Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare Clientul meu, un SRL care se ocupa cu formare profesionala, mai precis mediere, a depasit pragul de 35.000 euro in luna mai si a devenit platitor de TVA, platind sume fabuloase la TVA in ...
Intrebare
Clientul meu, un SRL care se ocupa cu formare profesionala, mai precis mediere, a depasit pragul de 35.000 euro in luna mai si a devenit platitor de TVA, platind sume fabuloase la TVA in aceste luni, deoarece el factureaza cu TVA, iar marea majoritate a cheltuielilor sunt de la avocati si pfa-uri fara TVA.
Acum cateva zile mi-a spus ca vrea sa infiinteze o fundatie pt.ca a aflat ca "asociatiile si fundatiile care fac formare profesionala sunt scutite de TVA indiferent de plafon" si sa ma interesez eu cum sta treaba cu fundatia.
O sa citesc OMFP nr. 1.969/2007, dar as dori sa stiu in linii mari pt. a-mi forma o idee daca este adevarat ca fundatia care desfasoara activitati de formare profesionala este scutita de TVA ca si o entitate autorizata sa desfasoare activitati de invatamant?
In acest sens, va trebui sa obtina o autorizare de la Ministerul Invatamantului?
Raspuns:
Referitor la TVA, clientul dvs. nu trebuie sa infiinteze o fundatie doar pentru a beneficia de aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA pentru cursurile de formare profesionala pe care le are in obiectul sau de activitate.
O astfel de activitate de formare profesionala este incadrata obligatoriu la operatiuni scutite fara drept de deducere reglementate prin art. 141 alin. (1) lit. f) in situatia in care se respecta doua conditii cumulative:
- firma respectiva este autorizata sa desfasoare o astfel de activitate;

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022 varianta tiparita

Ghid pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

Asociatiile de proprietari Contabilitate - fiscalitate
- cursurile organizate pot fi incadrate la activitati de invatamant asa cum sunt reglementate prin legea nr. 84/1995.
Activitatea de invatamant este reglementata prin capitolul 4 “Educatia permanenta” art. 135 din legea nr. 84/1995 prin care, la alin. (1), se prevede faptul ca persoanele juridice pot organiza cursuri de calificare, perfectionare si conversie profesionala a adultilor, care ofera certificate de competenta profesionala recunoscute pe piata muncii.
Acest tip de activitate trebuie sa se desfasoare in cadrul sistemului de formare continua si poate fi organizata de persoana juridica fie separat, fie impreuna cu unitati sau institutii de invatamant.
La alin. (2) din cadrul art. 135 din legea nr. 84/1995 se face precizarea ca astfel de cursuri pot fi organizate de persoane juridice numai daca activitatea de organizare a cursurilor:
- este prevazuta in statut (obiectul de activitate);
- este autorizata fie de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, fie de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sau de catre alte autoritati publice.
Autorizarea se face numai daca sunt respectate:
- criteriile de evaluare stabilite prin regulamentul emis de cele doua ministere;
- standardelor ocupationale.
Referitor la exercitarea dreptului de deducere aferenta achizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii necesare activitatii economice desfasurate de S.R.L., daca aceasta desfasoara atat operatiuni taxabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere, se incadreaza la persoane impozabile cu regim mixt, definitie preluata din articolul 147, alineatul 1 din Codul fiscal. In aceasta situatie, firma dvs. are doua posibilitati:
a. sa nu deduca suma T.V.A.
Pentru aceasta posibilitate se opteaza in situatia in care, la momentul achizitiei, se stie ca bunurile sau serviciile respective sunt destinate doar pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere.
Aceeasi posibilitate exista si pentru investitiile efectuate. Documentele aferente acestor achizitii si investitii se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari cu denumirea ,,Operatiuni regim mixt,,. Aceasta denumire este o recomandare, nu o prevedere legala.
Deci, nu se exercita dreptul de deducere pentru T.V.A. deductibila aferenta achizitiilor destinate activitatii de organizare a cursurilor de formare profesionali.
In aceasta situatie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
- d.p.d.v. contabil, suma T.V.A. pentru care nu se exercita dreptul de deducere reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor respective.
- d.p.d.v. fiscal, suma T.V.A. pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere si care se recupereaza prin cheltuieli de exploatare reprezinta o cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil asa cum se legifereaza prin punctul 23, litera b din normele de aplicare ale articolului 21, alineatul 1 din Codul fiscal ,,In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: ……si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;
b. sa deduca suma T.V.A. pe baza de pro-rata.
In acest caz, aveti doua situatii posibile:
- cand nu se cunoaste la momentul achizitiei si investitiei destinatia bunurilor si a serviciilor: pentru operatiuni cu drept sau fara drept de deducere;
- cand se stie la momentul achizitiei si investitiei faptul ca bunurile si serviciile respective sunt destinate ambelor tipuri de operatiuni, dar nu se poate determina exact ponderea in care vor fi utilizate pentru fiecare tip de operatiune in parte.
In aceasta situatie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte
-
d.p.d.v. contabil, suma T.V.A. determinata pe baza de pro-rata provizorie sau definitiva se inregistreaza separat, pe cheltuieli de exploatare prin debitul contului 635 in corespondenta cu rulajul creditor al contului 4426.
- d.p.d.v. fiscal, suma T.V.A. rezultata din aplicarea pro-ratei reprezinta o cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil, fapt reglementat prin acelasi act normtiv, la punctul 23, litera b din normele de aplicare ale articolului 21, alineatul 1 din Codul fiscal ,,In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: ……si cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei…..,,.
Indiferent de alternativa selectata pentru exercitarea dreptului de deducere, firmele cu regim mixt trebuie sa inregistreze toate documentele de achizitii bunuri si servicii in jurnalul pentru cumparari.
Suma taxei pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere integral sau partial prin pro-rata trebuie inscrisa obligatoriu in jurnalul pentru cumparari, intr-o coloana distincta.
In alta ordine de idei, trebuie sa cunoasteti faptul ca organizarea de cursuri reprezinta operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA numai daca firma dvs. este inregistrata in scopuri de TVA.
In situatia in care firma pe care o reprezentati desfasoara numai operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, este obligata sa se retraga din evidentele platitorilor de TVA in baza prevederilor de la punctul 66 alineatul (7) din normele metodologice de aplicare ale articolului 153 din Codul fiscal.
Prin acest act normativ se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, dar care desfasoara
exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, sunt obligate sa solicite anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv opera-tiuni fara drept de deducere.
Deci, in situatia in care se realizeaza numai operatiuni de formare pro-fesionala, firma respectiva trebuie sa se retraga din evidentele platitorilor de TVA.
In situatia in care cursurile respective se organizeaza contracost, activitatile sunt de natura economica chiar si pentru o fundatie. Astfel, indiferent de faptul ca se organizeaza cursuri contracost la o fundatie sau la un S.R.L., operatiunile sunt scutite fara drept de deducere a TVA.
Pentru fundatii nu este reglementata o legislatie speciala referitoare la TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Expert TVA: 29 de spete fiscale esentiale pentru contabili!Codul Fiscal 2015 in 75 de intrebari si raspunsuri!Ghidul Contabilului - Spete Fiscale TVA obligatoriiCele mai competente rapoarte de expertiza contabila si inspectie fiscalaSTUDII DE CAZ: TVA. Locul operatiuniiUltimele articole
Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiFacilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Tot ce trebuie sa stiti despre telemunca in 2022. Ce prevederi NU mai sunt valabile?Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFArticole similare
In toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaProcedura de conectare a caselor de marcat la ANAF a devenit operationala. Care sunt termenele limita pentru contribuabili?Promovare produse. Cum procedam cu incadrarea in sfera TVA?VIDEO: Scoaterea din evidenta a marfurilor expirate TVAGhidul Contabilului - Solutii practice din TVAUltimele articole
E-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleTaxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Proiect: Persoanele care caseaza masini mai vechi de 15 ani vor putea primi de la primaria locala suma de 3.000 leiCalendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022Articole similare
Livrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru scutirea de TVAServicii ambalare bunuri exportate. Cum se aplica scutirea de TVA?Tratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?Taxare inversa pentru vanzare teren si constructie catre o persoana juridica platitoare de TVARegim special de scutire TVA. Cum intocmim monografia de garantie de buna executie?Ultimele articole
Transport de bunuri. Exista obligativitatea stampilarii CMR-ului de catre ambele parti implicate pentru justificarea scutirii de TVA?Achizitii intracomunitare de servicii scutite de TVAPlafonul pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul intreprinderilor individualeCe reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Articole similare
Facilitatea de 1.500 lei pentru cresa si gradinita ar putea fi extinsa la mai multi beneficiariPFA: Ce exceptii exista privind casa de marcat fiscalaFacturare cereale. Cum procedam cu taxarea inversa la beneficiar?Contributii sociale datorate de persoanele fizice care vand produse agricole. Formularul de declarareCe alegem in 2016: Microintreprindere sau PFA?Ultimele articole
Modul de declarare al veniturilor realizate de persoanele fizicePFA cu impozitare la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?Obligatii de plata CAS si CASS pentru un PFA infiintat in cursul anuluiPFA cu norma de venit. Care este plafonul anual in functie de care se stabileste obligatia de plata a CAS si CASS?Principalele noutatile legislative aparute in luna ianuarie 2022
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"