Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asociatul unei societati comerciale renunta la creditarea firmei pentru a acoperi pierderea societatii, iar renuntarea la acest imprumut reprezinta pentru societate un venit impozabil, chiar daca nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, efectuata cu plata.
Intrebare: Acest venit, astfel obtinut/ provenit din creditare, se ia in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei, pana la care societatea poate aplica regimul special de sctire de TVA?
Spre exemplu, presupunand ca: - Venit total realizat din prestari servicii = 230.000 lei (4111 = 704 230.000 lei) - Renuntarea asociatului la imprumut, pentru acoperirea pierderii = 75000 lei (4551 = 7588 75000 lei).
In cazul descris, societatea are obligatia de a se inregistra ca platitoare de TVA? Multumesc.
Aplicare regim special de scutire TVA - raspunsul specialistului:
Veniturile inregistrate in contabilitatea debitorului provenite din anularea datoriilor nu indeplinesc conditiile necesare pentru a fi considerate operatiuni impozabile in acord cu prevederile art. 268, 270-272 sau pe cele ale art. 286 din legea 227/2015 privind Codul fiscal, si anume:
"ART. 268 - Operatiuni impozabile
(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278 ;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
(...)
ART. 270 - Livrarea de bunuri
(1) Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
(...)
ART. 271 - Prestarea de servicii
(1) Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 .
(2) Atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.
(3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
a) inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing;
b) cesiunea bunurilor necorporale, indiferent daca acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;
c) angajamentul de a nu desfasura o activitate economica, de a nu concura cu alta persoana sau de a tolera o actiune ori o situatie;
d) prestarile de servicii efectuate pe baza unui ordin emis de/sau in numele unei autoritati publice sau potrivit legii;
e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.
(...)
ART. 286 - Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii
(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni;".
Ori asociatul este "prestatorul" serviciului de finantare (scutit in baza art. 292 alin. (2) lit. a)) si nicidecum persoana juridica debitoare.
In concluzie nu, astfel de venituri nu pot fi luate in calculul cifrei de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Microintreprinderile cu venituri din consultanta fiscala trec la impozit pe profit in 2023 sau pot plati impozit micro?Firmele trebuie sa aiba cel putin un angajat la 31.12.2022 sau in 30 de zile de la infiintare ca sa ramana microintreprinderi?MICROINTREPRINDERI IN 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilorMICROINTREPRINDERI IN 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"