Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Realizarea de operatiuni taxabile cu cote reduse distincte 9% sau 5%, inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: achizitie marfa, cota tva, operatiuni taxabile

In studiul de caz propus astazi vom discuta despre situatia unei societati platitoare de TVA care achizitioneaza marfa cu TVA 9% si o vinde cu cota de TVA 5% si 9%. Care sunt inregistrarile contabile aferente?

Raspunsul expertului


Desi nu se precizeaza, am in vedere ca marfurile respective reprezinta, in fapt, produse alimentare care, desi se achizitioneaza cu cota redusa de 5% pot fi vandute, in anumite conditii, prin aplicarea cotei reduse de 5%, in functie de complexitatea serviciilor oferite pentru servirea acestora, fie in starea in care au fost cumparate, fie preparate in spatiul propriu. In functie de complexitatea serviciilor oferite, vanzarea marfurilor cumparate este tratata drept o prestare de servicii specifica unui restaurant a carei activitate se caracterizeaza prin efectuarea unui cumul de servicii necesare servirii imediate (pe loc) a diferitelor feluri de mancare si a  bauturilor, in spatiul prestatorului. 
 
Astfel, in aceasta situatie, persoana impozabila nu mai este considerata un vanzator de produse alimentare care realizeaza venituri din vanzarea marfurilor inregistrate in creditul contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", prin formula contabila 5311 = 707/4427 cu cota redusa de 9%), fiind considerat un prestator de servicii care realizeza venituri din serviciile prestate inregistrate in creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate", prin formula contabila 5311 = 704/4427 cu cota redusa de 5%).
 
In cazul in care se realizeaza venituri din vanzare de marfuri, cheltuielile cu costul marfurilor vandute se inregistreaza in debitul contului 607 "Cheltuieli privind marfurile" aferente in corespondenta cu creditul contului 371 "Marfuri". Achizitia marfurilor se inregistreaza prin formula contabila % 371/4426 (9%) = 401. 
 
In cazul in care se realizeaza venituri din prestari de servicii de restaurant/catering, poate fi utilizat aceleasi cont de cheltuieli 607 "Cheltuieli privind marfurile" sau contul 601  "Cheltuieli cu materiile prime" in corespondenta cu creditul contului 301 "Materii prime" sau 302 "Materiale consumabile", in functie de:
- gradul de procesare/prelucrare al materiilor prime;
- politicile contabile ale societatii;
- obiectul de activitate al societatii: comert si/sau servicii.
 
Achizitia materiilor primite se inregistreaza prin formula contabila % 301/4426 (9%) = 401. 
 
Avand in vedere faptul ca nu ati precizat care este obiectul de activitate care urmeaza a fi desfasurat, pentru utilizarea corecta a cotei reduse de  TVA de 5% sau 9%, va recomand sa consultati instructiunile de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in care se regasesc si exemple concrete din care rezulta faptul ca pot fi aplicate doua cote reduse de TVA, pentru: 
a) livrari de alimente, cota redusa de TVA de 9%, prin utilizarea contului contabil de venituri 707;
b) prestari de servicii de restaurant sau catering, cota redusa de TVA de 5%, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 si pentru care se aplica, de asemenea, cota de TVA de 5%, prin utilizarea contului 707 sau 704.

 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Realizarea de operatiuni taxabile cu cote reduse distincte 9% sau 5%, inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016