Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA aplicabil cheltuielilor refacturate. Opinia consultantului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 14 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: cheltuielile accesorii, refacturate, livrari de bunuri, regimul, locul livrarii

Atunci cand se refactureaza anumite cheltuieli este important sa stabilim daca aceste cheltuieli sunt cheltuieli accesorii unor livrari de bunuri sau prestari de servicii. Sunt considerate cheltuieli accesorii cheltuielile care sunt legate de livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, precum comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare s.a., solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului.


Sunt cheltuieli accesorii si cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza si care fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile cu transportul bunurilor livrate intracomunitar sau alte cheltuieli accesorii, cum sunt cele de asigurare sau de ambalare, se cuprind in baza impozabila a livrarii intracomunitare numai daca, potrivit prevederilor contractuale, acestea cad in sarcina vanzatorului.

Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.
 
Atunci cand se refactureaza costuri care nu sunt accesorii unei livrari de bunuri/prestari de servicii, refacturarea se efectueaza aplicand structura de comisionar.
Structura de comisionar se aplica in cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri.
Atunci cand se aplica structura de comisionar persoana impozabila care refactureaza cheltuieli are dreptul la deducerea taxei pe valoare adaugata aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si, daca locul este in Romania, refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii.
Persoana care refactureaza cheltuieli aplicand structura de comisionar nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.

Atentie! Structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se refactureaza cheltuieli accesorii.
 

Asadar, daca se aplica structura de comisionar, pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul livrarii de bunuri/prestarii serviciului si, daca locul este in Romania, refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor. Daca se factureaza cheltuieli accesorii unor livrari de bunuri/prestari de servicii realizate de persoana impozabila acestea urmeaza aceleasi reguli referitoare la locul prestarii, cotele sau regimul aplicabil ca si livrarile/prestarile de care sunt legate.


Autor: Irina Dumitrescu


Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA aplicabil cheltuielilor refacturate. Opinia consultantului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016