keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Noul Cod fiscal modifica taxele si impozitele locale. Cu cat platim mai mult din 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: impozitul pe cladiri, taxa pe cladiri, majorare, noul cod fiscal, codul fiscal 2016, impozite locale, consiliile

Din 2016, odata cu noua forma a Codului fiscal adoptat recent, se modifica destul de mult reglementarile care stabileau pana acum cotele de taxe si impozite locale pe care trebuie sa le platim, dupa caz.


La ce ar trebui, asadar, sa ne asteptam in 2016 si 2017, ani in care se aplica unele dintre aceste masuri? Cele mai multe schimbari au vizat impozitul pe cladiri unde s-au facut modificari semnificative.

Redam mai jos aceste noi prevederi si amintim mai intai ca se aplica noi scutiri de impozit cand vorbim de cladiri si ca decizia de a scuti o anumita cladire revine consiliilor locale.

O veste buna vine pentru persoanele care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si care, incepand din 2016, nu vor mai datora un impozit pe cladiri majorat.

Se trece la o noua categorisire a cladirilor, astfel ca vorbim de cladiri rezidentiala, nerezidentiale si cu destinatie mixta.



Iata care sunt noile prevederi in ce priveste categoriile amintite, asa cum au fost explicate recent intr-o analiza intocmita pentru HotNews.ro de consultantul fiscal Cristian Rapcencu:

"-    in cazul cladirilor rezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2% , asupra valorii impozabile a cladirii;

-    in cazul cladirilor nerezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii cladirii;

-   pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoane fizice, valoarea impozabila trebuie stabilita prin raport de evaluare daca aceasta nu a fost construita sau dobandita in ultimii 5 ani;

-    daca valoarea unei cladiri nerezidentiale detinuta de o persoana fizica nu poate fi calculata, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate ca si cand cladirea ar fi fost rezidentiala ;

-    in cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential ;

-    in cazul persoanelor fizice, daca la adresa cladirii cu destinatie mixta este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform regulilor aplicabile cladirilor rezidentiale".


Retinem, totodata, potrivit aceleiasi surse, ca daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinc t, iar la adresa cladirii, o persoana fizica are inregistrata o companie, aceasta va avea regimul fiscal nerezidential numai in situatia cand se deduc cheltuielile cu utilitatile. De asemenea, se mentioneaza ca pentru cladirile nerezidentiale "detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii".


NOTA: Daca proprietarul cladirii este o persoana juridica si acesta nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri este 5%,

Noul Cod fiscal renunta la reglementarea conform careia, aminteste aceeasi sursa, "in cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizar e, modificare sau extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale , in 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective".

Cititi aici articolul complet.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016