Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent raportul cu principalele deficiente constatate la controalele care au avut loc in prima jumatate a anului 2022.
In vederea cresterii tranparentei si a comunicarii cu mediul de afaceri si cu cetatenii Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat prezentul material care este structurat in doua parti:
I. Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control
I. Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pentru realizarea obiectivului privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale s-au intreprins o serie de actiuni de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei.
Astfel, principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control sunt:
1. Cazuri in care contribuabilii au evidentiat, in actele contabile sau in alte documente legale, cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale ori au evidentiat alte operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, respectiv:
A) Inregistrarea de achizitii/livrari fictive succesive de bunuri si/sau servicii, in care sunt interpuse mai multe societati pe diferite paliere, pe baza unor scheme financiare (de cele mai multe ori extrem de complexe) concepute si puse in aplicare cu scopul de a sustrage sume importante de la plata catre bugetul general consolidat al statului si/sau a crea avantaje fiscale unor contribuabili, fara ca aceste prejudicii sa mai poata fi recuperate in integralitatea lor si fara ca beneficiarii reali ai acestor sume/avantaje sa poata fi identificati si sa raspunda pentru faptele comise.
Persoane fizice au realizat de-a lungul mai multor ani (perioade fiscale) activitati comerciale, respectiv livrari prin intermediul unor site-uri si societati care presteaza servicii de curierat, fara a-si indeplini obligatiile declarative (mai ales in contextul intensificarii actiunilor care vizeaza comertul electronic).
Reconstituirea activitatii acestora s-a realizat pe baza informatiilor/datelor disponibile la nivelul ANAF, inclusiv a celor furnizate de societatile care asigura serviciile de curierat. In multe cazuri instrumentate, contribuabilii au ales sa isi corecteze situatia fiscala, insa au fost si cazuri in care s-a constatat uzitarea furturilor de identitate, respectiv incheierea de contracte de prestari servicii cu firmele de curierat, in numele unor persoane care nu au cunostinte despre activitatea derulata in numele lor, cu scopul de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
3. Cazuri in care au fost inregistrate livrari fictive (facturi emise) catre societati care nu recunosc achizitia ori au fost emise bonuri fiscale pentru livrari nereale, aceste operatiuni fictive fiind efectuate cu scopul de a disimula valoarea reala a bunurilor comercializate, in fapt bunurile fiind comercializate la o valoare mai mare decât cea inscrisa in documente (facturi, bonuri fiscale), catre beneficiari a caror identitate este disimulata.
Specificul acestor fraude este incasarea in numerar a acestor livrari fictive facând dificila identificarea beneficiarului real, mai ales in cazul in care descarcarea fictiva a gestiunii se realizeaza pe baza unor bonuri fiscale. Astfel, sunt alimentate retele evazioniste in care societatile care realizeaza importul sau achizitia intracomunitara inregistreaza o vânzare fictiva la preturi modice, pentru a se pierde urma tranzactiilor, in timp ce marfurile, in realitate sunt vândute direct catre adevaratii beneficiari, care ramân anonimi si comercializeaza, la rândul lor marfurile pe piata libera, de regula fara documente de provenienta.
4. Cazuri in care societati inregistrate in scopuri de TVA, emit facturi in baza carora alte societati (aparent clienti) isi deduc TVA, fara ca emitentul sa isi indeplineasca obligatiile declarative si/sau de plata.
5. Tipologia faptelor pentru care au fost aplicate principalele sanctiuni contraventionale
- nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic;
6. Deficiente privind stabilirea corecta a situatiei fiscale a contribuabililor/platitorilor
- nedeclararea veniturilor obtinute din activitatile de comert electronic (e-commerce) de catre persoane fizice, fara respectarea prevederilor legale in materie ;
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale de amploare in marile depozite: Confiscare de marfuri de 2 milioane de euroInspectii fiscale: Au fost stabilite sume suplimentare de pana la 451,21 mii lei in urma controalelor efectuate in luna decembrie 2022ANAF avertizeaza: Se trimit mailuri false in numele FisculuiAtentie! Ce afaceri verifica ANAF in perioada urmatoare?Controale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierUltimele articole
CONTROALE ANAF pe TVA. In ce conditii poate fi ANULAT un act fiscal impus de autoritatiCONTROALE ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024CONTROALE ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024CONTROALE ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceRezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna august 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"