Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 11 Nov. 2019 Exclusiv
In studiul de caz propus astazi vom discuta despre situatia unei societati platitoare de TVA care achizitioneaza marfa cu TVA 9% si o vinde cu cota de TVA 5% si 9%. Care sunt inregistrarile contabile aferente?
Raspunsul expertului
Desi nu se precizeaza, am in vedere ca marfurile respective reprezinta, in fapt, produse alimentare care, desi se achizitioneaza cu cota redusa de 5% pot fi vandute, in anumite conditii, prin aplicarea cotei reduse de 5%, in functie de complexitatea serviciilor oferite pentru servirea acestora, fie in starea in care au fost cumparate, fie preparate in spatiul propriu. In functie de complexitatea serviciilor oferite, vanzarea marfurilor cumparate este tratata drept o prestare de servicii specifica unui restaurant a carei activitate se caracterizeaza prin efectuarea unui cumul de servicii necesare servirii imediate (pe loc) a diferitelor feluri de mancare si a bauturilor, in spatiul prestatorului.
Astfel, in aceasta situatie, persoana impozabila nu mai este considerata un vanzator de produse alimentare care realizeaza venituri din vanzarea marfurilor inregistrate in creditul contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", prin formula contabila 5311 = 707/4427 cu cota redusa de 9%), fiind considerat un prestator de servicii care realizeza venituri din serviciile prestate inregistrate in creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate", prin formula contabila 5311 = 704/4427 cu cota redusa de 5%).
In cazul in care se realizeaza venituri din vanzare de marfuri, cheltuielile cu costul marfurilor vandute se inregistreaza in debitul contului 607 "Cheltuieli privind marfurile" aferente in corespondenta cu creditul contului 371 "Marfuri". Achizitia marfurilor se inregistreaza prin formula contabila % 371/4426 (9%) = 401.
In cazul in care se realizeaza venituri din prestari de servicii de restaurant/catering, poate fi utilizat aceleasi cont de cheltuieli 607 "Cheltuieli privind marfurile" sau contul 601 "Cheltuieli cu materiile prime" in corespondenta cu creditul contului 301 "Materii prime" sau 302 "Materiale consumabile", in functie de:
- gradul de procesare/prelucrare al materiilor prime;
- politicile contabile ale societatii;
- obiectul de activitate al societatii: comert si/sau servicii.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Achizitia materiilor primite se inregistreaza prin formula contabila % 301/4426 (9%) = 401.
Avand in vedere faptul ca nu ati precizat care este obiectul de activitate care urmeaza a fi desfasurat, pentru utilizarea corecta a cotei reduse de TVA de 5% sau 9%, va recomand sa consultati instructiunile de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in care se regasesc si exemple concrete din care rezulta faptul ca pot fi aplicate doua cote reduse de TVA, pentru:
a) livrari de alimente, cota redusa de TVA de 9%, prin utilizarea contului contabil de venituri 707;
b) prestari de servicii de restaurant sau catering, cota redusa de TVA de 5%, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 si pentru care se aplica, de asemenea, cota de TVA de 5%, prin utilizarea contului 707 sau 704.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Realizarea de operatiuni taxabile cu cote reduse distincte 9% sau 5%, inregistrari contabile":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Servicii lucrari constructii: Regim fiscal TVA pentru beneficiar din stat membruAchizitie intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D390 si Formularul 300?TVA aferent unei plati partiale. Cum calculam?Regimul fiscal TVA aplicabil importului de bunuri puse in libera circulatie in stat membruImporturi de bunuri dintr-un stat non-UE. Tratament fiscal TVAUltimele articole
Firme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Operatiuni neimpozabile in Romania, impozabile in stat tert. Regim fiscal TVAPremii acordate salariatilor si altor persoane. Tratament fiscalAchizitia de marfuri de la o persoana fizica: Regimul fiscal si declarativ al cumpararilor de bunuri pe baza de borderouACHIZITIE MARFA in regim de import. Cum incadram achizitia in jurnal?
Mai multe articole despre achizitie marfa
Articole similare
TVA redus si la alte produse in 2015Import substante. Cum se va justifica noua cota de TVA de 9 la suta?Livrare de flori ornamentale. Cota de TVA aplicabilaColectarea TVA se mentine. Campaniile impotriva evaziunii fiscale nu par sa ajuteTVA pe tranzactii imobiliare: piata asteapta raspunsul UEUltimele articole
Utiliarea Sistemului de Garantie-Returnare in Romania. 2 studii de caz importanteLegea 216/2023 a modificat Legea 227/2015. Care sunt livrarile si prestarile de servicii cu COTA TVA de 5%Proiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriCOTA TVA pentru bauturi cu continut de zahar, inlocuitori sau aromatizante va fi de 19% de la 01.01.2023COTA TVA de 5% este aplicabila din 1 ianuarie 2023 in anumite cazuri, conform OG 16/2022
Mai multe articole despre cota tva
Articole similare
Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaStudiu de caz: Investitii de natura modernizarilor pentru cladire inchiriataInregistrarea in scopuri de TVA intarziata. Cum se poate rezolva situatia?Livrare marfuri. TVAVanzarea produselor finite prin magazine propriiUltimele articole
Societate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utilePro rata. Formula de calcul si cazuri practicePlatitor de TVA. Ce inseamna, cand devii platitor de tva si ce avantaje poti avea in acest caz
Mai multe articole despre operatiuni taxabile

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"