Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii de scutire a impozitului si taxelor locale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Nov. 2011
Tags: impozite si taxe locale, codul fiscal

O societate comerciala a cumparat de la AVAB in anul 2004 un ansamblu de cladiri care a apartinut unui IAS. Pe o cladire s-a deschis proces de revendicare si, in urma hotararii judecatoresti definitive, cladirea a fost cedata mostenitorilor. In urma cedarii acestei cladiri, ansamblul respectiv si-a incetat activitatea pentru ca nu mai poate avea utilitate economica imediata, deoarece trebuie sa-si modifice caile de acces, instalatiile de apa, electrice, sanitare etc. In ce conditii poate sa intre constructia respectiva in conservare pentru a fi scutita de la plata impozitelor si taxelor locale?

 Solutie oferita de specialitii portalcontabilitate.ro

Cu privire la cladirile (constructiile) aflate in conservare exista reglementari specifice in legatura cu calculul amortizarii (fiscale si contabile).

Astfel, din punct de vedere al impozitului pe profit, pct. 702 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare prevede ca, in cazul mijloacelor fixe neutilizate pentru cel putin o luna de zile (puse in conservare, cu alte cuvinte,) recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se face incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune, prin recalcularea cotei de amortizare in raport cu durata ramasa de utilizare.
 
Din punct de vedere contabil, conform pct. 110 alin. 3-5 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3.055/2009 , in functie de politica contabila adoptata,pentru mijloacele fixe in conservare (neutilizate) societatea poate calcula in continuare amortizarea sau poate inregistra o cheltuiala cu ajustarea aferenta deprecierii, nedeductibila fiscal. Daca conservarea are loc pentru o perioada indelungata, se justifica revizuirea duratei de amortizare, ceea ce va conduce la noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
 
In privinta impozitului pe cladiri, in conformitate cu prevederile art. 253 alin. 8 din Codul fiscal , acesta se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in funcsiune, in rezerva sau in conservare, inclusiv in situatia in care valoarea cladirii a fost recuperata integral pe calea amortizarii.
 
Prin urmare, chiar daca constructia respectiva este in conservare, aceasta situatie nu poate conduce la scutirea la plata pentru impozitul pe cladiri; dimpotriva, dispozitiile legale aminitite precizeaza in mod expres ca se datoreaza impozit si pentru cladirile aflate in conservare.  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii de scutire a impozitului si taxelor locale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016