Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare diverse cheltuieli. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: refacturare cheltuieli, declaratia 394, tva, adaos comercial

O societate A din Romania (inregistrata in scopuri de TVA) refactureaza costuri prestate achizitionate in Romania (se refactureaza doar contravaloarea lor fara niciun adaos comercial) reprezentand servicii cazare, masa, deplasari pentru echipaj, combustibil si transportul acestuia, taxe aeroportuare, servicii de tiparire si distribuire catre un partener din UE (inregistrat in scopuri de TVA).

 
Intrebare: Societatea din Romania factureaza cu TVA catre partenerul din UE?
 

Specialistul raspunde


Potrivit prevederilor pct. 31 alin. (4) si (5) din Normelor metodologice de aplicare a art. 286 din Codul fiscal, in cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3).
Totusi,structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
 
Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
 
Din perspectiva stabilirii naturii serviciului prestat, se considera ca societatea a primit si a prestat ea insasi serviciile respective, dar nu este tratata ca si un cumparator revanzator, ci ca o persoana care refactureaza cheltuieli, deoarece persoana impozabila nu recupereaza o cheltuiala mai mare decat cea efectuata.
 
Pentru o parte din serviciile  mentionate de dvs. locul prestarii de servicii este prevazut la art. 278 alin 4 lit. a)-c), astfel:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile in cazul serviciilor de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similar, potrivit prevederilor art. 278 alin (4) lit. a);
b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori, potrivit prevederilor art. 278 alin. (4) lit. b);
c) locul prestarii efective, pentru serviciile de restaurant si catering, potrivit prevederilor art. 278 alin. (4) lit. c);
De asemenea, pentru achizitia combustibilului:
d) locul achizitiei, este locul unde a avut loc punerea la dispozitia a combustibilului in sensul art. 275 alin. (1)  lit. c) din Codul fiscal
 
Astfel, in situatia in care cazarea si serviciile de restaurant si catering au locul in Romania, factura se va emite cu cota redusa de TVA 5%, potrivit prevederilor art. 291 alin. (3) lit. d) si e) din Codul fiscal.  

Prestarile de servicii refacturate nu se inregistreaza in declaratia recapitulativa formular 390,avand in vedere prevederile de la pct. 16 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare,dispozitii care prevad ca prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
 
In schimb, se vor inregistra in cartusul E din declaratia informativa - formular 394, numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal.
Prestarile de servicii privind de cazarea, masa, transport intern si refacturare contravaloare combustibil, pentru care veti colecta TVA, se vor inregistra in declaratia 394.

Pentru refacturare cheltuieli cu taxe, servicii de tiparire si distribuire locul prestarii este la beneficiar, in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (2 ) din Codul fiscal, aceste servicii se vor factura fara TVA si vor fi declarate in declaratia 390, cod P si in decontul de TVA. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Refacturare diverse cheltuieli. Regim TVA":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016