Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Trecerea de la regimul special de scutire de TVA la regimul normal implica o serie de implicatii fiscale importante, in special pentru societatile care au derulat investitii majore in perioada in care nu au fost inregistrate in scopuri de TVA. Una dintre intrebarile frecvente este daca, odata devenite platitoare de TVA, aceste entitati pot deduce taxa aferenta achizitiilor realizate anterior – mai ales in cazul imobilizarilor in curs, precum constructiile sau renovarile.
Avem cazul urmator. Societatea noastra a depasit plafonul pentru scutirea de TVA de 300.000 lei in luna Mai. Ca urmare, incepand cu data de 01.06.2025 devine platitor de TVA (trebuie depusa declaratia 700 de inregistrare ca platitor de TVA pana in 10.06.2025.
La data de 01.06.2025 societatea are Imobilizari in curs de executie (Lucrari de renovare Spatii de cazare (Cabane) in valoare de 2.572.914 Lei. In 6 luni urmeaza sa fie finalizate lucrarile si receptionate spatiile. Aceste lucrari au fost efectuate in perioada 2021 - pana in prezent, perioada cand societatea a fost neplatitoare de TVA si nu a dedus deloc TVA-ul achitat.
Va rog sa imi spuneti daca societatea dupa data de 01.06.2025 o sa aiba dreptul de ajustare a TVA-lui aferent acestor imobilizari, pentru sumele platite pana in 31.05.2025? Daca raspunsul este da, va rog sa imi spuneti care este procedura de ajustare, deducere si incasare a acestei sume. Va multumesc!
Avand in vedere ca in luna mai 2025 s-a depasit plafonul de 300.000 lei pentru scutirea de TVA, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, societatea are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pana cel tarziu la 10 iunie 2025, Iar calitatea de platitor de TVA va incepe de la 1 iulie 2025. Are societatea dreptul sa deduca TVA aferent imobilizarilor in curs de executie (cabane), pentru care au fost efectuate achizitii in perioada 2021 iunie 2025, dupa ce devine platitoare de TVA incepand cu 01.07.2025?
Cuprins
Drept de ajustare pozitva a TVA
NU, societatea nu are dreptul de ajustare pozitiva a TVA achitata pentru imobilizarile in curs pana la 30.06.2025, deoarece, pana la acea data, a aplicat regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, iar dreptul de deducere nu se naste pentru achizitiile efectuate in aceasta perioada.
Ce inseamna regimul special de scutire
Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, nu depaseste plafonul de 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea prevederilor de mai sus este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), cu locul in Romania. Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), livrarile 7 de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si cesiunea/transferul de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

Cartea Verde a Contabilitatii

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, cel tarziu la data depasirii plafonului. Regimul de taxare se aplica incepand cu data depasirii plafonului prevazut la alin. (1).
Aplicarea regimului special de scutire
Conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal:
Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
Prin urmare, societatea ramane neplatitoare de TVA pana la 30.06.2025 inclusiv. Din 01.07.2025 intra in regim normal de TVA (cu drept de deducere doar pentru achizitiile ulterioare).
Deducere TVA
Art. 297 alin. (6) si Normele metodologice pct. 67 alin. (14):
Deducerea se exercita (...) cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile miciprevazut la art. 310 din Codul fiscal.
Deci, daca societatea a fost in regim de scutire si se inregistreaza voluntar la termen (nu cu intarziere), prin urmare nu poate deduce TVA achitata anterior datei de inregistrare.
Diferenta fata de cazul unei inregistrari cu intarziere
Daca societatea nu s-ar inregistra la timp (pana in 10.06.2025), desi a depasit plafonul, si ar fi continuat sa factureze fara TVA si nu ar deduce TVA din facturile de achizitii, atunci ar fi devenit platitor de TVA prin efectul legii de la 01.07.2025, iar potrivit pct. 84 alin. (2)-(3) din Norme, ar fi avut:
-Obligatia colectarii TVA,
-Dreptul de deducere pentru: activele in curs de executie, bunuri in stoc, servicii neutilizate, etc.
Dar, NU este cazul de fata.
Concluzie
Societatea NU are dreptul sa deduca TVA aferenta imobilizarilor in curs (cabane) pentru sumele platite pana la 30.06.2025, deoarece:
-A aplicat regimul special de scutire pana la acea data,
-Se inregistreaza la termen, cu efect de la 01.07.2025,
Normele metodologice exclud expres dreptul de deducere in acest caz (Norme, pct. 67 alin. (14)).
Recomandare
Dupa 01.07.2025, societatea va putea deduce doar TVA aferenta achizitiilor efectuate dupa aceasta data, inclusiv pentru eventualele lucrari suplimentare de finalizare/receptie, daca sunt facturate dupa intrarea in regim de TVA.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
(3) Persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa. Persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul prevazut la alin. (1).
(4) O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
(5) Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevazut la alin. (1).
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316
Art. 297. - Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
(6) In conditiile stabilite prin normele metodologice se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316.
Norme de aplicare HG 1/2016
TITLUL VII Taxa pe valoarea adaugata - CAPITOLUL X Regimul deducerilor - SECTIUNEA 1 Sfera de aplicare a dreptului de deducere
67. -
(14) In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 83 si 84.
84.
(1) Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 310 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
(2) In cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA conform legii, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:
a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata;
c) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, organul fiscal competent inregistreaza din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa, inregistrarea fiind considerata valabila incepand cu data comunicarii de catre organul fiscal competent a deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.
(3) In aplicarea prevederilor alin. (2), in ceea ce priveste determinarea taxei pe care persoana impozabila ar fi avut dreptul sa o deduca, organele fiscale competente trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
a) taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc, a activelor corporale aflate in curs de executie si serviciilor neutilizate, la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
b) ajustarea pozitiva, calculata conform prevederilor art. 305 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 79, aferenta bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea persoanei impozabile la data la care aceasta ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
c) ajustarea pozitiva, calculata potrivit prevederilor art. 306 din Codul fiscal si pct. 80, aferenta activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
d) taxa deductibila aferenta achizitiilor de bunuri, inclusiv a bunurilor de capital, si serviciilor efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata, precum si taxa deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscalinainte de data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Microintreprinderi in 2023: Venitul obtinut din creditare poate fi luat in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei?REGIM SPECIAL DE SCUTIRE TVA. Cum intocmim monografia de garantie de buna executie?REGIM SPECIAL DE SCUTIRE TVA pentru intreprinderile miciArticole similare
Decontari facturi antreprenor. Cum inregistram in contabilitate?Anularea dreptului de deducere pentru bunuri imobile. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?IFN. Titluri de participare detinute si exprimate in valuta. Cum facem evaluarea?Studiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarilor de IMOBILIZARI IN CURS catre administratorul SRLVanzare teren construibil. Tratament TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"