keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Refacturare cheltuieli amenda. Care este tratamentul fiscal TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: taxa inversa, tratament fiscal tva, refacturare cheltuieli

O persoana impozabila din Romania dorestesa recupereze de la un partener stabilit pe teritoriul comunitar valoarea unei amenzi luate in Ungaria. Factura se declara pe declaratia 390? Se aplica taxare inversa? Acestea sunt intrebarile la care raspunde specialistul nostru in studiul de caz propus astazi.

Raspunsul specialistului


Din intrebarea formulata, inteleg ca valoarea amenzii trebuie recuperata de catre o persoana impozabila din Romania de la un partener stabilit pe teritoriul comunitar. 

Prin natura sa, amenda rutiera este o sanctiune/penalitate  a carei valoare  nu intra in baza de impozitare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unui bun livrat sau a unui serviciu prestat. In acest caz, valoarea amenzii nu trebuie facturata, daca nu este tratata  drept o prestare intracomunitara de servicii deoarece nu intra in baza de impozitare a TVA. In acest sens, am in vedere prevederile art. 286 alin. (4) lit. b) conform carora "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: ...... b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; ".  Recuperarea valorii amenzii se incadreaza in categoria " alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale" . 
       
Astfel, amenda nu intra in baza de impozitare a TVA deoarece este de natura unui prejudiciu adus proprietarului autovehiculului.  Avand in vedere ca operatiunea nu este de natura unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, dar nici de natura unei cheltuieli accesorii unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, consider ca nu trebuie emisa o factura pentru recuperarea sumei achitate drept amenda, fiind suficienta o notificare prin care se solicita suma respectiva, dovedita cu documente. In notificare trebuie sa se  faca referire la clauzele contractuale  privind obligatiile cumparatorului  cu privire la respectarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice. De retinut este faptul ca nu se interzice emiterea unei facturi, daca intre partile contractante exista o intelegere in acest sens. In acest caz, valoarea facturii emise nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 390 deoarece suma respectiva nu intra in baza de impozitare a TVA. 

Totusi, in situatia in care  in  contractul cadru incheiat intre proprietarul autoturismului/vehiculului  si beneficiar  exista o clauza referitoare la obligatia beneficiarului de a plati proprietarului sumele  datorate pentru nerespectarea legislatiei rutiere si tratamentul aplicabil  acestora, suma reprezentand amenda trebuie tratata:
1. fie drept o cheltuiala accesorie serviciului prestat, caz in care se aplica acelasi tratament fiscal aferent serviciului principal. In acest caz, are loc o refacturare;
2. fie o majorare a tarifului de inchiriere. In acest caz, are loc o facturare;
3. fie drept o penalizare sau drept  un prejudiciu pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. In acest caz, emiterea facturii nu este obligatorie, dar nici interzisa.
 
Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, proprietarul autovehicului  din Romania trebuie sa respecte prevederile contractului referitoare la eventualele sanctiuni.  Suma reprezentand amenda, poate fi refacturata doar in situatia in care este tratata drept o cheltuiala accesorie serviciului de inchiriere prestat, de exemplu solicitata de catre prestator (proprietarul autovehiculului) beneficiarului (chirasul, utilizatorul autovehiculului). In acest sens, am in vedere prevederile art. 286 alin. (3) lit. b) "Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: ……. b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii."

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 31 alin.  (4)  din normele de aplicare ale art. 286 "In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client. "
 
In acest caz, valoarea refacturata a amenzii este de natura unei prestari intracomunitare de servicii neimpozabile in Romania,  daca primeste un cod valid de TVA de la beneficiar/utilizator. Valoarea facturii emise  se raporteaza de catre prestator, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3, cu report la randul 3.1 , cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S.

Operatiunea reprezinta, de asemenea, o prestare intracomunitara de servicii, daca valoarea amenzii reintregeste valoarea serviciului de inchiriere prestat. 

Avand in vedere faptul ca nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, valoarea facturii emise nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
 
In concluzie, amenda se refactureaza si se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 numai daca este considerata accesorie unui serviciu prestat. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016