Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Determinarea corecta a locului prestarii serviciilor este esentiala in aplicarea regimului de TVA. In practica, insa, apar frecvent erori atunci cand serviciile sunt refacturate catre entitati nerezidente, mai ales in cazul celor legate de bunuri imobile. Articolul de fata prezinta un exemplu concret in care o societate a refacturat eronat fara TVA lucrari de renovare hoteliera, ignorand prevederile clare ale Codului fiscal privind locul prestarii serviciilor.
O societate cu activitate principala de „activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate” (cod CAEN 7010) a fost supusa unei inspectii fiscale in perioada mai 2025, vizand TVA aferenta perioadei 01.12.2021 - 30.04.2024. Specialistul nostru, Laura Profeanu, precizeaza ca acest caz devine un exemplu tipic de interpretare gresita a locului prestarii serviciilor in legatura cu bunurile imobile.
Cuprins
Situatia de fapt
Societatea verificata a refacturat catre o companie nerezidenta un procent de 94,5% din costurile initiale suportate pentru renovarea unui imobil cu destinatie hoteliera, aflat in Romania. Aceste sume reprezentau, conform contractelor, cheltuieli de renovare, deschidere si operare a hotelului. Contribuabilul a considerat ca locul prestarii acestor servicii este in afara Romaniei si nu a colectat TVA. Astfel, in Decontul de TVA (D300), societatea a trecut sumele la randul 3 – livrari/prestari cu locul in afara Romaniei, omitand sa colecteze TVA pentru aceste refacturari.
Ce prevede Codul fiscal
Potrivit art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, pentru serviciile legate de un bun imobil, locul prestarii este considerat locul unde este situat imobilul, indiferent de locul unde este stabilit beneficiarul. Asadar, daca serviciile refacturate au legatura directa cu un imobil aflat in Romania, operatiunea este impozabila in Romania si supusa TVA.
Concluzia ANAF
Refacturarea lucrarilor de renovare hoteliera catre compania nerezidenta trebuia sa se faca cu TVA colectata, intrucat prestarea serviciilor avea loc in Romania.
Ce a gresit contribuabilul
- A interpretat gresit locul prestarii serviciului: desi beneficiarul era nerezident, natura serviciului (renovare hotel) impunea considerarea imobilului ca punct de referinta.- Nu a colectat TVA, ceea ce a condus la stabilirea de obligatii fiscale suplimentare din partea ANAF.
Ce trebuie sa retina contribuabilii
1. Refacturarea nu schimba natura serviciului: Daca serviciul initial este legat de un bun imobil situat in Romania, si refacturarea sa intra sub incidenta acelorasi reguli de TVA. Daca serviciul este considerat ca fiind prestat in Romania, atunci se colecteaza TVA, indiferent de rezidenta clientului.
2. Randul 3 din D300 este frecvent gresit utilizat: Acesta este destinat operatiunilor cu locul prestarii in afara Romaniei (de ex., consultanta, servicii electronice etc.), dar nu se aplica pentru servicii legate de imobile situate in Romania.
3. Documentatia contractuala trebuie analizata atent: O simpla refacturare „la valoare” nu este suficienta pentru a scuti de TVA o operatiune care, prin natura sa, este impozabila in Romania.
Concluzie
Acest caz subliniaza o greseala des intalnita in practica: aplicarea automata a scutirii de TVA pentru refacturari catre nerezidenti, fara analizarea locului prestarii conform Codului fiscal. Orice firma care gestioneaza imobile, chirii, lucrari de constructii sau renovari trebuie sa trateze cu maxima atentie aspectul locului prestarii, mai ales in relatia cu entitati din afara Romaniei.

Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce cota de TVA se aplica in ...Inchiriere spatiu si REFACTURARE utilitati. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?REFACTURARE utilitati. Cum se face deducerea?Studiu de caz: REFACTURAREa TVA in cazul unei societati civileCheltuieli cu utilitati - REFACTURARE catre chirias. Tratament TVAUltimele articole
Facturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiObligatia retragerii din categoria platitorilor de TVA. Consecinte fiscaleArticole similare
Impozit profit si TVA. Control Fisc: Declararea sumelor suplimentare din anii precedentiPersoanele fizice, in vizorul ANAF! Urmeaza controaleleUDMR vrea ca ANAF sa elimine sanctiunile la primul controlActiuni de control ITM: Amenzi de peste 1,4 milioane de euro, in doar doua saptamaniInregistrarea in scopuri de TVA, posibila numai dupa controlul Garzii FinanciareUltimele articole
Factura pe alt nume in export. Cum obtii scutirea de TVA + documente necesareCONTROL ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiControale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"