keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum sa inregistrati contabil TVA calculata pentru depasirea cheltuielilor limitate fiscal la determinarea profitului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2008

expert contabil Madalina ParaschivIn situatia in care sunteti inregistrati in scopuri de T.V.A. si va incadrati in limitele legale, nu colectati T.V.A. pentru contravaloarea bunurilor de mica valoare ...

expert contabil Madalina Paraschiv

In situatia in care sunteti inregistrati in scopuri de T.V.A. si va incadrati in limitele legale, nu colectati T.V.A. pentru contravaloarea bunurilor de mica valoare acordate gratuit in cursul unui an calendaristic. Se considera "livrare de bunuri pentru care se colecteaza obligatoriu T.V.A.“ doar depasirea acestor limite determinate pe baza de calcule efectuate la inchiderea anului fiscal.

Retineti!

Colectarea taxei se impune numai in situatia in care v-ati exercitat dreptul de deducere a taxei la momentul achizitiei acelor bunuri acordate gratuit. Daca in cursul anului nu ati exercitat acest drept si ati inregistrat, de exemplu, in contul 623, atat costul bunurilor, cat si T.V.A. inscrisa pe factura furnizorului, nu colectati T.V.A. la suma reprezentand depasirea cheltuielilor limitate enumerate mai jos.

Cheltuielile deductibile limitat la determinarea impozitului pe profit sunt stabilite doar pentru bunurile acordate gratuit in urmatoarele situatii:

■ efectuarea de sponsorizari si actiuni de mecenat;

■ protocol sau reprezentare;

■ oferirea de mese calde minerilor;

■ acordarea de echipament de protectie si materiale igienico-sanitare pentru prevenirea imbolnavirii angajatilor.

Limitele legale sunt:

■ pentru actiuni de protocol si reprezentare:

– limita de 2% aplicata la suma rezultata din diferenta dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit;

■ pentru actiuni de sponsorizare sau mecenat:

– limita de 3 la mie din cifra de afaceri.

Cifra de afaceri reglementata prin legislatia de T.V.A. se calculeaza prin insumarea contravalorii livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii realizate in cursul unui an calendaristic din desfasurarea urmatoarelor tipuri de operatiuni:

■ taxabile;

■ scutite cu drept de deducere;

■ scutite fara drept de deducere:

✓ servicii financiar-bancare;

✓ operatiuni propriu-zise de asigurare sau de reasigurare;

✓ prestari de servicii efectuate de intermediari in operatiuni de asigurare sau de reasigurare efectuate de catre persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;

✓ arendare, concesionare, inchiriere si leasing-ul de bunuri imobile;

✓ livrarea de constructii si de teren aferent acestora;

✓ livrarea de terenuri.

In cifra de afaceri astfel determinata, nu se iau in calcul:

■ livrarile de active fixe corporale sau necorporale;

■ livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Atentie microintreprinderi!

Aceasta modalitate de determinare a cifrei de afaceri, complet diferita de cea necesara pentru stabilirea cifrei de afaceri din situatiile financiare anuale, impune colectarea de T.V.A. pentru depasirea cheltuielilor de sponsorizare si de mecenat atat de catre firmele platitoare de impozit pe profit, cat si de catre firmele platitoare de impozit pe venit (microintreprinderi).

Obligatia colectarii T.V.A. pentru depasirea cheltuielilor de protocol a revenit microintreprinderilor in anii fiscali 2004, 2005 si 2006. In legislatia T.V.A. aplicabila in anii 2007 si 2008, microintreprinderilor nu le mai revine aceasta obligatie pentru depasirea cheltuielilor de protocol. Acest fapt rezulta din eliminarea prevederilor din normele metodologice de aplicare a art.128 alin.8: "Bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri in limita in care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit stabilita la titlul II al Codului fiscal. A ceeasi limita este aplicabila si microintreprinderilor care se incadreaza in prevederile titlului IV al Codului fiscal.“.

Va recomandam!

Incadrarea cheltuielilor in limitele legale ale contravalorii bunurilor acordate in natura se face o singura data pe an, pe baza totalului preluat din rulajele veniturilor si cheltuielilor care urmeaza a se raporta prin situatiile financiare anuale.

In acest sens, pentru a economisi timp si bani, va recomandam sa renuntati la verificarea respectarii acestor limite de patru ori pe an, la fiecare termen de plata al impozitului pe venit sau al impozitului pe profit. Este inutil, iar organul de inspectie fiscala nu are niciun motiv sa va stabileasca eventuale diferente suplimentare de plata daca se afla in control inainte de inchiderea exercitiului financiar pe anul in curs. Nu are acest drept nici in situatia in care efectueaza inspectia fiscala partiala pentru rambursarea T.V.A. cu control anticipat!

Care sunt etapele de lucru pentru a duce la bun sfarsit aceasta obligatie fiscala anuala?

■ Prima etapa:

Indiferent de faptul ca sunteti firma platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe venit, ati ajuns in faza in care ati finalizat toate inregistrarile in conturile de venituri si de cheltuieli! Aveti deci toate elementele de calcul pentru determinarea sumei cu care ati depasit cheltuielile deductibile limitat.

Daca sunteti firma platitoare de impozit pe profit, efectuati calculele in cadrul registrului de evidenta fiscala reglementat prin O.M.F.P. nr. 1.857, din 6 noiembrie 2006. In mod sigur, acesta va fi verificat de catre organele de inspectie fiscala.

De ce sa nu recunoastem faptul ca, peste ani si ani, va va fi si dvs.usor sa va aduceti aminte ce elemente ati avut in vedere pentru stabilirea limitelor legale!?

Daca sunteti firma platitoare de impozit pe venit, calculati incadrarea in limitele legale pe situatii operative fara regim special, care vor indeplini calitatea de document justificativ pentru inregistrarile contabile efectuate si evidenta fiscala o rganizata.

Asa cum am precizat anterior, cheltuielile de protocol nu intra sub incidenta T.V.A. la micro intreprinderi.

A doua etapa:

Verificati daca in cursul anului ati exercitat dreptul de deducere a T.V.A.pentru bunurile achizitionate si acordate gratuit.

A treia etapa:

Daca, dupa primele doua etape de lucru, ati constatat faptul ca ati depasit cheltuielile limitate si v-ati exercitat dreptul de deducere, trebuie sa colectati T.V.A., deoarece depasirea se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri. T.V.A. colectata se determina prin aplicarea cotei de 19% asupra sumei reprezentand depasirea cheltuielilor deductibile limitat.

■ A patra etapa:

Va intrebati daca, pentru aceasta suma reprezentand T.V.A. colectata, trebuie sa emiteti un document, de fapt o autofactura?

Spre deosebire de anul fiscal 2007, cand emiterea acestei autofacturi nu era obligatorie, pentru anul fiscal 2008, s-a introdus aceasta obligatie prin H.G. nr. 1.579/2007. Deci, pentru anul 2007, nimeni nu va interzice sa emiteti aceasta autofactura!

Pe autofacturase inscriu numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. al firmei care a inregistrat depasirea, atat la rubrica "furnizor“, cat si la rubrica "cumparator “. Pe acelasi document, drept specificatie, in loc de denumirea bunurilor, se inscrie mentiunea "depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat anul fiscal 2007, 2008...“.

Atentie!

Deoarece aceasta operatiune de stabilire a depasirii cheltuielilor de protocol se face in luna intocmirii situatiilor f inanciare anuale, de exemplu in luna aprilie 2008, autofactura se emite la o data din luna aprilie 2008.

A cincea etapa:

Autofactura se emite doar pentru a se crea un document justificativ de inregistrare a taxei colectate atat in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari), cat si in evidenta contabila. Operatiunea reprezinta o livrare asimilata de bunuri, motiv pentru care autofactura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna in care s-a emis autofactura (de exemplu, luna aprilie 2008). Acesta este momentul faptului generator si al exigibilitatii T.V.A.aferente sumelor reprezentand depasirea cheltuielilor deductibile limitat!

T.V.A. neexigibila in anul 2007, dar exigibila in anul 2008, se preia in decontul de T.V.A. intocmit si depus pentru luna aprilie 2008, la randul 12 din noul formular de decont cod 300 al carui model a fost reglementat prin O.M.E.F. nr.94, din 17 ianuarie 2008 (publicat in M.Of. nr. 68, din 29 ianuarie 2008).

A sasea etapa:

In acest moment, avem de-a face cu neconcordanta dintre principiul independentei exercitiului reglementat prin legea contabilitatii si regula generala a stabilirii faptului generator si a exigibilitatii T.V.A.! Trebuie sa avem in vedere veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar incheiat 2007, dar sa colectam T.V.A. in anul fiscal 2008, luna aprilie.

Aceasta neconcordanta se vede si din formula contabila de inregistrare a acestei operatiuni asimilate unei livrari de bunuri care se efectueaza la data de 31.12.2008:

                      635                        =                       4428
"Cheltuieli cu alte impozite, taxe si               "T.V.A.neexigibila“
  varsaminte asimilate“ (analitic distinct)

In acest caz, contul 635, analitic distinct, se referala o cheltuiala efectiva de exploatare aferenta exercitiului financiar incheiat, respectiv anul 2007, iar contul 4428 se refera la o taxa neexigibila in anul 2007. Taxa neexigibila in anul 2007 devine exigibila in anul 2008. Astfel, contul 635 este o cheltuiala raportata prin situatiile financiare anuale ale anului 2007, iar taxa exigibila este raportata prin decontul lunii aprilie 2008.

Pentru a fi preluata in jurnalul de vanzari si in decontul de T.V.A. al lunii aprilie 2008, trebuie sa efectuati inregistrarea contabila in luna aprilie 2008:

                      4428                        =                       4427
              "T.V.A.neexigibila“                           "T.V.A.colectata“

Nota: luna aprilie 2008 a fost aleasa drept exemplu, dar nu sunt restrictii, in sensul ca aceste operatiuni pot fi efectuate si in luna februarie 2008, sau in martie 2008, sau in mai 2008, in functie de termenul legal de depunere a situatiilor financiare anuale si de posibilitatea dvs. de a va incadra d.p.v.d. contabil in acest termen.

O notiune noua, introdusa de la 1 ianuarie 2008: "T.V.A. amanata la plata“!

Pentru prima data in legislatia contabila aplicabila dupa anul 1993, suma din contul 4428 "T.V.A. neexigibila“ este denumita a "T.V.A.amanata la plata“. Aceasta notiune, care ascunde acelasi sens al taxei, se regaseste in anexa de la O.M.E.F. nr. 2.374, din 12 decembrie 2007, privind modificarea si completarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene (publicata in M.Of.nr.25, din 14 ianuarie 2008).

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016