Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozitul pe cladiri datorat la bugetul de stat. Ce aspecte retinem pentru 2014?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: constructii, opanaf 35/2014, impozitul pe cladiri, cod fiscal, declaratie, datorii, 1 ianuarie 2014

Impozitul pe cladiri se supune, de anul acesta, unor noi reguli. Pornim de la cazul unei entitati economice care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiiilor si care are in patrimoniu mai multe active de natura unor imobilizari corporale, reprezentate de diferite anexe si cabine.


Vom stabili care sunt obligatiile de natura fiscala (impozite pe cladiri/impozite pe constructii) raportate la dispozitiile cuprinse in TITLUL IX Impozite si taxe locale, CAP. 2 Impozitul si taxa pe cladiri, art. 249-250 si dispozitiile cuprinse in Titlul IX3 "Impozitul pe constructii" din Codul Fiscal.

Una dintre modificarile majore in materie de impozitare aplicabile in anul 2014 este modul in care va functiona aplicarea impozitului de 1,5% pentru cladiri datorat incepand cu 1 ianuarie 2014.
 
Pentru acest fapt, vom detalia mai exact prevederile art. 296^35 din Codul fiscal, ce stabileste ca impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
 
Impozitul este datorat de persoanele juridice romane si ne referim in special la toate societatile comerciale, indiferent de forma de organizare, persoane juridice straine ce desfasoara activitati economice printr-un sediu permanent, cum ar fi sucursalele sau societati comerciale straine ce si-au declarat sediul social in Romania.
 
Nu datoreaza acest tip de impozit persoanele fizice, institutiile publice, asociatiile si fundatiile sau institutele nationale de cercetare-dezvoltare.
 
Baza impozabila pentru acest impozit este valoarea bruta a cladirilor inregistrate in patrimoniu regasite in clasa 1 din HG 2139/2004 privind catalogul mijloacelor fixe. Retinem ca aceasta este valoarea contabila bruta fara se se diminueze sumele impozabile cu valoarea amortizarii.
 
Din valoarea bruta care se scad urmatoarele valori:

1) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz. . Deci retinem aspectul nu se datoreaza acest impozit pentru cladirile pentru care se achita deja impozit la taxele locale sau pentru modernizarile efectuate la cladiri inchiriate.
 
2) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
 
3) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, cu modificarile ulterioare.
 
Impozitul se calculeaza si se declara pana pe data de 25 mai si se achita in 2 transe egale pana la data de 25 mai respectiv 25 septembrie inclusiv.
 
Grupe la care se va datora acest impozit:

1.1 Constructii industriale      
1.2 Constructii agricole, mai putin 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole"
1.3 Constructii pentru transporturi posta si telecomunicatii
1.4  Constructii hidrotehnice   
1.5 Constructii pentru afaceri, comert, depozitare.
1.6 Constructii de locuinte si social-culturale.
1.7  Constructii pentru transportul energiei electrice.    
1.8  Constructii pentru alimentare cu apa, canalizare si imbunatatiri funciare
1.9 Constructii pentru transportul si distributia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat si pentru termoficare.
1.10  Alte constructii neregasite in cadrul grupei 1.
 
Legislatia actuala nu prevede efectuarea reevaluarii in mod special pentru a determina baza impozitului, insa se recomanda atat din motive de imagine fidela, cat si din alte considerent, cum ar fi o posibila majorare a impozitului pentru cladirile nereevaluate, similar actualelor reglementari privind impozitul pe cladiri datorat la taxele locale.
 
Recent, prin OpANAF 35/2014, a fost modificat formularul declaratiei de mentiuni 010, ce se refera inclusiv la schimbarea vectorului fiscal pentru impozitul pe constructii. Acesta trebuie depus de persoanele ce se afla in sfera impozitului pana pe data de 30 ianuarie 2014. Depunerea ulterioara poate fi sanctionata contraventional.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016