Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2007

Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati Persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii ...

Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati

 

 

Persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri secondhand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.

 
 

Subliniem astfel faptul ca pentru aplicarea regimului special de TVA al bunurilor second-hand este necesara indeplinirea a doua conditii esentiale, prima in legatura cu persoana impozabila si cealalta referitoare la bunurile tranzactionate.

 
 

In acest sens, in legatura cu prima din cele doua conditii, consideram interesanta si totodata extrem de utila decizia CEJ data in cauza C-280/04, Jyske Finans, conform careia „Art. 26a (e) din Directiva a sasea trebuie interpretat in sensul ca o intreprindere care in cursul desfasurarii activitatii sale obisnuite revinde masini a achizitionat second-hand cu intentia de a le folosi pentru nevoile afacerii si pentru care revanzarea nu constituie, la momentul achizitionarii, principalul obiectiv, poate fi considerata o «persoana impozabila» in sensul acestei dispozitii“.

 
 

Asadar, din analiza acestei decizii, ce de altfel constituie o interpretare obligatorie a normei comunitare, rezulta faptul ca, in pofida formularii din legislatia romaneasca, intentia revanzarii bunurilor second-hand achizitionate nu trebuie in mod obligatoriu sa existe in momentul achizitionarii acestora, ci se poate naste ulterior.

 

Totodata, atragem atentia asupra faptului ca decizia in discutie nu impune regula ca orice persoana ce achizitioneaza bunuri second-hand si apoi le revinde, sa fie considerata persoana ce poate aplica regimul particular de impozitare, ci doar permite aplicarea acestuia.

 
 
 

Referitor la conditia referitoare la bunurile tranzactionate, precizam ca in Cauza Stenholmen, C-329/02 CEJ a decis ca „art. 26a din Directiva a sasea trebuie interpretat in sensul ca animalele vii pot fi considerate bunuri second-hand in sensul acestei prevederi. Astfel, un cal cumparat de la o persoana particulara, care este vandut dupa ce a fost antrenat pentru o utilizare specifica (curse), poate fi considerat un bun second-hand“.

 
 

SFATUL NOSTRU

 

Dorim sa subliniem si de aceasta data faptul ca solutia data de CEJ in sensul calificarii animalelor vii revandute ca intrand in sfera bunurilor second-hand nu reprezinta o regula in materie, ci deschide, spre exemplu, persoanelor ce se ocupa cu achizitionarea si revanzarea acestora, posibilitatea regimului special de TVA in discutie.

 
 

Baza de impozitare in cadrul regimului special pentru bunurile second-hand, operele de arta, obiectele de colectie si antichitati o constituie marja profitului, exclusive taxa. Aceasta este calculata ca diferenta intre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, definite astfel:

 
 

pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;

 

pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare.

 
 

Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special, intrucat nu are dreptul de a inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor, ci va fi obligata a folosi mentiunea „TVA inclusa si nedeductibila“. In consecinta, va rezulta pentru persoana impozabila revanzatoarea o taxa pe valoarea adaugata de plata.

 
 

Persoana impozabila revanzatoare este obligata sa aplice regimul special pentru livrarile de bunuri secondhand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, in cazul in care aceste bunuri au fost achizitionate din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:

 

a) o persoana neimpozabila;

 

b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de aceasta este scutita de taxa;

 

c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;

 

d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati":
Rating:

Nota: 2.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016