Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderile cu venituri din consultanta fiscala trec la impozit pe profit in 2023 sau pot plati impozit micro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2023
Microintreprinderile cu venituri din consultanta fiscala trec la impozit pe profit in 2023 sau pot plati impozit micro?
Tags: microintreprinderi, venituri din consultanta fiscala, impozit micro, impozit pe profit

O societate cod CAEN 6920 care desfasoara in proportie de 95% activitati de contabilitatesi audit si in proportie de 5% consultanta in domeniul fiscal cum se trateaza din punct de vedere al impozitului datorat? Trebuie sa treaca la impozit pe profit in 2023 sau ramane in continuare la impozitul pe venit?

Microintreprinderi in 2023 – raspunsul specialistului: 

Conform prevederilor art. 47 din Codul fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; 
Plafonul de 500.000 euro se aplica pentru veniturile anului 2023 (pct. 19 din Legea nr. 370/2022), astfel ca o microintreprindere care la 31.12.2022 are venituri sub 1.000.000 euro, va putea ramane microintreprindere in anul 2023, daca se indeplinesc si celelalte conditii.
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Potrivit art.52 din Codul fiscal:
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.


Prin urmare, in situatia in care in anul 2022, societatea a inregistrat venituri din consultanta fiscala in procent de 5% din veniturile totale, societatea va aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Daca in anul 2023, situatia se mentine in sensul ca veniturile din consultanta fiscala sunt de 5 % din veniturile totale, societatea ramane microintreprindere dpdv al impozitarii.

Analiza veniturilor realizate din consultanta fiscala trebuie facuta de catre societate, in functie de contractele incheiate, documentele justificative si facturile emise.
Pentru incadrarea corecta a veniturilor realizate de o firma care presteaza servicii de consultanta fiscala trebuie avute in vedere si prevederile pct. 57 alin. 2 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 potrivit carora, documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea.

Astfel, in facturile emise trebuie sa se precizeze cat mai fidel natura prestatiilor furnizate clientilor, care sa se incadreze in activitatea societatii si sa se regaseasca si in prevederile contractelor incheiate. Natura activitatii prestate (asa cum rezulta si din rapoartele de lucru, procesele verbale, documentele privind receptia finala a serviciilor, dupa caz etc.) trebuie sa aiba un caracter practic si sa fie cat mai la obiect.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Microintreprinderile cu venituri din consultanta fiscala trec la impozit pe profit in 2023 sau pot plati impozit micro?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016