistrarile contabile care se efectueaza pentru achizitia de materii prime de la un furnizor care aplica regimul special pentru agricultori reglementat in Codul fiscal prin art. 315 1 sunt urmatoarele:
% = 401
301 Furnizor
Materii prime (analitic agricultor)
(analitic agricole)
4426
Cota forfetara
(analitic)
Cartea Verde este acum din nou prezenta pe piata, de data aceasta in varianta specializata pe TVA, 100% actualizata, oferindu-ti solutii impecabile pentru absolut orice situatie fiscal-contabila cu care te confrunti. Detalii AICI»
Asa cum se poate constata, inregistrarea contabila a cotei forfetare inscrisa in factura primita nu se inregistreaza direct prin debitul contului 4424 deoarece recuperarea acestei cote se efectueaza prin decontul de TVA, fara a fi recuperata ca o suma distincta de suma TVA deductibila aferenta achizitiilor efectuate de la diverse persoane impozabile in registrate in regim normal in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316. Astfel, cota forfetara se recupereaza de la bugetul statului prin deducerea acesteia prin decontul de TVA cod 300, fiind asimilata sumei TVA deductibile care poate fi dedusa conform prevederilor art. 297 -301 din Codul fiscal.
Asa cum ati precizat si dvs., valoarea achizitiei se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 28 alocat pentru Compensatia in cota forfetara pentru achizitii de produse si servicii agricole de la furnizori care aplica regimul special pentru agricultori" conform Instructiunilor din O.P.A.N.A.F. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" "Randul 28 - se inscriu sumele reprezentand compensatia in cota forfetara achitata pentru achizitiile de produse si servicii agricole de la furnizori care aplica regimul special pentru agricultori, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 - 301 din Codul fiscal."
Suma reprezentand cota forfetara si baza de impozitare a acesteia se preia din evidenta special organizata de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal care efectueaza achizitii de produse si/sau servicii agricole de la furnizori/prestatori care aplica regimul special pentru agricultori conform prevederilor art. 315 1. Aceasta evidenta speciala a achizitiilor este similara evidentei organizate pe baza jurnalului pentru cumparari organizat pentru toate achizitiile efectuate de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Articole similare
Totul despre regimul special aplicat de o agentie de turismTratament fiscal TVA pentru prestare servicii electronice catre diversi beneficiariAchizitii intracomunitare de bunuri in cazul unui neplatitor de TVAComercializarea autoturismelor second-hand. Regimul special TVATratament fiscal TVA pentru importul de bunuri dintr-un stat membruUltimele articole
D394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateDeclaratia speciala de TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataRegimul special de scutire pentru intreprinderile miciAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"