Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce obligatii fiscale apar in legatura cu veniturile din dividende nerezidenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: venituri din dividende, nerezidenti, asociati nerezidenti

In cazul urmator, avem ca subiect o societate cu trei asociati, dupa cum urmeaza: o persoana juridica din Bulgaria cu un procent de 34%, o persoana fizica din Belarus cu un procent de 33% si o persoana fizica din Romania cu un procent de 33%. In anul 2017 asociatii doresc ca profitul din anul 2016 sa fie repartizat la dividende. Vom vedea ce procent se va aplica la impozitul pe dividende pentru firma din Bulgaria si pentru persoana fizica din Belarus si daca este nevoie de certificat de rezidenta fiscala.

Iata raspunsul specialistului:
 
 
Venitul platit cu titlu de dividende unei persoane nerezidente fie ca este persoana fizica sau juridica face obiectul impunerii in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) fiind supus impozitului de 5% potrivit art. 224 alin. (4) lit. b). Daca persoana prezinta un certificat de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri aplicabile inclusiv sub aspectul cotei aplicabile impozitului pe dividende.
 
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 10 din Conventia dintre Romania si Belarus ratificata prin Legea nr. 102/1998 cota impozitului pe dividende este de 10% urmeaza a fi mentinuta cota mai favorabila de 5% in temeiul art. 230 alin. (1) din Codul fiscal. In acelasi timp cota de impozit aplicabila in conformitate cu prevederile art. 10 din Conventia dintre Romania si Bulgaria ratificata prin Legea nr. 29/2016 cota este identica cu cea interna de 5%.
 
Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala permite persoanei nerezidente sa evite dubla impozitare a veniturilor din dividende realizate prin recunoasterea in statul de rezidenta a impozitului retinut in Romania, primind o deducere din impozitul pe venitin suma egala cu impozitul pe venit platit in Romania.
 
In acelasi timp, pentru sumele cuvenite persoanei juridice bulgare, conform art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, trebuie subliniat ca sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
 
(i) este rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene si are una dintre formele de organizare prevazute in anexa nr. 1 la titlul II;
 
(ii) este considerata a fi rezidenta a statului membru al Uniunii Europene, in conformitate cu legislatia fiscala a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezidenta in scopul impunerii in afara Uniunii Europene - conditie considerate indeplinita;
 
(iii) plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, unul dintre impozitele prevazute in anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II;
 
(iv) detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin un an, care se incheie la data platii dividendului – conditie indeplinita.
 
In ceea ce priveste persoana juridica romana care plateste dividendul, pentru aplicarea scutirii, prevederile art. 229 alin. (1) lit. c) stabilesc obligativitatea indeplinirii cumulative a urmatoarele conditii:
1. sa fie o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla (asadar conditia privind forma de organizare subliniata in intrebarea dvs. este indeplinita);
 
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
 
In ceea ce priveste obligatiile declarative ale societatii romane va fi analizata existenta obligatiiei de plata a impozitului potrivit celor de mai sus si in cazul in care venitul este impozabil in Romania urmeaza a fi indeplinita obligatia declarativa privind impozitul prin depunerea formularului 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul alaturi de obligatia depunerii declaratiei informative prevazuta de art. 231 alin. (1) din Codul fiscal privind venitul platit nerezidentului sau scutit potrivit art. 255 si urmatoarele care se depune pana in ultima zi a lunii februarie pentru anul anterior indiferent de regimul de impozitare a venitului.
 
Necesitatea certificatului de rezidenta fiscala pentru cei doi asociati nerezidenti nu este impusa de existenta unor dispozitiilegale ci de beneficiile pe care aplicarea conventiilor pentru evitarea dublei impuneri le asigura insa doar prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016